fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

„Пробвайте, даже ако ви се струва,че нищо няма да стане“: 6 практики за развитие на любов към себе си

В края на годината ние много често си поставяме цели за бъдещето. Те касаят финансовото ни положение, кариерата, бизнеса или отношенията с другите хора. Но най-важните ни отношения са тези със самите себе си. След коледните и новогодишни празници и след празничния хаос, не е лошо човек да си отдели малко време за себе си и особено да помисли какво трябва да направи за своето психическо здраве, например, да развие още повече любовта към себе си. Ето и някои ментални практики, които могат да ви помогнат в тази насока.

Заменете целите си с ценности

Ценностите са нашия фундамент. Именно на тяхната база ние избираме посоката, в която искаме да се движим. Представете си, че вие тренирате за важен маратон. Вероятно, основните ценности в този случай ще бъдат усилията и упоритостта. Даже ако вие не можете да завършите това маратонско бягане, но при това направите всичко зависещо от вас, то вие ще останете верни на своите ценности. Разбира се, целите са също много важно нещо, но едва ли ще можете спокойно да ги постигате, ако не акцентирате на своите ценности.

Определете силните си страни

За адекватна самооценка е важно да се познават собствените силни страни. В сложни периоди не е лесно да си спомняме за тях, но си струва редовно да се опитваме да го правим. За простота и удобство напишете на лист всичките си силни страни и таланти. Когато е необходимо, обръщайте се към този списък.

Превърнете негативните мисли в рационални

На практика ние всички се сблъскваме с гласа на вътрешния си критик. Той постоянно ни засипва с негативни мисли и ни плаши. В такива моменти е полезно да се помни за това, че много често неговите идеи са ирационални и не особено полезни. Ако някоя негативна мисъл все пак не ви дава покой, не се опитвайте да се борите с нея или да се опитвате да я забравите. Просто се опитайте да я рационализирате. Задавайте си насочващи въпроси, включвайки реални факти. Вие сигурни ли сте, че всичко е така ужасно? Ако ваш приятел сподели с вас такива мисли, как бихте реагирали и как бихте го посъветвали и подкрепили?

Абстрахирайте се от своите страхове

Даже след рационализацията е възможно вътре във вас да останат мисли, вселяващи страх. Тук на помощ идват приемането и дистанцирането. Сблъсквайки се със страховете си, ние често се опитваме да ги блокираме. Това само влошава ситуацията. Много по-добре работи подхода, при който вие се отстранявате от своите страхове, започвайки да ги наблюдавате отстрани. Вие не сте вашите мисли.

Научете се да си прощавате

Сложно е човек да обикне себе си, не развивайки самосъстраданието. Пробвайте да се отнасяте към себе си, както вие обикновено се отнасяте към своите близки приятели и роднини. Отначало това ще ви се струва странно, но не прекъсвайте да го практикувате. Сложно е да се движете напред, ако не можете да си прощавате малките, а и големите грешки.

Пробвайте, даже ако ви се струва, че нищо няма да се получи

Нашият страх често ни пречи, когато се появява възможност да се заемем с нов интересен проект или задача. Стига се дотам, че ние решаваме абсолютно нищо да не правим, защото това ще ни спаси от провал. Пробвайте през следващата година да бъдете доста по-смел човек, например, изпращайки своето резюме за интересна нова работа или пък участвайки в някой конкурс или надпревара. Най-често ние съжаляваме за пропуснатите възможности.

Източник

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x