fbpx
АкцентиИкономикаПрирода и общество

Изменението на климата е увеличило глобалното икономическо неравенство

Ново изследване на Станфордския университет показва, че глобалното затопляне е направило по-богати страните с прохладен климат, такива като Швеция и Дания, като едновременно с това е забавил значително икономическия ръст на по-топлите страни, например Индия и Нигерия.

Нашите резултати показват, че болшинството бедни страни на Земята нямаше да са толкова бедни, ако го нямаше глобалното затопляне. В същото време повечето от богатите страни дължат своето по-добро положение на измененията на климата” – казва водещия автор на изследването, климатологът Ноа Дифенбау (Noah Diffenbaugh) в статия, публикувана в PNAS (Proceedings of National Academy of Sciences of the United States of America) .
Резултатите от изследването показали, че от 1961 година до 2011 година, затоплянето е намалило БВП на човек от населението в бедните страни от 17% до 30%. Разликата в показателите на БВП на човек между страните с най-висок и най-нисък стандарт е 25% по-голяма, отколкото би била без изменението на климата. Въпреки че в последните десетилетия икономическото неравенство постепенно намалява, изследването показва, че тази разлика щеше да намалява още по-бързо ако го нямаше глобалното затопляне.
Работата се базира на предишни изследвания, в които се анализират за период от 50 години ежегоднo измерените температури и БВП за 165 страни за да се оцени влиянието на колебанията на температурата върху икономическия растеж. Данните показали, че в години по-топли от обичайното, ръстът в икономиката в страните с по-студен климат се е ускорил и се е забавил в тези с по-топъл.
Историческите данни ясно показват, че селскостопанските култури са по-продуктивни, когато хората се чувстват по-добре, а ние работим по-продуктивно, когато температурата не е нито много висока, нито много ниска. Това означава, че не голямо затопляне може да помогне на по-хладните страни, но ще се отрази доста негативно на регионите, където ще е горещо” – обясняват учените.
В своето изследване специалистите са обединили по-рано публикувани резултати с данни от повече от 20 климатични модела, разработени от изследователски центрове по цял свят. Използвайки тези климатични модели, изследователите определили до колко температурата във всяка страна е нараснала благодарение на антропогенното въздействие върху климата и успели да оценят, какви биха били икономическите показатели във всяка от тези страни, ако температурата би останала на предишните равнища.

Въздействие на глобалното затопляне върху температурата и БВП на човек от населението Източник:PNAS

За да отчетат всички фактори, учените пресметнали повече от 20 000 версии на това какъв би бил темпът на икономически растеж без глобалното затопляне. Оценките в изследването отразяват диапазона от резултати, получени от тези хиляди различни вариации.
Резултатите, получени за повечето страни, не оставили никакви съмнения, че глобалното затопляне е ускорило или забавило икономическия растеж. В частност, в тропическите страни повишаването на средногодишната температура, като правило, е негативен фактор за икономически ръст. По-малко ясно е как затоплянето се е отразило на страните, намиращи се в средните географски ширини, включително такива като САЩ, Китай и Япония. За тези и други държави с умерен климат анализът показва, че икономическото въздействие на климатичните промени е с по-малко от 10%.

Въздействие на глобалното затопляне на БВП на човек в различните географски региони Източник: PNAS

Въпреки че въздействието на изменението на температурата може да ни се струва незначително от година за година, с времето то може да причини значително въздействие. Специалистите сравняват това с банковите депозити., където малкият лихвен процент може да доведе до значителни разлики в течение на 30 или 50 години. Така след десетилетия на не големи последствия от глобалното затопляне, икономиката на Индия е станала с 31% по-слаба, отколкото би била без повишаването на температурите. Най-силните негативни последствия от измененията на климата могат да се сравнят с намаляването на икономическото производство в САЩ по време на Великата депресия – това е огромна загуба в сравнение с това къде биха били тези страни при други обстоятелства.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x