Дари
Здраве и дълголетиеЧовекът

Депресията може да се диагностицира по ритъма на сърцето

Измерването на пулса ще помогне бързо да се разпознае депресията и да се констатира дали помага лечението. Такъв извод са направили учени от Белгия и Германия.

„Нашето пилотно изследване показва, че измервайки честотата на сърдечния ритъм в продължение на 24 часа, ние можем с 90% точност да определим дали човек се намира в състояние на депресия или не“ – казва водещият автор на изследването Кармен Шивек от Университета Гьоте във Франкфурт на Майн.

Специалистите отдавна се опитват да определят връзката между честотата на сърдечния ритъм (ЧСР) и депресията. Предимството на такъв метод се състои в това, че вече почти всяко преносимо устройство може да отчита честотата на пулса, а значи масово да диагностицира това опасно състояние.

Но досега значими резултати не бяха отбелязани в тази насока, тъй като това не е толкова лесно. Първо, честотата на пулса зависи от прекалено много фактори. Измерването, в течение на няколко минути на ден, дава прекалено малко информация за променливостта на работа на сърцето. Второ, трудно е да се сравнява ЧСР при един и същ пациент при депресия или без нея. Проблемът се състои в това, че за отстраняването на симптомите на заболяването с помощта на антидепресанти често са необходими седмици и месеци.

Авторите на новото изследване са подобрили методиката на експеримента и в двете насоки. Първо, те са отчитали пулса на доброволците денонощно. Това им позволило да получат пълна картина за работата на сърцето. Както се оказало особено полезни се оказали нощните наблюдения. Второ, учените са използвали кетамин, средство наскоро одобрено в САЩ и Европа, в качеството на антидепресант. Това вещество показва много бърз ефект. Пациент, който е приел не особено голяма доза от него, може да се смята временно свободен от състоянието на депресия.

В новото изследване са участвали 16 доброволци със силни депресивни разстройства, като на нито един от тях не му помогнало традиционното лечение. Освен това са участвали и 16 здрави доброволци, които са съставили контролната група.

На всеки участник се измервала непрекъснато честотата на сърдечния ритъм в продължение на четири дена и три нощи. След това на половината от пациентите с депресия се давал кетамин, а на половината – плацебо. След вземането на лекарството отново се измервал пулса.

Оказало се, че при пациентите с депресия до вземането на кетамин, пулсът е бил средно с 15 удара по-висок, отколкото при здравите доброволци. Още по-интересно се оказало поведението на пулса в различните части на денонощието. При здрав човек по време на нощния сън ЧСР е значително по-ниска, отколкото през деня. Но при пациентите с депресия тази разлика била почти незабележима. След приемането на кетамин двата показателя при страдащите от депресия доброволци се променили и се приближили към значенията, характерни за здравите хора.

Изследователите са създали компютърна програма, която поставяла диагноза на базата на пулса по време на денонощието и разликата между дневната и нощната честота на сърдечния ритъм.

Системата дала правилен резултат при 14 от 16 пациента с депресия и 15 от 16 здравите участници.

Авторите признават, че групата на участници е била малка и затова са необходими допълнителни изследвания с участието на голям брой доброволци. Ако получените резултати се потвърдят, то следенето на пулса може да се превърне в лесен и ефективен диагностичен критерий за депресия.

Резултатите от експеримента са били представени на 33-конгрес на Европейската колегия по невропсихофармокология, преминала в онлайн формат (33rd ECNP Virtual Congress).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x