fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Не на тревогата: как да останем спокойни във времето на коронавируса

На база съветите на известни американски психолози, изданието Wired препоръчва на своите читатели как да се справят с паниката и плашещите новини във времето на коронавируса.

Пандемията от коронавируса засегна живота на огромно количество хора. Затварят се училища и офиси, отменят се големи мероприятия, а заради неяснотите около тестирането не може да се каже колко точно хора са заразени. На фондовите пазари се случи най-големия срив за последните десетилетия. От цялата тази обстановка, човек има усещането, че светът около него се руши. Толкова много неща се случват, толкова много неопределеност има около нас, че много лесно човек може да попадне в капана на паниката и по цели дни да откъсва поглед от новините във всички възможни информационни източници.

Ако всички тези новини предизвикват стрес у вас, вие не сте сами. Много хора споделят своите преживявания в Интернет, в Reddit има цял раздел, посветен на това как да се справите със своите чувства в тази ситуация. Експертите казват, че претовареността с информация, касаещи тези събития, може да предизвика силна тревога, особено ако сте затворени между четири стени и всичко, което ви остава, е да преглеждате до безкрай новините във Facebook и Twitter. Но могат да се предприемат някои крачки, които ще намалят нивото на стрес, при това съхранявайки безопасността за вас и вашето семейство. Те ще ви помогнат не само да преживеете този труден момент, но и да съхраните своето физическо здраве и да укрепите имунната си система.

Защо коронавирусът така ни плаши?

„Цялото ни внимание е фокусирано върху различните аспекти на ситуацията – казва Итан Крос, професор по психология в Мичигангския университет, където той ръководи лаборатория за изучаване на емоциите и самоконтрола – Ние сме фиксирани на потенциалната заплаха“.

Заглавията на вестниците и в интернет публикациите са изпъстрени с информация къде в настоящия момент е най-сложна ситуацията, например, Италия. Здравните органи предупреждават за това, че нашето обичайно поведение да се събираме на групи или да се ръкуваме, е опасно. Колкото повече тестове бъдат направени, толкова повече ще бъде количеството на хора с потвърждение за COVID-19. Това е неизбежно!

Но прави впечатление, че хората се стараят да се обезопасят. В обществените места има много по-малко хора, а в магазаните са се оформили дълги опашки от хора, желаещи да се запасят с продукти.

„ Може би точно заради всичко това се усилва нашата представа , че се случва нещо доста опасно – казва Томас Родебо, клиничен психолог, занимаващ се с тревожни разстройства и професор в Университета Вашингтон в Сент Луис.

Някои от мерките може би ни се струват прекалени и те могат да предизвикват чувството за паника около нас.

„Ние сме принудени да обръщаме внимание какво правят хората около нас“. – добавя той.

Още по-силно влошава ситуацията това, че вие не можете да я контролирате, а това предизвиква безпокойство, казва Ану Аснаани, клиничен психолог от Университета в Юта, специализирала разстройства, свързани със страха. Никой не знае кога ще свърши пандемията, кога всичко ще се върне по местата си и това може да предизвиква психологическо безпокойство.

„От еволюционна гледна точка контролът и увереността лежат в основата на това нашият вид да се съхрани – казва тя – Когато има някаква неопределеност, ние вземаме предпазни мерки, за да се убедим, че няма да ни убият или че няма да умрем“.

Освен това може да възникне усещането, че всички искат да ви изплашат и в някакъв смисъл това е така. Хората искат да мотивират околните към действия, които ще осигурят тяхната безопасност, но като страничен ефект се появява силното безпокойство, от което няма никаква полза.

Как да се тревожим по-малко?

Първо, ако вие знаете, че на вас не ви се отдава да преборите с тревогата, това е най-подходящото време да се обърнете към специалист по психическо здраве, даже и да не можете да се срещнете с него лично.

