fbpx
ИкономикаНа фокусПрирода и общество

Изкуството на неловкото мълчание. Тайното оръжие на Илон Мъск и Стив Джобс

Илон Мъск и Стив Джобс са общопризнати гении и визионери на нашето време извън личното отношение към тях на всеки от нас. Благодарение на уменията им да мислят критично, да обработват информацията и да извличат от нея най-правилните изводи, те построиха компании, които се оценяват на много милиарди долари. Но в основателите на Tesla и Apple има и още нещо общо – и двамата са се придържали, а и Мъск продължава да се придържа, към „правилото на неловкото мълчание“.

Това правило е много просто:

Когато ви задават сложен въпрос, не трябва да бързате с отговора, вземете си пауза, дълбоко обмислете своя отговор и какво точно ще кажете.

Става въпрос за не съвсем кратка пауза. Между въпроса и отговора може да има интервал от 5, 10 , даже до 15 секунди. Ако вие никога преди не сте практикували такъв подход, в началото със сигурност ще се чувствате неловко.

Гарет Рейзмън, инженер и бивш астронавт на НАСА, който сега е в екипа на SpaceX в свое интервю разказва как Илон Мъск използва тази техника.

„Ако му зададете сложен въпрос, той отначало го обмисля. Напълно потъва в своите мисли, почти влиза в транс и започва да гледа в нищото. Вие даже ще почувствате как в главата му се въртят зъбните колелца. Той съсредоточва могъщия си интелект над този конкретен въпрос.“

Тази особеност може да се забележи във всяко интервю на Мъск. Почти винаги са му необходими между 5 и 15 секунди да формулира отговора си на въпрос, на който той няма веднага отговор.

Известно е, че Стив Джобс, който е един от основателите на Apple е практикувал същото. Тук може да видите нагледна илюстрация с 20-годишна давност. През 1997 година, когато Джобс току-що се е върнал отново в Apple след десетгодишна раздяла с компанията, той в рамките на Световната конференция на разработчиците на Apple (WWDC) изнася доклад, когато един от зрителите неочаквано се провикнал „ Вие не знаете за какво говорите“ и саркастично се поинтересувал с какво се е занимавал в последните седем години.

Как постъпил Джобс? Той изпил малко вода и … седнал. Замислил се за дълги 10 секунди. Кратко се пошегувал и отново направил пауза – този път за 8 секунди.

След почти 20-секундно неловко мълчание, което било нужно за по-сериозно обмисляне на въпроса и критиките в негов адрес, Джобс майсторски отговорил на оскърблението.

Както показват тези примери, правилото за неловкото мълчание е отличен инструмент за прилагане на критично мислене. Тази техника помага да се формулира по-дълбок и обмислен отговор, да се достигне възможно най-близко до корена на въпроса и да се осмисли.

Но правилото на неловкото мълчание ви дава още едно важно преимущество, което до голяма степен е свързано с това, как нашият мозък обработва емоциите.

Контролирайте емоциите си

Емоционалният интелект е способността да се разпознават емоциите и те да бъдат управлявани успешно. А правилото на неловкото мълчание е отличен начин това да бъде демонстрирано.

При спокойно и рационално мислене мозъкът обикновено задейства област, известна като префронталната кора. Но когато ние попадаме в екстремална ситуация, под въздействието на външните обстоятелства се задейства друга част на мозъка – амигдалата или бадемовидното тяло, която с помощта на емоциите се опитва да прихване инициативата.

Това е еволюционен механизъм и не винаги има негативно въздействие, тъй като ни помага да се справяме в сложни ситуации. Проблемите възникват тогава, когато емоциите не могат да бъдат контролирани и човек прави или говори това, за което по-късно ще съжалява.

Спомнете си Стив Джобс как е отговорил на оскърблението. Това е била една от първите му появи пред публика след завръщането му в Apple. За годините прекарани извън компанията, Джобс си спечелил репутацията на високомерен и егоистичен човек. В случай на неверен отговор, той е можел да загуби доверието на колегите си, инвеститорите и обществеността, даже без да успее да разкаже за своите планове за смяната на курса на Apple.

Вместо това Джобс, използвайки правилото на неловкото мълчание, успял да удържи своите емоции и да даде най-точния отговор.

Когато се налага да се отговаря на сложни въпроси, често възниква желанието да се каже нещо, даже ако в този момент това няма голям смисъл. Или да кажете нещо, което иска да чуе отсрещната страна, даже ако това не съвпада с вашето мнение.

Вие действително ли искате това? Може би е по-добре да вземете пауза за няколко секунди, добре да обмислите ситуацията и след това да дадете достоен отговор?

Следващият път, когато някой ви зададе сложен въпрос или попаднете в сложна ситуация при обсъждане на даден въпрос, постарайте се да не избързвате. Това ще ви позволи:

– Да спечелите време за обмисляне на отговора;

– Да вземете ситуацията под свой контрол;

– Да запазите спокойствие;

– Да станете по-уверен;

– Да дадете по-дълбок и обмислен отговор;

– Да кажете това, което всъщност вие мислите;

Колкото по-често използвате правилото на неловкото мълчание, толкова по-малко неловко то ще ви се струва, а емоциите ще работят много по-успешно във ваша полза, а не срещу вас.

Източник

5 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x