fbpx
Наука и технологииТехнологии

Комерсиализация на космоса, силни суши и възрастни космически туристи: какво бъдеще прогнозират в NASA

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ ( NASA ) е създадено през 1958 година и за този период са разработени десетки космически програми. Сред последните от най-големите са „Марс – 2020“ и „Артемида“. В рамките на първата през февруари тази година на Червената планета се „примарси“ марсохода Perseverancе, а по втората се работи усилено, като едни от най-очакваните етапи в нейното развитие е изграждането на окололунната орбитална станция Gateway и кацането отново на хора на повърхността на Луната през 2024 година. Освен това NASA активно си сътрудничи с частни космически компании, такива като SpaceX на Илон Мъск, Blue Origin на Джеф Безос, Virgin Galactic на Ричърд Брансън и други. В същото време NASA осъществява изследвания и проучвания в много различни сфери, свързани с космическия отрасъл и не само. Ето едни от най-любопитните прогнози, изготвени от специалисти на NASA, съвместно с екипи от различни университети и научни институти.

Краят на индустриалната цивилизация

През 2014 година NASA частично е спонсорирала проект, проведен от екип от учени-естествоизпитатели и социолози начело с математика Саф Мотешарей. Съгласно резултатите от проведеното изследване учените са предположили, че ако не се вземат адекватни мерки, то в близките десетилетия може да настъпи края за световната индустриална цивилизация заради прекомерното използване на ресурси и неравномерното разпределение на богатствата. В изследването са залегнали следните тезиси:

– Натрупаният излишък от ресурси не се разпределя равномерно сред всички хора, а се контролира от елитите. За основната част от населението, което произвежда стоки и услуги, елитите заделят само малка част от ресурсите, на нивото или малко по-високо от жизнения минимум.

– Освен това, благодарение на притежаваните богатства елитите са защитени от последствията на възможната екологична катастрофа и ще могат да си осигуряват комфортни условия за живот доста по-дълго от останалото население.

– Колапсът може да се избегне, ако се съкрати потреблението и се разпределят ресурсите по справедлив начин.

Комерсиализация на космоса

В прес-релийза на NASA за 2019 година се казва, че агенцията ще предостави наличните космически ресурси, такива като Международната космическа станция (МКС) на частни търговски компании. В NASA смятат, че това отваря нови перспективи за развитието на космическия отрасъл, например предоставянето на ресурсите на МКС ще ускори пазара за космически изследвания за много различни компании.

Крайната цел на NASA е изгодно сътрудничество с частния бизнес на ниска околоземна орбита, където да бъде създадена орбитална екосистема. Агенцията планира да бъде клиент на частни компании и да може да използва услуги на по-ниска цена.

В момента повече от 50 компании вече провеждат частни изследвания на МКС и много от техните резултати са изключително перспективни. Например, компанията Procter & Gamble след проведени редица изпитания за изучаване на свойствата на колоиди, тоест суспензии от микроскопични частици в течност, са създали нови продукти с по-ниска себестойност, но с по-високо качество и по-дълъг срок на годност. Фармацевтичната компания Merck е провела изследване на препарат против рак. Това е била суспензия от пембролизумаб, като суспензии се създавали едновременно в космоса и на Земята. Оказало се, че космическата суспензия се е получила по-еднородна и по-качествена.

Големи суши и катастрофални наводнения

Изследователи от Института за космически изследвания Годард и учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, са разработили 17 различни климатични модела на бъдещето. Съгласно получените резултати, в бъдеще в едни райони на планетата ще се наблюдават продължителни и интензивни суши, а в други –катастрофални наводнения. Учените предсказват, че климата в някои азиатски райони ще стане по-влажен заради емисиите на парникови газове, а в същото време климатът в югозападните щати на САЩ, Централна Америка и Европа ще стане по-сух.

В космоса ще полетят възрастни хора

Йозеф Шмид , който е летателен хирург в NASA, е уверен, че до 2030 година медицината ще достигне много високо ниво и това ще открие нови космически хоризонти за хора от всички поколения. Космически туристи ще могат да бъдат не само млади и здрави хора, но и представители на по-възрастното поколение, а също така хора с различни заболявания. Благодарение на развитието на медицината и технологиите ще са възможни продължителни полети в дълбокия космос.

Изследванията на космоса ще спомогнат да се решат земните проблеми

Инженерът от NASA Елизабет Йенс, която е участвала в разработването на „космическия“ доклад “30 Voices on 2030 – The Future of Space” на консултантската компания KPMG , изказва там своята гледна точка, че до 2030 година, благодарение на изследванията на далечния космос, ние ще знаем много повече за произхода на Земята и развитието на живота на нея.

Далечните космически полети ще ни помогнат да разберем и да решим проблемите, с които се сблъскваме тук на Земята. Например, изучаването на атмосферата на Венера ще ни помогне да разберем до какво може да доведе парниковия ефект и какво трябва да се направи за да не се допусне екологична катастрофа.

Спътниците ще спасяват човечеството от глад

Инбал Бекер-Решеф, която е директор на програмата на NASA за продоволствена безопасност и селско стопанство Harvest, в същата прогноза на KPMG е предположила, че до 2030 година, благодарение на спътниковите системи много от селскостопанските проблеми ще могат да бъдат решени.

По мнението на Бекер-Решеф тогава ние ще можем да използваме много повече спътникови данни в селското стопанство. Специалистите ще могат в режим на реално време да вземат решения, които ще позволяват да се удовлетворява растящото търсене на продоволствия, даже в режим на променящ се климат и недостиг на ресурси. Данните от спътниците ще помогат за анализ на статистиката за производството на различна селскостопанска продукция, ще осигуряват устойчиво развитие и ще спомогнат за развитието на точно земеделие. Но това може да се случи единствено при условие, че правителствата и частните компании преразгледат своята политика по отношение на данните и ги направят общо достъпни.

Кислородът на Земята ще свърши след 1 милиард години

И на края една не особено оптимистична, но достатъчно отдалечена във времето, прогноза. Миналият месец учени от Технологичния институт на Джорджия публикуваха резултатите от свое изследване в рамките на програмата на NASA NexES за изучаване и оценка на обитаемостта на екзопланети. В него учените твърдят, че след 1 милиард години на Земята ще изчезне кислорода, а неговият недостиг ще започне да се усеща след 10 000 години.Стареейки, Слънцето с течение на времето ще се нагрява, като по този начин ще започне повишаване на температурата на Земята. По версията на учените, този фактор негативно ще повлияе на съдържанието на въглероден диоксид . Така колкото по-малко започне да става въглеродния диоксид, толкова по-малко ще бъде поглъщан от растенията и толкова по-малко кислород ще се отделя в атмосферата. Така растенията и другите фотосинтезиращи организми няма да могат да оцелеят.

По този начин в определен момент на Земята няма да останат източници на кислород. Това ще превърне планетата ни в негодна за живот на аеробни организми, включително и на хората. Освен това, изследователите предполагат, че едновременно с това съдържанието на метан в атмосферата ще се увеличи до ниво, превишаващо 10 000 пъти сегашното.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x