fbpx
СамопознаниеЧовекът

Мислят преди всичко за себе си: защо нарцисистите имат лоша памет при запознанство

Канадски психолози са установили, че най-зле запомнят имена и лица на нови познати, хора, при които са изразени нарцистични черти. Резултатите от новото им изследване са публикувани в Journal of Personality.

Хората с нарцистични черти запомнят зле имената на нови познати и друга информация поради факта, че обръщат прекалено много внимание на персоната си, съобщава екип от учени от Университета „МакЕван“ и Университета на Торонто в Канада . Самите нарцисисти обикновено са недоволни, когато имената им не са запомнени, но в същото време те не могат да се поставят на мястото на събеседника за да разберат, че той също може да се обиди и въпреки че това усложнява социалното взаимодействие, те не се стремят да се справят с този проблем.

Запомнянето на имената на нови хора, особено когато срещнете няколко наведнъж, може да бъде сложна задача. В тези случаи мнозина измислят асоциации, свързани с едни или други характеристики на външния вид, или търсят някакъв друг начин да се справят с този проблем.

След анализиране на по-ранни проучвания, канадските изследователи забелязали, че самообсебването на нарцисистите влияе върху това, какво точно и как те помнят.

„Нарцисистите избирателно обръщат внимание на положителната информация, имаща отношение за тях самите и стимулираща егото им… Отсъствието на грижа за другите хора прави нарцисите по-малко ефективни при обработката на информация за другите.“ , пишат авторите.

Може да се предположи, че нарцисистите би трябвало да са добри в запомнянето на имена и лица, тъй като това би им позволило да формират по-добре социални връзки. В действителност обаче те обръщат толкова много внимание на себе си, че то просто не стига за другите.

В първата част на своето изследване учените са тествали 332 доброволци за способността им да запомнят и разпознават както хора, така и неодушевени обекти – къщи или телефони. Понякога те добавяли снимки на автомобили, за да проверят дали нарцисите ще им обърнат повече внимание като символи на материален успех. Освен това те измерили „показателя на егоизъм “ на доброволците, който включвал индикатори като самофокусиране и неуважение към потребностите на другите. Участниците с по-изразени нарцистични черти по-зле запомняли както хората, така и предметите, включително автомобилите. Очевидно това се дължало не на лошата памет за лица, а на трудности със запомнянето на нова информация като цяло.

Тогава учените решили да тестват до каква степен интересът на нарцисистите към собствената им личност влияе върху способността им за запомняне. В следващия експеримент участниците гледали онлайн лекция, като едновременно с това виждали собственото си лице през уеб камера, подобно на обаждане през Zoom. Доброволците не знаели на какъв проблем е посветен точно експериментът. Обяснили им, че това е проверка за ефективността на образователните технологии.

„Силният фокус върху себе си, включително вниманието към външния вид, е определящата черта на нарцисизма“, обясняват изследователите.

Учените наблюдавали движенията на очите на участниците по време на лекцията, а също така проверявали как участниците запомняли съдържанието и. По принцип за мнозина собственото им лице на екрана може да бъде разсейващ фактор – хората започват да мислят как изглеждат, оправят косите и дрехите си. Това се случило и с участниците в изследването. В съответствие с прогнозите на учените, тези, които са имали по-силно изразени нарцистични черти, разглеждали себе си по-често и са запомняли лекционния материал по-зле.

Именно затова, заключават учените, нарцисите не могат да запомнят имената и лицата на новите познати, защото са твърде фокусирани върху собствената си личност и просто пропускат всичко, което се случва около тях.

Освен това хората с изразен нарцисизъм имат намалена емпатия, което затруднява установяването на емоционални връзки с другите. Нарцисите не обичат, когато някой им забрави името, но в същото време не могат да се поставят на мястото на другия и да разберат, че това може да бъде неприятно и за другите.

Изследователите изказват предположение, че при определени обстоятелства нарцисистите може би са в състояние да запомнят имена или събития, които са важни за другите. Те могат да положат усилия, ако усетят, че това ще им даде възможност да напреднат в нещо. Но ако в същото време мислят твърде много за постигането на целите си, прекомерната самовглъбеност ще продължи да им пречи.

От друга страна ако някой не запомня добре имена, това не означава непременно, че той е самовлюбен нарцисист, отбелязват изследователите. Имената могат да изхвърчат от главата, ако човек се смущава от нови социални контакти или се притеснява какво впечатление прави на другите. За да запомните нещо, първо трябва да му обърнете внимание, а по-силните преживявания могат да ви попречат да направите това.

За хората, които са изправени пред факта, че някой им е забравил името , изследователите ги съветват да не се разстройват. Обикновено в такива ситуации на човек му се струва, че нещо не е наред с него, че не е достатъчно впечатляващ, за да бъде запомнен. Но, като правило, в този случай въпросът не е в самия човек, а в неговия събеседник – той забравя не защото на новия му познат липсват запомнящи се черти, а поради самообсебване или прекомерно вълнение. Затова не си струва да се притеснявате и да се обиждате – по-добре е просто да се представите отново.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x