fbpx
НаукаНаука и технологии

Има ли човек шесто чувство, чувство за магнитното поле?

Както показва изследване проведено в Калифорния, мозъчната дейност на човека се променя в зависимост от посоката на магнитното поле. Ако резултатите се потвърдят, то това ще стане истинско откритие и ще приближи нашия мозък до този на животните, които са толкова чувствителни към магнитното поле, че могат да го използват за ориентиране в пространството. «Монд» разказва за възможните хипотези.

Човек притежава истински компас в очите си. Или пък ако не там , то в мозъка си , ако се вярва на изследване проведено в Калифорнийския технологичен институт, излязло през март в списание «eNeuro». Учените успели да докажат, че подопитните участници «чувстват» магнитното поле на Земята. « Ние предпочитаме да говорим, че техният мозък реагира на движението на магнитното поле» – отбелязва един от авторите на статията Кони Ванг ( Connie Wang ).
Ако резултатите се потвърдят, то това ще стане истинско откритие и ще приближи нашия мозък до мозъка на животните, които са толкова чувствителни към магнитното поле, че могат да го ползват за ориентиране в пространството: гълъби, риби, костенурки, а така също и някои видове бактерии ( въпреки че нямат мозък ).
За три години групата учени под ръководството на Джозеф Киршвинк (Joseph Kirschvink), признат специалист в тази сфера, разработила и тестирала оригинален протокол. За тази цел е било създадено кубическо помещение със стени от 2 метра, в което била инсталирана мрежа от проводници, която създавала слабо магнитно поле, аналогично на земното ( в Калифорния 35 микротесла ). Освен това , магнитното поле можело да се върти от североизток на северозапад и обратно. Или да си сменят местата север и юг, т.е все едно сме се пренесли в южното полукълбо. Подобни клетки в миналото се използвали, например, за изследване поведението на прелетните птици.

Намаляване активността на някои мозъчни вълни под въздействие на магнитно поле

Участниците в експеримента ( в публикуваните резултати са били повече от 30 )се намирали в помещението при пълна тъмнина един час, като обкръжаващото магнитно поле се сменяло циклично на 7 минути. Едновременно с това се записвала електроенцефалограма за регистриране на мозъчната активност. Неочакван резултат било това, че при завъртване полето от североизток на северозапад, в мозъка на една трета от участниците било регистрирано намаляване на активността на на някой вълни в сравнение с периода на почивка. При това, този спад достигал до 60%.
« Ние даже открихме четирма особено чувствителни и проведохме с тях повторно изследване след няколко седмици, за да се убедим, че това не е били случайност»- казва Кони Ванг. «Картината ма мозъчните вълни говори за това, че ние безсъзнателно реагираме на геомагнитни стимули»- подчертава ученият на своя сайт. В статията се отбелязва, че участниците в експеримента не можели да кажат, кога магнитното поле е било включено и кога не.

Необходимост от повторни или сходни изследвания

За да повишат надеждността на своя протокол, те се обърнали към илюзиониста Джеймс Ранди (James Randi) , който се прославил , че разобличава някои предполагаеми паранормални явления. « Експериментът беше проведен много добре, с прекрасно отработен подход от инженерна гледна точка – казва Ерве Кадю (Hervé Cadiou) от Униерситета в Страсбург – Но така или иначе ше е необходимо потвърждение».
« Аз се запознах с детайлите, но още не съм се определил какво мисля по този въпрос. Експериментът има много точна методология, но трябва да бъде възпроизведен от други независими екипи.»- казва Питер Хор (Peter Hore), професор от Оксфорд. Той напомня, че в тази област е имало немалко гръмки новини, които впоследствие били опровергани.
Едно от такива открития се отбелязва в статията на екипа от Калифорнийския технологичен институт. През 1980 година Робин Бейкър (Robin Baker) от Манчестерския университет написал, че студентите, на които им завързвали очите и ги закарали далеч от базата, са чувствали посоката север. Но експериментите , проведени през 1981 , 1986 и 1987 годинине не са потвърдили тези резултати. В началото на 2000-те някои специалисти твърдели, че са намерили в човката на гълъби кристали на железен диоксид, който можел да улавя магнитното поле. Но и тези твърдения били опровергани през 2012 г.
Последно, през 2016 г. наведнъж няколко групи учени съобщили, че са намерили чувствителни към магнитното поле белтъци, но впоследствие друг специалист доказал, че дадените вещества нямат необходимите за това физически свойства.
« В тази сфера повторяемостта на резултатите е много важна във връзка с възможните смущения и сложността на експеримента» – обобщава Питер Хор.

Няколко хипотези

В представеното изследване също има слаби места. Така например на броят на участниците не е голям, въпреки че броят на публикуваните електоенцефалограми при такива групи не е необичаен. Освен това, разликите в показателите на различните участници са твърде големи. Интензивността на магнитното поле не се изменяла за да се разбере дали това ще предизвиква реакция в тези, които не са реагирали на предишното ниво. Още един неизяснен момент е в това, че ефектът зависи от посоката на въртене. Той възниква при въртене от североизток на северозапад, но не и в обратната посока. « Възможно е това да е свързано с асиметрията в човешкия датчик на магнитното поле.» – преполага Кени Ванг. Тоест , сред хората може да има «магнитни» левичари и десничари. И накрая. Ние не знаем отразява ли се тази реакция на поведението на човека.
Самите учени казват, че биха искали да проведът този експеримент при други условия, в частност с доброволци в южното полукълбо. Освен това в течение на експеримента, те се опитвали да разберат дали мозъкът улавя магнитното поле. Те се базират на една от най-известните работи на Джозеф Киршвинк, която е публикувана през 1992 година и се отнася за откриването на железен диоксид в мозъка. Тези частици се държат като стрелките на компас и са чувствителни към всяка посока на магнитното поле. Вече е известно, че те помагат на бактериите да се ориентират.
Учените разгледали и хипотезата за ролята на криптохрома, който регулира денонощния ритъм на организмана човека, но е нечувствителен към магнитното поле. Калифорнийските специалисти с помощта на тестове я опровергали, въпреки че има доста аргументи за нейната достоверност сред другите животни. «Няма причина за това, животните да използват едни и същи системи»- отбелязва Питър Хор.
Любопитно е, че това изследване излиза месец след друг експеримент, който, съдейки по резултатите, е с противоположни изводи. Южнокорейски специалисти публикували в началoто на февруари в PloS One резултати от подобно изследване с произволно изменение на магнитното поле, но резултатите по-скоро потвърждават хипотезата за криптохрома. Те установили, че мъжете ( но не и жените ) са чувствителни посоката на магнитното поле, но само при наличие на светлина и ако в момента ядат ( след гладуване ). Такива данни внасят още повече внасят смут в изследванията в тази област.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x