fbpx
Наука и технологииТехнологии

Физици са създали материал, който е невъзможно да бъде разрязан

Учени са създали лек и гъвкав материал, който на практика не може да се разреже или да се пробие. Удивително е, че праобраз на новата броня е станала кожата на грейпфрута и черупката на мидата Abalone. Откритието на екипа от германски и британски учени е описано в научна публикация в списание Scientific Reports.

Основата на материала е лека алуминиева „пяна“ с дребни пори. В нея са вкарани керамични топчета с диаметър 1,3 сантиметра, разположени в правилни редове. Новият материал е 6,7 пъти по-лек от стоманата. Той не се поддава нито на свредло, нито на ъглошлайф, нито на хидроабразивно рязане, което е потвърдено от множество експерименти.

Етапи на производството на новия материал “Протей”
Източник: Stefan Szyniszewski et al., Scientific Reports (2020)

Работата е там, че конструкцията по парадоксален начин се приспособява към режещия инструмент, насочвайки енергията му за неговото собствено разрушаване. За тази си способност към метаморфози, учените са нарекли своето изобретение Протей, синът на Посейдон, древногръцкото божество, което се славело с умението си да променя своя облик.

Секретът на новия материал се състои в това, че когато свредлото или режещия диск навлизат в материала, те винаги малко се колебаят. „Протей“ с готовност усилва тези колебания, работейки като резонатор. В резултат режещият ръб просто се разрушава и инструментът се затъпява.

Ако „агресорът“ все пак успее да раздроби керамичните топчета, те се разпадат на дребни парченца, запълвайки празните пространства в алуминиевата „пяна“. В резултат на това материалът става още по-неподатлив.

Същите тези керамични сфери противостоят на струите вода, които излизат под налягане от машините при хидроабразивното рязане. Попадайки на заоблената керамична повърхност, струята с вода се разширява. По този начин нейната скорост намалява стотици пъти, а заедно с това пада и налягането, с което се обработва повърхността на материала. В резултат на това вместо хидроабразивното рязане да бъде като безпощаден воден нож, то заприличва на безобиден душ.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x