fbpx
НаукаНаука и технологии

Вода на Марс: откритите под повърхността езера интригуват учените

Учени са открили няколко езера, скрити почти под километров слой лед на Червената планета. Ако такива подобни резервоари наистина съществуват, то те могат да бъдат среда за съществуването на живот на Марс. Но не всички учени са убедени, че там има течна вода, а се изказват и други съмнения.

Преди две години изследователи на Марс съобщиха, че са открили голямо солено езеро под леда около южния полюс в района, известен като Ultimi Scopuli на Червената планета и това откритие беше посрещнато с ентусиазъм, но и с известен скептицизъм. Понастоящем учените в ново изследване потвърдиха за съществуването на това езеро, но освен това откриха още три.

Това откритие, за което е разказано в списанието Nature Astronomy, беше направено с използването на данни, получени с помощта на радара монтиран на космическата сонда Mars Express на Европейската космическа агенция, намираща се на орбита около Марс. Откриването на първото езеро през 2018 година се е базирало само на 29 наблюдения, направени в периода от 2012 година до 2015 година. По тази причина се смяташе, че трябва да има ново потвърждение на данните. В хода на новото изследване са били използвани данни от 134 наблюдения за периода от 2012 година до 2019 година.

„Ние идентифицирахме същия резервоар с вода, но освен това открихме още три резервоара близко до него“ – казва планетологът Елена Петинели (Elena Pettinelli) от Римския университет, която е един от авторите на изследването – Това е комплексна система“.

Радарът разположен на Марс-Експрес е получил името „Преден марсиански радар за сондиране на подповърхностния слой и йоносферата“ (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding — MARSIS) и се използва понастоящем за изучаване на региона около южния полюс на планетата. Получените отразени сигнали показват какъв вид вещество се намира на дадено конкретно място, например скални породи, лед или вода. Същият метод се използва за откриване на подземни езера на Земята. Учените са открили определени зони, в които почти под километров слой от марсиански лед има течна вода.

Откритите езера заемат пространство от приблизително 75 хиляди квадратни километра, което съответства примерно на една пета от територията на Германия. Размерите на централното и най-голямо езеро са приблизително 30х20 километра и около него са разположени още три по-малки по-размер езера, ширината на всяко от които е около няколко километра.

Солени езера

Ниското налягане на Марс, което е такова поради отсъствието около планетата на значителна атмосфера, прави невъзможно съществуването на течна вода на повърхността. Но учените отдавна са стигнали до извода, че вода може да има под повърхостта на Марс и е възможно някога преди милиарди години на тази планета да са съществували морета и езера. Ако подобни резервоари действително съществуват, то те биха могли да представляват подходяща среда за живот на Марс. Например на Земята живите организми са способни да оцеляват в подледникови езера на такива места като Антарктида.

Но в случая с Марс солите могат да се окажат проблем. Специалистите смятат, че всяко подземно езеро на Марс трябва да съдържа значително количество соли, за да може водата да остава в течно състояние. Освен това на голяма дълбочина може да съществува известно количество топлина, идващо от дълбините на Марс и тя да е достатъчна да разтопи леда и той да се превърне във вода.

„От термална гледна точка водата би трябвало да е солена“ – обяснява Петинели.

В езерата, в които количеството соли е приблизително пет пъти по-голямо от това на морската вода, може да поддържа живот, но ако тази концентрация е по-висока 20 пъти по отношение на морската, то там не може да съществува никакъв живот, смята Джон Приску (John Priscu), еколог от Държавния университет на Монтана (Montana State University).

„В солените басейни на Антарктика няма много живот – обяснява Приску, чийто екип се занимава с изучаването на микробиологията в ледена среда – Всичко там просто е засолено. И същото може да е и на Марс“.

Горещи дискусии

Самото наличие на марсианските езера все още предизвиква спорове. След направеното през 2018 година откритие учените повдигнаха въпроса дали там има значителен източник на топлина, който да може да превръща леда във вода. Въпреки че последните открития подкрепят по-рано направените наблюдения на базата на значително количество топлина, не всички учени са убедени в това, че в идентифицираните райони се намира течна вода.

„Ако светлото вещество действително е течна вода, то тогава по мое мнение, това може да се окаже нещо наподобяващо на утайка или разтопен сняг“ – подчертава Майк Сори (Mike Sori), планетарен геофизик от Университета Пардю (Purdue University) в щата Индиана.

Джек Холт (Jack Holt), планетолог от Университета на Аризона (University of Arizona), смята последните получени данни са достоверни, но той не е уверен в правилността на тяхната интерпретация.

„Аз не мисля, че това са езера – казва Холт, който е в екипа, занимаващ се с управлението на радиолокатора за подземно сондиране (Mars Shallow Radar sounder — SHARAD), разположен на изстреляната от НАСА Марсианска изследователска орбитална станция (Mars Reconnaissance Orbiter). – Там няма достатъчно топлина за поддържане на солен разтвор, даже и под шапката от лед“.

Китайският апарат „Тянвен – 1“ ( “Huoxing – 1”), който се насочи през юли към Марс е възможно да предложи варианти за проверка на различните твърдения. Той ще достигне до орбитата на Марс през февруари 2021 година и ще изпрати на повърхността на планетата марсоход. Освен това на борда на този космически апарат се намират научни инструменти, в това число и радар, който може да бъде използван за провеждането на подобен род изследвания.

„Този радар ще има възможности, съпоставими с тези на MARSIS и SHARAD – отбелязва Дейвид Фланери (David Flannery) от Куинсландския технологичен институт (Queensland University of Technology) в Брисбейн, Австралия.

Засега се съхранява вълнуващата възможност, че тези езера са остатъци от влажното минало на Марс и може би там съществува живот.

„Възможно е на Марс да е имало огромно количество вода. А ако е имало вода, това значи, че е бил възможен и живот“ –резюмира Петинели.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x