fbpx
НаукаНаука и технологии

Hubble фотографира впечатляващо сливане на галактики

Два странни, безформени, светещи обекта, преплитащи се на полученото изображение, фактически са галактики, в които има милиони и милиони звезди.

Използвайки космическия телескоп „Hubble” астрономите са получили снимка на две галактики, които са във фаза сливане и показват примерната картина на това какво в бъдеще ще случи между нашия Млечен път и съседната  галактика Андромеда.

„Компонентите на космическия дует, известен като UGC 2369 се намира в стадий на взаимодействие, тоест тяхното взаимно гравитационно привличане кара галактиките да се предвижват една към друга все по-близко и по-близко. В резултат техните форми се изкривяват. Освен това, на снимката може да се види тънък мост от газ, прах и звезди, съединяващите компонентите на двете галактики. Това се явява следствие на „извличането” на техния материал в междугалактическото пространство”- се съобщава в прес-релийза на сайта на космическия телескоп.

сливане на галактики
Двойката взаимодействащи галактики, известна като UGC 2369
Credit:ESA/Hubble & NASA, A. Evans

Взаимодействието със свои съседи е обичайно явление при повечето галактики. При по-големите, такива като Млечния път, повечето сливания протичат със значително по-малки, така наречените, галактики- джуджета. Но веднъж за няколко милиарда години може да се случи важно и значимо събитие. Прогнозира се, че нашата родна Галактика я очаква следващия голям шок примерно след четири милиарда години, когато тя ще се срещне със своята по-голяма съседка , галактиката Андромеда. С течение на времето, по всяка вероятност, те ще се слеят в една още по-голяма структура, днес наричана Млекомеда ( Milkomeda).

Симулация на сливането на Млечния път и Андромеда в нова галактика Милкомеда

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x