fbpx
ОбществотоПрирода и общество

Опасно забавление: защо Instagram не е подходящ за подрастващите

„Перфектните“ снимки в приложението предизвикват комплекси и други психологически проблеми сред тийнейджърите.

Служители на Facebook са провели вътрешно проучване през март 2020 г., което показало, че Instagram, който е много популярен сред тийнейджърите, влияе негативно върху начина, по който момичетата възприемат собствения си образ, тялото си и въобще живота си. Но тези резултати са били скрити и компанията е продължила да води бизнеса си, сякаш нищо се е случило, пише Wall Street Journal.

Политиката на Facebook насочена за максимизиране на печалбата, въпреки документираните вреди напомня на Big Tobacco, които още от 50 -те години на миналия век са знаели, че продуктите им са канцерогенни, но публично отричаха това даже и през 21 -ви век. Независимите експерти, които изучават използването на социалните мрежи от тийнейджъри, не се нуждаят от скрити вътрешни разследвания, за да заявят, че Instagram вреди на децата. Много рецензирани научни статии казват абсолютно същото.

Разбирането на въздействието на социалните медии върху тийнейджърите е важно, защото почти всички те влизат в интернет ежедневно. Според проучване на Pew Research Center 89% от тийнейджърите са онлайн „почти през цялото време“ или „няколко пъти на ден“.

Тийнейджърите използват Instagram по-често от всяка друга социална мрежа. Това е неразделна част от живота им. Изследванията обаче постоянно показват, че колкото по-често децата използват Instagram, толкова по-лошо е тяхното общо самочувствие, самооценката им, удовлетвореността им от живота, настроението им и приемането на своето тяло. Според едно изследване, насочено към Instagram, показало, че колкото повече студентите са използвали приложението през деня, толкова по-лошо е било настроението им в този ден.

Нездравословни сравнения

Но проблемът на Instagram не е само в това, че е толкова популярен. Има две основни характеристики на приложението, които го правят особено опасно. Първо, то позволява на потребителите да следят както знаменитости, така и свои връстници, които публикуват филтрирани нереалистични фотографии, създавайки внимателно премислено впечатление за идеален живот.

Докато всички социални мрежи позволяват на потребителите да показват на света само това, което те искат, то Instagram е известен със своите богати възможности за редактиране и филтриране на снимки. Освен това тази платформа е популярна сред известни личности, модели и инфлуенсъри. Facebook е за не особено забавните майки, баби и дядовци. За тийнейджърите Instagram се е превърнал в благоприятна среда за социални сравнения.

Хората, като правило, са склонни да гледат околните, за да разберат как да се държат и как да оценяват собствения си живот. Тийнейджърите са особено уязвими в този процес. Всеки може да си спомни как се е притеснявал, дали връстниците му ще го приемат. Instagram значително изостря това безпокойство. Достатъчно трудно е да се сравните със супермодел, който изглежда фантастично (макар и с филтри), но е още по -лошо, когато филтрираното сравнение е с Натали, която е ваша съседка.

Негативното сравнение с другите предизвиква ревност към живота и тялото на другите, които ви се струват идеални. Наскоро изследователи дори се опитали да се борят с този ефект, напомняйки на потребителите на Instagram, че публикациите са нереалистични.

Не проработило. Отрицателните сравнения, които на практика е било невъзможно да бъдат спрени, продължили да предизвикват завист и влошавали самооценката. В някои изследвания подрастващите девойки са знаели, че снимките, които са им показвали в Instagram, са ретуширани и променени, но въпреки това те се чувствали по-зле по отношение на телата си след преглеждането на фотографиите. При момичетата, които по-често се сравняват с другите, тези ефекти са още по-зловредни.

Обективизация и изображение на тялото

Освен това Instagram е опасен за тийнейджърите, тъй като акцентът върху изображенията на тялото кара потребителите да се замислят прекалено много над това, как изглеждат телата им в очите на другите. Изследване показва, че при подрастващите момичета, а все повече и при момчетата, представата им за собственото тяло, като обект на снимка, води до чувство на срам. Те просто си правят селфита, за да ги публикуват по-късно, но си мислят предварително, че ще изглеждат зле в очите на другите.

Да бъдеш обект, който другите хора гледат, не помага на „селфи поколението“ да се чувства силно и уверено в себе си, а води точно до обратния ефект. Това е голям проблем за здравето на подрастващите, тъй като неудовлетвореността от собственото тяло по време на юношеството е мощен и последователен признак за по-късни симптоми за проблеми със стомашно-чревния тракт.

Facebook почти призна това, което изследователите документират от години: Instagram е вреден за тийнейджърите. Родителите могат да помогнат, като постоянно обсъждат с децата си разликата между филтрираните изображения и реалността, като ги насърчават да общуват с връстниците си в личен план и да не зациклят на селфитата.

Големият въпрос е какво ще направи Facebook с тези разрушителни резултати. Историята показва, че съдилищата и обществото в никакъв случай не бяха и не са снизходителни към щраусовата позиция на Big Tobacco.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x