fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Градове на бъдещето: В плаващия еко-град Oceanix City ще живеят в хармония с морето

Датското архитектурно  бюро Bjarke Ingels Group (BIG)  има вече опит в проектирането на плаващи обекти , но новата им разработка се отличава с невиждан преди това размах. В сътрудничество с Центъра за океанографско инженерство към MIT и организацията с идеална цел Oceanix дизайнерите са разработили концепция за плаващ град с население от 10 000 човека.

Проектът е създаден в рамките на инициативата на ООН „Новият  градски дневен ред” (UN-Habitat’s New Urban Agenda ) и  за пръв път е представен на заседание на тази организация. Инициативата разглежда  опасността от вдигане на морското равнище заради глобалното затопляне като едно от най-сериозните негативни  последствия и търси подходящи решения за районите, заплашени от това.

 „ До 2050 година 90% от големите световни градове ще усетят проблема с  повишаването на морското равнище. Болшинството крайбрежни градове ще попаднат в зоната на риск от крайбрежна ерозия и наводнения. На милиони хора ще  се наложи да напуснат местата си на обитаване, милиони домове и инфраструктура ще бъдат разрушени” – се говори в прес-релийза на инициативата.

Проектът Oceanix City, който вече е на етап „готов за реализация”, предполага заселването на хора на плаващи платформи на площ от 75 хектара. Плаващият град е проектиран така, че постоянно да расте, адаптира и трансформира органично във времето.

Предполагаеми етапи за развитие на проекта
Източник: Bjarke Ingels Group

Най-малките модулни жилищни единици ще бъдат разположени на площ от 2 хектара и там ще живеят 300 човека, създавайки устойчива самоорганизираща се община. За обезпечаване на по-нисък център на тежестта и изключване влиянието на ветровете жилищните сгради няма да са по-високи от седем етажа. Те ще бъдат строени от екологично чисти материали от типа на бамбука .

Жилища от екологично чисти материали
Източник: Bjarke Ingels Group

В сградите пространството ще бъде организирано мултифункционално, така че да се създава оптимална жизнена среда за живеене, работа и отдих. Разходите за вентилация, охлаждане и отопление ще са сведени до минимум, благодарение на архитектурните решения в модулите. На широките покриви на сградите ще са разположени слънчеви панели. Комунална ферма ще бъде сърцето на всеки такъв модул. В подводната част на платформите ще има морски ферми за отглеждане на водорасли, миди, стриди и други морски продукти. Тези саморганизиращи се общества ще функционират на база културата на споделяне и кръговата безотпадъчна икономика.

Подводни ферми за отглеждане на морски продукти
Източник: Bjarke Ingels Group

Обединявайки шест такива платформи ще може да се формира клъстер за 1650 жители. В него ще има търговски площи, зони за почивка и социални дейности. А такива шест клъстера ще могат да формират големия плаващ град. Сърцето на града ще бъде защитено централно разположено пристанище. Около него ще има големи търговски центрове, учебни и здравни заведения, зони за отдих и забавление, социални и обществени учреждения. Предвижването на територията на града ще може да се осъществява с лек електрически транспорт, използвайки безпилотни технологии и споделени услуги, а също така и чрез различни плавателни средства.

Централната част на Oceanix City
Източник: Bjarke Ingels Group

„Морето е нашата съдба и нашето бъдеще – споделя основателят на BIG Бярке Ингелс. – Първото в света плаващо еко населено място ще расте и изменя за сметка на адитивни ( чрез 3D принтиране) архитектурни технологии, органично формирайки пълноценна екосистема с непрекъснат кръговрат на енергия, вода, продукти и отпадъци”.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x