fbpx
Наука и технологииТехнологии

10 от най-впечатляващите изобретения за 2021 г.

Към края на изминаващата година започнаха да се публикуват традиционните класации в сферата на науката, технологиите, иновациите и други сходни области. Наскоро списание Time публикува своята подборка за “100-те най-добри изобретения за 2021 г.”. Разбира се, топ списъкът с тези изобретения включва ваксините срещу COVID-19 и бързите тестове за откриване на коронавирус в домашни условия, както и други медицински иновации. Но ето други десет впечатляващи иновации от списъка, които със сигурност ще послужат за доброто на човечеството. Aко искате да се запознаете с пълния списък може да го направите на уебсайта на Time.

Първата ваксина срещу малария
Източник: BRIAN ONGORO/AFP/East News

Първата по рода си ваксина срещу малария се разработва от края на 80-те години и най-накрая получи одобрение на СЗО през октомври 2021 г. Изпитанията са се провели в Гана, Кения и Малави и в тях са участвали 800 000 деца. Ваксината Mosquirix не осигурява 100% защита, но четири дози намаляват риска от инфекция с 40% и риска от тежка инфекция с 30%. Това се смята за сериозно постижение, тъй като зад процентите се крият милиони спасени животи. Повече от 200 милиона души годишно се заразяват с малария чрез ухапване от женски комари Anopheles. Около 500 000 умират, от които половината са деца под пет години.

Управление на компютър със силата на мисълта

Възможно ли е, без да докосвате клавишите или да изричате думи, да търсите в интернет, да проверявате пощата си, да пишете съобщения? Отговорът е да. За хора с парализа е разработена технологията Stentrode, позволяваща да се управлява компютъра със силата на мисълта. Системата чете сигналите, които се генерират в областта на мозъка, отговорна за движенията. След това те се трансформират в команди, които могат да се изпълняват от компютър, оборудван със съответния софтуер.

Най-точната карта на Земята

Въпросът как да се изобрази нашата сферична планета на плоска карта е тревожило картографите още през 16 век. Проекцията на фламандския географ Жерар Меркатор се оказала много удобна за моряците и се е утвърдила през вековете. И въпреки че Северна Америка и Евразия изглеждат на нея прекалено големи, а Антарктида и Гренландия са силно изкривени, досега тя е била в основата обикновените картите, така и на уеб картите, включително и на Google Maps. Трима американски професори – Гот, Голдбърг и Вандербей са направили най-точната плоска карта на Земята, елиминирайки изкривяванията. Изглежда необичайно, но се спазват пропорциите на размерите на континентите, както и разстоянията между океаните.

Свръхзвуковият самолет Boom XB-1
Свръхзвуковият самолет Boom XB-1
Източник:

Да летиш от Лондон до Ню Йорк за три часа и половина вместо обичайните шест е една от задачите пред американския стартъп Boom Technology. Дългосрочните планове включват създаването на голям свръхзвуков самолет за 88 пътници до 2029 г. Към момента е готов прототип – свръхзвуковият демонстратор Boom XB-1. Това е реактивен самолет с дължина 21 м, който достига свръхзвукова скорост от 2038 км/ч. За разлика от Concorde, който летеше от 1969 до 2003 г., транспортът на бъдещето е доста по-екологичен: ще има система за потискане на шума и ще използва гориво с нулеви въглеродни емисии.

Куриерски роботи
автономен куриер
Източник: Nuro

Роботите-куриери са нашето близко бъдеще, което вече се случва в редица градове. Самоуправляващите се роувъри R2, разработени от базираният в Сан Франциско стартъп Nuro, пътуват вече по пътищата на САЩ като обикновени автомобили. Те са способни да ускоряват до 40 км/ч и да носят товари с тегло до 190 кг. Малките безпилотни коли с тегло 1150 кг са оборудвани с 360-градусови камери, радар за близък и далечен обсег и ултразвукови сензори за безопасно движение между превозните средства. На външен вид роботизираните колички на Nuro не изглеждат много големи, но в действителност са много вместими (въпреки че компанията има и малки модели).

