Дари
Наука и технологииТехнологии

Нови екологични технологии в строителството: как ще се строят домовете на бъдещето

Сега се появяват и намират все по-голямо приложение нови подходи, позволяващи не само да се опрости процеса на строителството на жилища, но и значително да се подобрят материалите, които да са екологично чисти, намалявайки човешкото влияние върху околната среда.

Строителството на къщи по начина, по който ние го познаваме е скъпo, дълго и неекологично, а самият отрасъл е един най-големите замърсители на планетата. Интересен факт е, че България по оценка на Световната банка, е на второ място в света по производство на отпадъци в света на глава от населението (26,7 тона на човек) и това се свързва преди всичко със строителството.

Напечатани сгради с 3D принтер

Миналата година в Дубай отвори врати най-голямата сграда, построена с помощта на 3D принтиране. Що се касае строителството на евтини и красиви жилища с помощта на тази технология, това вече може да се осъществи за по-малко от денонощие. Такъв пример е технологията , разработена от компанията S-Squared 3D Printers (SQ3D), чийто прототип на къща може да бъде издигнат от основите до покрива само за дванадесет часа, използвайки новия строителен 3D-принтер на компанията ARCS (Autonomous Robotic Construction System). Тези технологии набират все по-голяма популярност, като стремежът е за все по-голямото използване на екологични компоненти. Вече освен за единични домове се планира изграждането на цели квартали от такива сгради. Такъв пример е проекта за изграждане на микрорайон в Айндховен, Нидерландия. В Мексико към края на годината също се планира изграждане на цяло село с помощта на 3D -принтиране.

Сгради от преработени отпадъци

Това е друг перспективен метод за строителство, който позволява освен използването на евтина суровина, да се решават важни въпроси, свързани с избавянето от огромните количества боклук, които се трупат на нашата планета.

Пример за използване на такъв материал е фасадата на Историческия музей в китайския град Нинбо. Това е сграда с площ от 30 хиляди квадратни метра , в която са се използвали отпадъци, основно събрани от 30 разрушени села в околностите на града.

Самостроящи се къщи

Още една удивителна технология, която може значително да опрости процеса на строителство на жилища. С едно натискане на копче тези невероятни къщи на бъдещето ще могат сами да се издигнат за по-малко от десет минути, превръщайки се от кутия в сграда, превишаваща 8-10 пъти първоначалния размер на модула.

Къщи от бамбук

В страни с благоприятни атмосферни условия е възможно строителство на къщи от бамбук. Те се състоят от иновационни модулни структури, които се свързват помежду си. С увеличаването на броя на жителите структурата може да се разширява, което прави възможно на цели градове от бамбук. Този материал е екологичен , много здрав и по-еластичен, отколкото бетона. Допълнителен бонус се явява , че за тези сгради земетресенията не са толкова опасни, благодарение на голямата гъвкавост на материала.

Светещ в тъмното бетон

Тази технология може да икономиса много енергия и изглежда доста естетично. Този материал е с висока енергоефективност и се очаква, че ще може да се използва в бани, басейни, фасади, паркинги и кухни. Светещият елемент може да излъчва светлина през тъмната част на деня около 8-12 часа. Силата на осветяването ще може да се регулира за максимален комфорт на живущите.

Сега тази технология се използва за осветяване на пътища в Нидерландия.

Къщи от коноп

Бетонът от промишлен коноп не само изключва токсичността на традиционния производствен процес, но и притежава много добри показатели за топлоизолация. Той е по-порест, отколкото традиционния и позволява по-добър контрол на влажността в помещенията. Растението поглъща въглерод, помагайки да се компенсират емисиите, възникващи при производството на традиционния бетон. Този материал не е скъп и същевременно е гъвкав, което му помага да издържа колебанията по време на земетресения. Проблемът е в легализацията на производството и малкото количество производители на тази суровина.

Къщи от хартия

Самата концепция за получаване на строителен материал от хартия съвсем не е нова. Тя е патентована още през 1928 година, но досега не е придобила голяма популярност. Но понастоящем преработването на хартия отново е на дневен ред и използването на този материал постепенно се увеличава. Материалът, състоящ се обикновено от целулозна суровина, пясък и цимент, е достатъчно евтин, но все пак засега е по-скъп от традиционния бетон.

Алтернативите на традиционните жилища към настоящия момент може да изглеждат доста футуристични. Но съгласно изследване на Boston Consultig Group (BCG), през 2019 година домовете от нов тип са били между 4% и 6% от всички новопостроени жилища. В компанията предполагат, че популярността на футуристичните технологии и материали ще продължи да нараства минимум до 2030 година.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x