fbpx
НаукаНаука и технологии

В търсене на Деветата планета: астрономи откриха зад Нептун нов загадъчен обект

Учените смятат, че новooткрит космически обект зад Нептун може да помогне за откриването на неуловимата планета Девет. Данните за този нов транснептунов обект, който обикаля около Слънцето за близо 300 години, ще даде нов тласък в разгадаването на една от най-големите мистерии в Слънчевата система.

Астрономът Ричард Бойл е открил ново транснептуново тяло отвъд Нептун с помощта на телескопа Vatican Advanced Technology Telescope (VATT), намиращ се в Аризона, САЩ. Той е дал на новоткрития космическия обект името 2021 XD7. На него са му необходими 286 години, за да обиколи Слънцето. Ученият смята, че това тяло най-вероятно е по-малко от Плутон. Тези нови данни доближават учените до откриването на неуловимата планета Девет, за която астрономите смятат, че се “крие” на края на Слънчевата система.

2021 XD7 обикаля Слънцето за 286 години Източник: Daily Mail

Подобно на Плутон, който беше първият от повече от 800 открити транснептунови обекта (ТНО), 2021 XD7 има странна орбита, която е значително по-наклонена от тези на Земята, Марс и другите планети. Учените се надяват, че прецизните изчисления на орбитата на този космически обект ще ни приближи до намирането на неуловимата планета Девет.

Деветата планета и нейният размер

Астрономите смятат, че орбитите на далечните обекти в Слънчевата система се влияят от гравитацията на все още неоткритата планета номер Девет. Според астрофизиците от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) Майкъл Браун и Константин Батигин тази планета трябва да е около 4-5 пъти по-голяма от Земята и с 10 пъти по-голяма маса. Именно с такива размери могат да обяснят траекториите на ледените тела отвъд Нептун.

Ако нямаше планета зад пояса на Кайпер, би трябвало да се очаква орбитите на тези космически обектите да са ориентирани на случаен принцип в орбиталната равнина на Слънчевата система. Но вместо това виждаме, че много орбити са групирани с една и съща ориентация. Възможно е това да е чиста случайност, но това е малко вероятно.

2021 XD7 има странна орбита, която е значително по-наклонена от тези на Земята, Марс и другите планети Източник: Daily Mail

Още през 2016 г. двамата астрофизици са проучили статистическото разпределение на обектите от пояса на Кайпер и са стигнали до извода, че групирането им е причинено от неоткрита външна планета. В това изследване учените са изчислили широк сектор на небето, където може да се намира планетата. Но търсенето и досега не е дало никакъв резултат. Това накара някои учени да стигнат до извода, че планетата може би въобще не съществува, тъй като странностите на орбитите не е доказателство, че планетата я има.

Къде може да бъде Деветата планета?

През октомври миналата година Браун и Батигин публикуваха резултатите от ново свое изследване „Орбитата на Планета Девет“ („The Orbit of Planet Nine”) с теоретично пресмятане на вероятното разположение на Планета Девет. Учените заявиха, че предполагаемата планета в Слънчевата система може би е на разстояние от около 75 милиарда километра от Слънцето. За сравнение разстоянието до “бившата” Девета планета, а сега просто планета джудже Плутон от Слънцето е между 4,4 до 7,4 милиарда км. Учените смятат, че мистериозната планета Девет би трябвало да има огромна орбита и да прави един оборот около Слънцето за около 10-20 хиляди години.

По думите на учените трябва да се открият повече транснептунови обекти, за да се определи точното местоположение на Планета Девет. Астрономите силно се надяват, че за това ще спомогне новата обсерваторията „Вера Рубин“ в Чили, която се очаква да започне да функционира през 2023 г. и в която една от основните научни цели ще бъде създаването на пълен каталог на Слънчевата система.

Към днешна дата, използвайки телескопа в Междуамериканската обсерватория Cerro Tololo в Чили, астрономите са открили 815 ТНО отвъд Нептун. Смята се, че това са отломки, останали от образуването на Слънчевата система, които се състоят предимно от скална маса, аморфен въглерод и летливи ледове от вода и метан.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x