fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Технология, спасяваща от рецидиви на рак, е допусната за клинични изпитания с хора

Медицински апарат, обединяващ преимуществата на електрохирургичния скалпел и студената плазма, е допуснат за провеждане на клинични изпитания с хора. Технологията е разработена от многопрофилен екип учени от САЩ и Канада и описана подробно в изданието British Journal of Cancer.

Въпреки многочислените разработки и успехи в лечението на различните видове рак, проблемът с рецидивите на раковите образования е много актуален . Днес стандартните средства за лекуване на злокачествени образования си остават химиотерапията, лъчевата терапия или хирургическата операция. Често лекарите прибягват до съчетаване на всичките тези методи за достигане на най-добър резултат.

Проблемът на съвременната онкология се състои в това, че даже микроскопичните остатъци (понякога са нужни само няколко клетки) могат да доведат до рецидив на болестта.

Многопрофилен екип от САЩ и Канада твърди, че са създали метод за избягване на това особено неприятно последствие при рака. Учените са разработили електрохирургичен скалпел, който разпръсква струя студена плазма върху останалите злокачествени клетки и тъкани.

По този начин, след премахването  на туморното образование, плазмата „изчиства територията” от невидими с просто око микроскопични частици от оперирания тумор. Авторите на новия метод твърдят, че за пълно почистване е необходима обработка на следоперационната рана в течение на две до седем минути.

Огромен плюс на предложения от учените метод се явява избирателността на плазмата. Тя унищожава раковите клетки с помощта на активни форми на кислорода без да поврежда при процедурата околните здрави клетки. Изследователите вече са демонстрирали метода в лабораторни експерименти с животни.

„Плазмата може да предизвика различни реакции в биологичните тъкани на клетъчно ниво. Тъй като обикновено това е много горещ газ,в последните двадесет години специалистите търсеха начин да създадaт и да използват студена плазма в живи тъкани” – обяснява един авторите на разработката Алексей Шашурин ( Alexey Shashurin) в прес-релийза на Университета Пардю (Purdue University).

Алексей Шашурин има многогодишен опит в тази област. Лабораторията, ръководена от него, провежда многочислени изследвания и в други насоки, където може да се използва плазма – от изучаване поведението и при атмосферни условия до възможността за използването и в двигатели за космически ракети.

Още в далечната 2008 година той е сред първите изследователи, разработил генератор за студена плазма и открил възможността биологическите тъкани да реагират на плазмата.
През 2013 година той заедно с колеги започва работа за създаването на промишлен образец на такъв генератор и неговото използване за лечение на рак. Целта на учените е била да обединят в един прибор плазмата с електрохирургичния скалпел.

Новият електрохирурген скалпел със студена плазма
Новият електрохирурген скалпел със студена плазма
Източник: Purdue University

По принцип такива скалпели отдавна и широко се използват за провеждане на „безкръвни” операции. Такъв подобен инструмент, разрязвайки тъканта , веднага „запоява” (коагулира) кръвоносните съдове и позволява да се избегне кръвотечението.

Не е учудващо, че идеята за обединяване на преимуществата на електрохирургичния скалпел с свойствата на студената плазма са заинтересували медиците. За да осъществи тази идея, екипът преобразувал стандартните високочестотни електрохирургични генератори в апарат, разпръскващ и студена плазма.

Апаратът, обединяващ преимуществата на електохирургичния скалпел и студената плазма, вече е допуснат за клинични изпитания.

Обработка на рана със студена плазма
Обработка на рана със студена плазма
Източник:Purdue Iniversity/ U.S. Medical Innovations video

Авторите на многообещаващия метод са уверени, че той може да стане четвъртия стълб в стандарта за лекуване на злокачествените тумори ( наред с хирургичните операции, химиотерапията и лъчетерапията). По техните думи , друга „вълшебна пръчица” за унищожение на оставащите ракови клетки и тъкани засега не съществува.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x