fbpx
Наука и технологииТехнологии

Анализаторите на Gartner избраха 12-те най-обещаващи технологии и стратегии за 2022 г.

Консултантската фирма Gartner представи най-добрите технологии и стратегии за 2022 г., които ще имат значително влияние върху бизнес средата през следващите пет до десет години.

В рамките на симпозиума Gartner / Xpo Americas аналитиците на консултантската фирма Gartner анонсираха ключови стратегически и технологични тенденции, към които според тях компаниите трябва да насочат своите проучвания и разработки през 2022 г.

Генеративен изкуствен интелект (Generative Artificial Intelligence)

Генеративните ИИ модели представляват методи за машинно обучение, които изучават съдържанието или обектите, и ги използват за създаване на нови, напълно оригинални данни. Те могат да се използват за създаване на програмни кодове, разработване на лекарства, а също така за целеви маркетинг. Gartner са изчислили, че до 2025 г. генеративният изкуствен интелект ще създава около 10% от всички произведени данни.

Териториално- разпределени предприятия (Distributed Enterprise)

С разпространението на дистанционни и хибридни модели на работа, традиционните офис-ориентирани предприятия с географски разпръснати служители, отстъпват на заден план. Разбира се, това изисква сериозни промени, но в Gartner прогнозират, че през 2023 г. доходите на 75% от предприятията, които ще използват преимуществата на териториално-разпределения модел на работа, ще растат с 25% по-бързо от своите конкуренти.

Облачни платформи (Cloud-Native Platforms)

Облачните платформи са от съществено значение за предоставяне на цифрови услуги във всяка точка на света. Те осигуряват мащабируеми и гъвкави ИТ възможности за създаване на технологии, което води до съкращаване сроковете на изкупуване на инвестицията и намаляване на разходите. Съгласно прогнозите на Gartner облачните платформи ще бъдат в основата на повече от 95% от новите дигитални инициативи до 2025 г., в сравнение с 40% през 2021 г.

Фабрики за данни (Data Fabric)

През последното десетилетие броят на различните хранилища за данни и приложения нарасна драстично, докато броят на служителите в екипите за данни и анализи или остана непроменен, или намаля. В тази връзка в света има търсене на фабрики за данни – гъвкави, но устойчиви интеграции между платформи и бизнес потребители. За сметка на вградената аналитичност, с тяхна помощ ще може да се подобри обработката на информацията, като се намалят усилията за управление на данни до 70%, съкращавайки времето за изкупуване на инвестицията.

Автономни системи (Autonomic Systems)

Автономните системи придобиха популярност още през 2021 г. , благодарение на способността си да променят динамично собствените си алгоритми без външни актуализации на програмното осигуряване. Те могат бързо да се адаптират към новите условия, както правят хората. В Gartner прогнозират, че автономните системи ще станат обичайно явление в областта на робототехниката, дроновете и производствените машини.

Интелигентност при вземането на решения (Decision Intelligence)

Интелигентността при вземането на решения е практическа дисциплина, използвана за подобряване процеса на вземане на решения чрез добре разработена система за вземане на решения (decision-making), оценка на резултатите, управлението им и подобряването им чрез обратна връзка. По предварителни оценки през следващите две години една трета от големите организации ще използват този метод за структурирано вземане на решения с цел подобряване на конкурентното си предимство.

Съставни приложения (Composable Applications)

В турбулентни времена компаниите имат нарастваща нужда да се адаптират към постоянно променящия се бизнес контекст. За тази цел на тях им е небходима такава технологична архитектура, която да поддържа бърза, сигурна и ефективна промяна на приложенията. Архитектурата на съставните приложения осигурява тази адаптивност и компаниите, които прилагат този подход, ще превъзхождат конкурентите с 80% по отношение на скоростта на внедряване на нови функции.

Хиперавтоматизация (Hyperautomation)

Хиперавтоматизацията позволява ускорен растеж и повишена устойчивост на бизнеса чрез бързо идентифициране, валидиране и автоматизиране на възможно най-много процеси. Изследванията на Gartner показват, че най-ефективните групи за хиперавтоматизация са фокусирани върху три ключови приоритета:

– подобряване на качеството на работа,

– ускоряване на бизнес процесите,

– повишаване на гъвкавостта при вземане на решения.

Изчисления, подобряващи поверителността (Privacy-Enhancing Computation, PEC)

PEC методите, които защитават личната и поверителна информация на ниво данни, софтуерно и хардуерно осигуряване, позволяват сигурен обмен, обединяване и анализ на данните, без да се нарушава поверителността. В Gartner очакват, че до 2025 г. 60% от големите компании ще използват един или повече изчислителни методи, които засилват защитата на потребителските данни.

Мрежи за киберсигурност (Cybersecurity Mesh)

Архитектурата на мрежите за киберсигурност (CSMA) е разпределен архитектурен подход към гъвкаво и надеждно управление на киберсигурността. Тя ви позволява да осигурите интегрирана структура за сигурността и защитата на всички активи, независимо от местоположението. До 2024 г. компаниите, внедряващи CSMA в своите екосистеми, ще намалят финансовите си загуби с 90% от определени инциденти със сигурността.

Инженеринг за изкуствен интелект (AI Engineering)

Инженерингът на системи, базирани на изкуствен интелект, е цялостен подход към внедряването на модели, използващи изкуствен интелект. До 2025 г. 10% от предприятията, внедряващи най-добрите практики на ИИ, ще генерират поне три пъти повече печалба от усилията си в областта на ИИ, отколкото 90% от предприятията, които не го правят.

Кумулативен опит (Total Experience, TX)

Кумулативният опит е бизнес стратегия, която съчетава в себе си такива елементи като мултиопитност,опит на клиенти, служители и потребители. Основната цел на този подход е да повиши доверието, удовлетвореността, лоялността и подкрепата за клиентите и служителите. Организациите ще стимулират приходите и печалбите, за сметка на постигането на адаптивни и устойчиви бизнес резултати с помощта на TX.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x