fbpx
Наука и технологииТехнологии

Хора – киборги: какъв ще бъде човек през 2030 година?

Френската компания L’Atelier, която се явява част от BNP Paribas Group и е специализирана в разработването на прогнози за бъдещето, е анализирала възможностите на съвременните технологии и вероятната траектория за тяхното развитие, а също така контекста, в който те ще могат да съществуват през 2030 година. Десетгодишната прогноза е разделена на пет основни подтеми, като едната касае какъв ще бъде човек през 2030 година.

Подобряване на човека

В течение на историята на човечеството хората постоянно са разработвали технологии, чиято цел е била да облекчат техния живот и да им помагат да преодоляват физиологичните си ограничения. Последните постижения в областите на биотехнологиите, химията, физиката, биоинформатиката, медицината и информатиката спомогат за създаването на ново поколение устройства, подобряващи възможностите на човека. Машините стават действително интуитивно разбиращи и естествено продължение на мислите, чувствата и движенията ни.

Представете си невроинтерфейс, който лови невронните сигнали в тялото за да може да управлява устройства, намиращи се извън пределите на организма. Или пък преносимо устройство, което вместо да „чете“ данни от мозъка, може да „пише“ директно в него, предлагайки варианти за невромодулация за подобряване на хронични състояния.

Такива технологии значително разширяват съществуващите възможности, създавайки нови сензорни, физически, умствени и емоционални способности – от аугментацията (увеличение) до интерфейсите мозък-компютър.

Драйвери и тенденции

Практиката за аугментация с помощта на биологични материали и протези вече е широко (даже прекалено широко и не винаги качествено) употребявана. Козметичната хирургия и умните преносими устройства станаха обичайно и нормално явление в обществото. Разширяването на възможните за подвключване устройства и развитието на синтетичната биология са следващите крачки за разширяване на способностите на човек.

Взаимодействието на всичко, което касае нашия живот, става все по-взаимообвързано. В бъдеще хората, устройствата, инфраструктурата все повече ще се преплитат с помощта на мрежовите структури на интернет нещата (IoT), а също така с помощта на 5G и 6G мрежите.

В течение на сегашното десетилетие ще започне използването на все по-сложни технологии, подобряващи човешките възможности. Аудио импланнти ще подобряват слуха или ще превеждат речта ни на различни езици. Обонятелните импланти ще използват мек електрически стимул за усилване на преживяваните емоции от миризми или за предупреждения за опасности, такива като изтичането на газ, задимяване или пожар. Неинвазивни преносими устройства ще могат директно да „общуват“ с нашия мозък и клетки.

Имплантирани интерфейси мозък-компютър ще позволяват на хората мигновено да взаимодействат с устройствата. Например, невропротезирането ще позволи на човек да движи ръката си със същата лекота, както и биологичния крайник.

Специални чипове ще могат да променят количеството и характера на информация, съхраняваща се в мозъка ни. Дигитализирането на паметта, записването и съхраняването на всеки момент от живота на човек, ще внесе фундаментални промени в това, как възприемаме реалността и нашата собствена личност.

Някои технологии ще ни помогнат да забавяме стареенето и възможно даже смъртта.

Проблеми и възможности

Имплантите могат значително да разширят разбирането ни как функционира и се държи човешкия организъм, а освен това ще ни научат да управляваме тези процеси. Това ще позволи създаването на индивидуални продукти и услуги – от застраховането и финансовите консултации, методите за лечение до рекламните обяви. Такива технологии като импланти за управление на емоциите ще могат да позволяват на хората да избират, какви емоции искат или не искат да изпитват. Новите визуални възможности ще доведат до нови форми на взаимодействие.

Но така или иначе, всички тези разработки ще доведат до масово събиране, обработване, обмяна и анализ на информация, което веднага ще повдигне на съвършено ново ниво въпроса за управлението и владеенето на тези данни. Освен това, тези процеси могат да доведат до създаването на нови социални конструкции и да се изостри още повече съществуващото социално неравенство.

Бъдещи перспективи

През това десетилетие по всяка вероятност ще се наблюдава ускорено обръщане към цифровизация от страна на естествените науки и науките за живота, като в значителна степен това ще се определя от опитите да се увеличи човешкия потенциал, особено в условията на бързи изменения в обкръжаващия ни свят.

С намаляването на разходите ще се разширява използването на широк спектър от нови технологии, подобряващи човека. В процеса на развитие на технологиите, те ще стават все по-малко инвазивни. През това десетилетие ще се появят първите признаци за епохата на трансхуманизма, тъй като броят на желаещите да променят своята физиологията и живот само ще се увеличава.

Съвсем наскоро писахме за няколко проекта на супербогати предприемачи от Силициевата долина, с чиято помощ те се надяват да си купят безсмъртие. С нарастването на своето богатство, те смятат, че тяхната ценност се увеличава и някои от тях започват усилено да инвестират огромни суми в компании, изучаващи остаряването и регенеративната медицина, а също така да използват най-съвременните методи на биохакинга.

Идеите на трансхуманизма имат много и до голяма степен основателни критици, които изказват своите етични и философски възражения. Но от друга страна, благодарение на тщеславието на технологичните милиардери от Силициевата долина , медицината постига сериозен напредък в обществена полза в борбата с остаряването и болестите, съпровождащи тези етап на човешкия живот.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x