fbpx
АкцентиИзкуствен интелектНаука и технологии

Запознайте се с първото в света уиски, създадено от изкуствен интелект

Шведският производител на уиски Mackmyra планира, с помощта на финландската технологична компания Fourkind и Microsoft, да създаде и пусне на пазара през есента на 2019 година първото уиски, създадено с помощта на изкуствен интелект.

Хилядолетната история на уискито

Преди повече от 1000 години, пътуващи монаси поемали пътя от континентална Европа да открият за себе си и Бог нови земи.Някои от тях стигнали Шотландия и Ирландия. Освен християнската си мисия, те носили със себе си знанието за дестилацията – да извличат и пречистват алкохолни течности.
Но тъй като там нямало лозя и грозде, както по родните им земи, те започнали да подлагат на ферментация зърнена каша – смес от вода, зърно и дрожди – и по този начин създали първото на света уиски.
Наименованието му произтича от келтската дума uisce, означаваща вода, а дестилираният алкохол на латински е бил известен като aqua vitae, или вода на живота. Така преведено на староирландски като uisce beatha и след модифицирането му на английски , се получило съвременното наименование уиски.
След създаването му по тези земи, производството на уиски започнало да се разпространява по целия свят. От Ирландия и Шотландия, до Япония, САЩ, Австралия и други кътчета на планетата, това древно изкуство е преминавало през различни култури и граници, като всяка дестилерия влива своята уникална душа в своето уиски.
Такава уникална дестилерия е Mackmyra, основана в Швеция през 1999 година . Тя е създадена от осем приятели, които се заели с амбициозната задача да създадат свое собствено уиски. Те вече са спечелили няколко международни награди, а техният Master Blender наскоро влезе в залата на славата на Whiskey Magazine. Но амбициите на дестилерията са много по-големи.

Къде изкуственият интелект може да се помогне при производството на уиски

Заедно с финландската технологична компания Fourkind и Microsoft, Mackmyra решили да създавт първото в света уиски, чиято рецепта да бъде напълно разработена от изкуствен интелект (ИИ). Това е голямо предизвикателство, когато една индустрия, синоним на хилядолетна традиция, с натрупан човешки опит и умения, предавани от поколение на поколение, се отваря към съвременните технологии на 21-ви век.

За да разберем по-добре за приготвянето на уиски с помощта на изкуствен интелект, първо трябва да разберем какво придава на уискито  неговия уникален  характер.

 В първата фаза при изготвянето на дестилата играят роля много фактори, като главните от тях са основната зърнената култура, начина на приготвяне на зърнената каша, използваните дрожди, ферментацията, опушва ли се (с  торф)  или не,  съдовете, в които се дестилира, филтрирането и други. Така полученият дестилат е течност с алкохолно съдържание над 65⁰ с различни  вкусови качества.  

Дестилационните съдове на Mackmyra
Фото:Mackmyra

Следващата не по-малко важна фаза е отлежаването в бъчви. Те преди всичко са дъбови, като се предпочитат стари такива, които преди това са били използвани за производство на други напитки, например шери, вино (много се ценят бъчвите от испанския херес), английски ейл и други алкохолни напитки. Този период трае най-малко три години (а за качествените брендове много повече), като през това време уискито трупа аромати, вкусови качества и променя цвета си, съобразно бъчвите, в които се съхранява.
Накрая преди разливането си, то се смесва с вода за да може алкохолното му съдържание на падне до 40⁰ (има такива и с по- високо алкохолно съдържание). Може да се смесят дестилати от различен вид или с различен срок на отлежаване в зависимост от търсения вкус на уискито.

Технолозите ( Master Distillers)  през цялото време дегустират, експериментират и променят различните видовете уиски за да създадат най-добрите възможни вкусове, превръщайки действията  на химията  във  форма на изкуство . Тук именно  Mackmyra  иска изкуственият интелект да включи своята магия.

Уиски Mackmyra
Фото: Mackmyra

„Винаги се стремим да допълним подхода си към традиционната търговия с уиски и именно това можем да направим сега с помощта на изкуствения интелект. Ние виждаме ИИ като част от нашето цифрово развитие и е наистина вълнуващо ИИ да бъде допълнение към занаята за производство на висококачествено уиски. За мен като Master Blender е голяма чест да мога да кажа, че сега съм и ментор за първото създадено от ИИ уиски в света “, казва Ангела Д’Оразио.


Това е първият път, когато се използват възможностите на изкуствения интелект за този продължителен процес на създаване на уиски.

Според Д’Оразио: “Това е много по-сложно от моделите, използвани за създаването на бира, поради големия брой на възможни комбинации и факта, че създаването на рецепта за уиски е повече изкуство, отколкото инженерство.”

Създадено от изкуствен интелект, но контролирано от хора

Хората винаги са избирали различни смеси от съставки и бъчви, за да създадат почти безкрайни комбинации от аромати.

Понастоящем моделите за машинно обучение на дестилерията, са на платформата Azure в облака на Microsoft и невронните мрежи на Azure се захранват със съществуващите рецепти на Mackmyra и такива за всепризнати смеси, с данните за продажбите и предпочитания на клиентите. С този набор от данни ИИ може да генерира повече от 70 милиона рецепти, които той предполага, че ще бъдат популярни и с най-високо качество, въз основа на типа бурета, налични в склада.


Това не само е по-бързо от ръчното обработване на тези данни, но благодарение на способността на алгоритъма да пресее и изчисли огромно количество данни могат да се намерят нови и иновативни комбинации, които никога досега не са били разглеждани. Много важно е обаче да се подчертаете, че решенията на изкуствения интелект не са предназначени да заменят технолозите.


„Работата на технолога не е изложена на риск“ – казва Д’Оразио. „Когато рецептата за уиски е създадена от ИИ, ние ще се възползваме от опита и знанията на човек, за да оценим дали тази рецепта е подходяща”.

Технолог на уиски
Главният технолог на Mackmyra Ангела Д’Оразио
Фото: Mackmyra

Уиски на Mackmyra , предложено от изкуствен интелект, ще бъде достъпно от есента на 2019 година.

Отвъд чашата

„Изкуственият интелект може да има влияние в различни индустрии в световен мащаб“, казва Ярно Картела, отговарящ за машинното обучение в Fourkind, компанията, която стои зад алгоритъма на ИИ. – Представям си системи за изкуствен интелект, които създават рецепти за сладкиши, парфюми, напитки и може би дори за дизайн на кецове. Има някои опити, но мащабното внедряване все още изостава. “

„Ние показваме пътя напред и тези нови решения за ИИ могат да бъдат използвани за създаване на продукти, които запазват духа, външния вид и усещането за марките, като в същото време са нови и уникални”, продължава Картела.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x