fbpx
Прогнози и тенденции

Бъдещето на онлайн-образованието: глобални трендове, академична екосистема и интеграция с бизнеса

Лиа Белски , старши вице-президент на една от най-големите и известни онлайн образователни платформи Cousera, е изложила пред Harward Business Review своите виждания за развитието на онлайн образованието в близкото бъдеще. В кратко резюме ще се опитаме да ви запознаем с това как съвременното образование се сблъсква с квалификационна криза, какво правят и трябва да направят университетите и какъв е пътя в бъдеще.

През 2022 година списъкът на базовите навици , необходими за работа значително ще се променят. Бизнесът вече се замисля за това на какво трябва да обучава своите служители за да са в крак със съвременните тенденции. Съгласно проведено изследване на PricewaterhouseCoopers (PwC),този проблем е в тройката на най-важните задачи, които трябва да реши бизнеса. Водеща роля в настъпващите промени трябва да изиграят университетите, като главни източници на знания. За това ще са нужни системен подход, технологични решения и много повече инвестиции. В момента в целия свят само 3% от бюджетите за образование се влагат за технологии.

Как технологиите ще повлияят на образованието

Онлайн-обучението ще позволи на образованието да излезе извън пределите на университетските стени и знанията ще бъдат достъпни за голям брой хора. Кратки онлайн курсове ще могат да запознават студентите със сложни специалности на етапа на избор, а мобилните решения ще позволят по-лесно обучаващите се да се включват в образователната среда, благодарение на възможността да са онлайн в образователния процес по всяко време. На по-високо ниво изкуственият интелект ще може да създава индивидуални програми за обучение, настройвайки се към индивидуалните способности на студента, за да може той да постигне максимален резултат.

Университетите вече добавят онлайн инструменти в своите най-добри MBA програми и са доволни от постигнатите резултати. До програмите имат достъп и работещи специалисти, които имат възможност не само да преминат изцяло определени курсове, но и да преминават отделни части от курсовете за да придобият определени навици и да достигат по-бързи кариерни резултати.

Защо на университетите ще им е изгодно да се обединяват

През миналата година трите най-големи мексикански университета образуваха, така наречената La Triada. Тя представлява образователна екосистема, благодарение на която студентите от трите вуза получават достъп до 100 онлайн курса. Занапред тази екосистема ще позволи на университетите да си споделят знанията за създаване на нови учебни програми или да повишават качеството на знанията. На този принцип в САЩ работи Quartolio, платформа, която с помощта на изкуствен интелект помага на учени от големите американски университети , такива като Бъркли, Стандфорд и Масачузетския технологичен институт да запълват празнотите в изследванията и да намират нови пресечни точки в различните дисциплини. Благодарение на технологичното сътрудничество, университетите могат да станат център на образователна революция.

Освен академичните въпроси, обединенията и технологиите ще помогнат да се реши проблема с кадрите. От 2018 година в САЩ остро се чувства недостиг на преподаватели по компютърни технологии, а в най-добрите инженерни университети на Индия преподавателите са с една трета по –малко, отколкото са нужни. Глобалната екосистема може да поправи тази ситуация, обединявайки знанията и техните носители по целия свят. Университетите ще си сътрудничат с най-добрите умове на планетата, а студентите ще получат първокласни обучаващи програми, достъпни онлайн.

До какво ще доведе сътрудничеството между образованието и бизнеса

Със задълбочаването на квалификационната криза, образованието и бизнеса трябва да започнат да работят заедно по-плътно за да могат випускниците да получат навици, необходими за бъдещата им работа. Например, Google са сключили споразумения с 25 държавни колежа в САЩ, за да добавят свой IT-курс в тяхната програма. След това компанията помага на завършилите да си намерят подходящи позиции в големите компании, сред които са Walmart и Bank of America. А сред випускниците на Стандфорд, който отдавна сътрудничи с компаниите от Силициевата долина , процентът предприемачи е по-висок , отколкото в другите университети в САЩ. В Европа като много добър пример се откроява Paris Tech, която представлява мрежа от десет висши технически и научни учебни заведения. Paris Tech си сътрудничи с повече от сто партньора в промишлеността, които осигуряват подходящи стажове за студентите, а на учебните заведения помощ в изследванията.

Сътрудничество на университетите и компаниите по целия свят, и онлайн обучението ще разшири достъпа до знания, но също така ще помогне за ефективно решаване на глобалните проблеми.

Какво ще е образованието в бъдеще

Реалността и изискванията към трудовите процеси се променят и заедно с това се променя ролята на висшите учебни заведения в образованието. В близко бъдеще университетите ще трябва да работят системно с голям брой студенти, да отговарят на нуждите на работодателите и повече да се съсредоточат в развитието на конкретни навици, отколкото на досегашните специалности. Заедно с базовите знания те ще трябва да предоставят възможност за постоянно повишаване на квалификацията. Това ще стане с помощта на технологиите и ще промени досегашния облик на образованието.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x