fbpx
Наука и технологииТехнологии

Ветрогенератор генерира енергия от преминаващите автомобили ( видео)

Турският стартап Devecitech е разработил вертикален ветрогенератор, който може да събира ветрова енергия на улиците на градовете или покрай междуградските пътища от въздушните течения, образуващи се от преминаващите превозни средства.

Търсенето на електроенергия в световен мащаб се увеличава всяка година на фона на съкращаването на ресурсите от фосилни горива и замърсяването на околната среда при тяхното изгаряне. Именно затова водещите страни непрекъснато търсят нови източници на чиста и възобновляема енергия. Ветровата енергия заема достатъчно важно място в баланса на глобалната „зелена” генерация , но досега ветрогенераторите се разполагаха преди всичко в крайморски райони, където ветровете са постоянни и по-силни. Турската компания Devecitech принципиално е сменила подхода си към този въпрос, като демонстрира как можем да събираме ветрова енергия на улиците на градовете или покрай междуградските пътища.

Инженери от Истанбул са създали вертикална турбина ENLIL ( кръстена на месопотамския бог на вертровете и бурите ) , която работи на база въздушните потоци, създавани от бързодвижещи се автомобили. Завихрянията от преминаващите камиони и автобуси заставят ветрогенератора да се върти още по-силно, а вертикално разположените лопатки обеспечават максимално прихващане на въздушния поток.

Турбините Enlil заемат сравнително малко място, леки са за сглобяване и разглобяване, и за експлоатация, твърдят в компанията. Слънчев панел, закрепен в горната част на съоръжението, допълнително обеспечава генериране на чистата и възобновляема енергия от слънцето. Вградените датчици контролират околната температура, влажността и нивото на въглероден диоксид на мястото на монтаж. Мощността на тестовите модели е 1 кW.

Аеродинамичният профил на лопатките на турбината, при който задната част е по-извита от предната, обеспечава оптимално развъртане на ротора. Прихващайки даже неголеми завихряния от преминаващите превозни средства , те се развъртат с нарастваща амплитуда, генерирайки нови завихряния вече от самите лопатки на ветрогренератора. Той може да бъде свързан с генератор и произведената електроенергия да постъпва в енергоснабдителната мрежа или да се съхранява в акумулатори до момента , когато ще е необходима. Освен покрай автомобилни и железопътни трасета такива турбини могат да се инсталират на крайбрежни улици, на покривите на домовете и в паркове. Но по думите на разработчиците, разположението на места близо до оживен трафик е оптимално, тъй като там има непрекъснат трафик на превозни средства, обеспечаващ непрекъснатата работа на съоръжението.

Трябва да се отбележи, че иновационният генератор се намира на стадий на разработване. Турските инженери продължават своите изследвания, както по подобряване на конструкцията , така и за увеличаване на ефективността му.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x