3D принтер за ракети
3D печатани ракети
Източник: Relativity Space

Могат ли ракети могат да бъдат отпечатвани на 3D принтер? Тази технология вече е създадена и даже са отпечатани първите прототипи: Terran 1 е първата ракета в света, направена с помощта на 3D печат, а Terran R е първата ракета за многократна употреба, създадена с помощта на принтер. Производственият процес отнема 60 дни и се отпечатват дори двигатели, които използват течен кислород и втечнен природен газ като гориво. Гигантският 3D принтер Stargate работят с помощта на изкуствен интелект и автономни роботи. В началото на 2022 г. Relativity Space планира да проведе първото тестово изстрелване на своята ракета Terran 1.

Безжично зареждане в движение
Безжично зареждане в движение
Източник: ElectReon

Тъй като различните държави се ангажират да намалят нивата на CO2, зелените технологии процъфтяват по целия свят. Продажбите на електрически превозни средства са нараснали със 160% през първата половина на 2021 г., но шофьорите все още са изправени пред голямо препятствие: зареждането на превозни средства може да отнеме часове. Израелската фирма ElectReon излезе с изключително решение на проблема. Електрическите превозни средства могат да попълват енергийните резерви по време на шофиране, ако под асфалта са монтирани намотки, които генерират електрически полета. Това ще позволи на колите, камионите и автобусите да имат по-малки батерии, особено движейки се по определен маршрут, което ще ги направи по-леки и по-ефективни. Компанията вече провежда изпитания в Германия, Италия и Швеция. През октомври 2021 г. тя е подписала договор за зареждане на електрически автобуси в Тел Авив за 9,4 милиона долара.

Безпилотен електрически камион
електрически автономен камион
Източник: AFP / EAST NEWS

Как ще изглежда транспортът на бъдещето? Разбира се, безвреден, безпилотен, безшумен. Именно това е концепцията, представена от шведската компания Einride. Изцяло електрическият автономен камион, който няма шофьорска седалка, но има вместимост за 16 000 кг стоки, се управлява от базирана в облак система за дистанционно наблюдение, която позволява на операторите да поемат контрола над превозното средство, когато е необходимо. Транспортът почти няма въглероден отпечатък и вече се тества по шведските пътища.

Интелигентно земеделие

Отглеждането на култури в сухи земи не е лесен процес: трябва да се намери подходящия баланс между съхраняването на водата и осигуряването на добиви. Израелската компания за селскостопански технологии SupPlant е създала интелигентни сензори, които се поставят в почвата или даже директно върху растенията. Изкуственият интелект, базиран на определен алгоритъм, изчислява необходимостта от влага за културите и информира фермера точно кога и колко да полива, като вземе предвид влажността на почвата, климатичните условия и прогнозата за времето. Фермерите в 14 страни вече използват тази технология. Тестовете в Мексико са показали, че сензорите намаляват консумацията на вода за реколтата от манго с 15%, като същевременно увеличават добивите с 20%.

Предотвратяване на бедствия
дрон
Източник: Gil Cohen Magen / Shutterstock.com

Дронове и роботи могат да спасяват хора и ще го правят все по-често в бъдеще, казват специалистите по робототехника. Например, един от най-смъртоносните пожари през 2018 г. в историята на Северна Калифорния е можело да бъде предотвратен, ако са били извършвани по-чести проверки на оборудването – всичко е започнало с падането на износена кука върху предавателната кула. За да се предотвратяват повторения на подобни инциденти, компанията Percepto е разработила софтуер, който използва дронове и роботи за наблюдение на критична инфраструктура, като електропроводи, електроцентрали, промишлени съоръжения, рафинерии и мини. Данните се събират и анализират постоянно, софтуерът позволява това да се прави автономно и непрекъснато. Разработчиците са уверени, че с помощта на такова оборудване могат да бъдат предотвратени много екологични и други катастрофи.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x