„Много психотерапевти провеждат консултации по телефона или чрез видеовръзка –казва Аснаани. – Ако вие сте се обръщали към терапевт или консултант, даже и това да е било скоро, помислете за това дали пак да не се обърнете към него“.

По думите на Крос, човек може и самостоятелно да преосмисли избухването на епидемията от коронавируса, използвайки тактиката, наречена дистанциране във времето. Тя изисква концентрация на вниманието на по-дълъг времеви период. Например, представете си, че вие мислите за тези събития след година или даже след няколко години.

„Подобни инструменти, разширяващи перспективата, действително могат да отслабят емоциите“ – казва Крос. Също така човек може да се опита да си представи тази епидемия в исторически план. „Ние като общество сме преживявали подобни събития по-рано и успешно сме се справяли с това.“ (Но не бързайте да сравнявате веднага това, което се случва сега, с „испанската епидемия“).

Още една крачка в правилната посока е ограничаването на обема използвана информация, свързана с коронавируса. Опитайте се да намерите баланса и да получавате такова количество информация, което е достатъчно, за да можете да взимате жизнено важни решения, но тази информация да не е прекалено много, което да предизвиква у вас постоянен стрес. Изберете си няколко източника, на които имате доверие, подпишете се за ежедневните бюлетини на заслужаващите доверие СМИ.

„Даже, аз като психолог гледам новините един път дневно сутринта – казва Аснаани – Какво се е случило предния ден и какви са препоръките за днес! Това е всичко и след това никакъв COVID-19 ”.

Понякога социалните мрежи могат да са полезни, но все пак такива платформи като Facebook и Twitter ни затварят в балони от филтри, което често засилва екстремалните настроения и служат като плацдарм за дезинформация и за разпространение на различни теории на конспирациите. Ако на вас ви е трудно да ги четете, оставете телефона настрана или се махнете от компютъра. (Ако това е невъзможно, помислете си дали не си струва да инсталирате приложение за ограничаване времето зад екран).

Заемете се с нещо друго

Сега, когато сте изключили телефона или сте изключили новините, е най-подходящото време да се заемете с намаляването на стреса. Може да се пробва медитация, отбелязва Родебо, но ако вие имате вече изработен метод за избавяне от страха и стреса, няма смисъл да измисляте колелото.

„Когато вас ви изпълват различни чувства, най-простото е да се използва стратегията за оцеляване, която вие много пъти сте използвали досега, вместо да измисляте нова“ – казва Родебо.

Аснаани предлага да се намери нещо, което да е ориентирано към бъдещето и то да ви достави удоволствие. Вие имате добра възможност да свършите нещо вкъщи, което сте отлагали преди това и така да подобрите настроението си. Освен това може да сготвите или да изпечете нещо вкусно, да се заемете с физически упражнения, да изгледате интересни видеа в You Tube или филм, за който досега все сте нямали време или да направите запис в дневника си.

Тъй като все повече хора си остават вкъщи и вземат всякакви други мерки за безопасност за избягване разпространението на болестта, такава изолация сама по себе си може да стане източник на стрес. Това може да предизвика безпокойство в семейството и сред приятелите, особено сред тези, които са изложени на по-висок риск да се разболеят сериозно. Но хората могат да направят много един за друг, даже на разстояние и това може да укрепи психичното здраве у всеки.

„Помислете, какво полезно можете да направите за своите близки, за да заглушите в себе си този тревожен глас“ – казва Аснаани.

Например може да направите фотоалбум за баба си, да изиграете онлайн игра с баща си или да прочете книгата, която ви е препоръчала леля ви и да я обсъдите с нея.

Крайната цел е да се намали стреса, при това получавайки постоянно информация, която ще осигури безопасност за вас и вашето семейство.

„Трябва да се разбере сериозността на ситуацията – казва Крос – Но не трябва да се изпада в истерия. Просто може да бъдете в крак с общата картина на ситуацията“.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x