fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Защо изчезват приятелствата? Трябва ли на всяка цена да запазваме всички отношения?

С течение на времето поради различни причини ние преставаме да общуваме с приятели и добри познати. Често от това изпитваме чувство на неловкост и даже на вина. Но всъщност специалистите в човешките отношения смятат, че ние не трябва на всяка цена да съхраняваме всички приятелски отношения, които някога сме имали.

По отношение на съхраняването на приятелските отношения особено показателен беше периода на локдауните и карантините, съпровождащи пандемията. Връщайки се към активен социален живот, вие изведнъж можете да откриете, че има немалко хора, с които въобще не сте общували изминалите година и половина.

Но можете да осъзнаете и още нещо: тази ситуация вас напълно ви устройва.

Трябва ли да се корим, че нас повече не ни интересуват отношенията с някои от бившите ни приятели?

Ние знаем, че приятелството е важен социален елемент от нашия живот и даже е полезно за нашето физическо и психическо здраве. Осъзнаваме, че трябва да ценим нашите приятели, а дружеските отношения – да ги пазим. Междупрочем психолозите казват, че да се разделяш с течение на времето с добри познати и даже с приятели, е напълно естествено и ние не трябва да се чувстваме виновни за това.

Ако вие действително за някого скучаете, винаги можете да му позвъните или да му напишете. Но да правите това единствено по задължение, не си струва.

Вътрешното усещане

Вслушайте се в себе си.

„Ако вие дълго не сте общували с приятел и през всичкото това време във вас не е възниквало необходимост да разберете как вървят при него/нея нещата, то тогава се доверете на своето вътрешно усещане – обяснява Сюзън Дегес-Уайт, професор по психология от Университета на Северен Илинойс, САЩ.

„Не всяка дружба трябва да продължава вечно. И това зависи от двете страни“.

По мнението на Шаста Нелсън, писателка от Сан Франциско, е невъзможно да поддържаш отношения с всеки познат и приятел, особено когато жизнените обстоятелства се променят и във вашия живот се появяват нови хора.

Пандемията ни показа, как жизнените обстоятелства променят акцентите в приятелствата. Нашият приятелски кръг от само себе си се стесни, а поддържането на връзки с останалите приятели и познати изискваше допълнителни усилия. Сега, когато ние вече можем да се срещаме с тях, се оказва, че ние не сме скучали за тях.

„Почистване“ на контактите

Да се избира с кого да поддържаш приятелски отношения, а за кого да забравиш, си е нормално и въобще не е нещо лошо или егоистично.

Дегес-Уайт нарича това „почистване на контактите“, тоест „кой остава близко до нас, с кого искаме да се виждаме и кой ни харесва да бъде в нашето обкръжение?“

Ландшафтът на нашите приятелства се променя при определени обстоятелства в продължение на целия ни живот. Когото отивате да учите в друг град или държава, когато сменяте работата или местожителството си, до вас се появяват нови хора, които повече съответстват на новите жизнени обстоятелства.

И работата не е там, че не всеки може да се впише в тях.

„На всеки етап от живота и във всяка възраст ние се променяме и искаме да бъдем заедно с хора, които приличат на нас“ – казва Дегес-Уайт.

„Но пандемията промени много неща –продължава тя – Тя ни показа кого истински ценим и с кого се чувстваме в безопасност, както психологически, така и физически“.

Нереалистично е да се смята, че ние можем да поддържаме отношения с всички и изследвания показват, че е невъзможно да отделяме достатъчно време на всички свои приятели и познати.

„Ние сме в правото си да решаваме в какви отношения да влагаме и така ограничената си енергия“ – добавя Шаста Нелсън.

Как да възобновим общуванията си с желаните си приятели

Ако вие искате да възстановите общуването си с приятели, с които отдавна не сте се виждали, преди това добре помислете и си разработете стратегия.

Първо се вслушайте в своето вътрешно усещане, съветва Дегес-Уайт. Ако на вас действително ви липсва общуването с този човек, това е знак, че възстановяването на отношенията си струва допълнителните усилия.

Попитайте се, ще бъдете ли разстроен след шест месеца, ако не възстановите тези отношения? И ако чувствате, че отговорът е „да“, то в такъв случай не се стеснявайте да се свържете с този приятел.

Но ако отговорът е „не“, то не оставяйте да ви завладее чувството за вина. Помислете по-скоро не за вината, а за тъгата от осъзнаването, че тези отношения са останали вече в миналото.

„Отношенията не се градят на принципа „всичко или нищо“ – добавя Нелсън – Ако вие искате да възстановите общуването с някого, с когото отдавна не сте се виждали или не сте го чували, кажете му нещо от рода „Най-накрая ми остана малко време. Често си спомнях за теб през изминалата година и съжалявам, че загубихме връзка“.

Ако вие действително скучаете за стар приятел, вие винаги можете да се свържете с него, но да го правите по задължение просто не си струва.

„Кажете, че сте мислили за него и предложете най-накрая да се срещнете, както отдавна сте планирали – продължава Нелсън – Това го разбират всички“.

По време на пандемията с помощта на социалните мрежи вие може би сте възстановили някои връзки със стари приятели, например от университета. Това е било прекрасно в него момент на карантина или локдаун, когато сте имали достатъчно свободно време. Но сега се чувствате задължен да продължавате да общувате с тях.

„Много мои чатове постепенно се забавят“ – обяснява Шаста Нелсън.

Тя признава, че продължава от време на време да си пише с приятели, за да покаже, че е готова за общуване. Но едновременно с това дава да се разбере, че да си пише толкова често, колкото по време на карантината, няма възможност.

„Аз си пиша с тях колко се радвам, че те започват да водят активен живот и се занимават с много интересни неща. Казвам им, че ценя това особено общуване, което се създаде между нас по времето на пандемията, и им желая всичко най-хубаво в техния нов постпандемичен живот.“

Психолозите съветват да не изгаряме твърде бързо мостовете след себе си, но от друга страна и да не се опитваме да вписваме всички в своя живот.

Не трябва да се чувствате виновни, че дадено приятелство е изчезнало по време на пандемията, И въобще психолозите съветват да се отнасяте към себе си и към другите доста по-снизходително. Последните година и половина не бяха лесни за никого.

„Ако вие имате приятел, с който не сте разговаряли дълго време и чувствате, че вашите отношения са охладнели, това е съобщение, което той вече е разбрал и е възможно това да е неговото съобщение към вас“ – резюмира Дегес-Уайт.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Читател
Читател
1 year ago

Сигурно е нормално, когато някой приятел спре да търси друг, да приеме, че има други хора, с които има нужда да контактува и в един момент да приеме наложилите се обстоятелства.

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x