fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Пробив в слънчевата енергетика: секретен стартап с финансиране от Бил Гейтс представи нова технология

Стартапът Hеliogen, специализирал се в получаването на енергия от възобновяеми източници, излезе от сянката и заяви за създаването на иновационна технология, която позволява достигането на температура по-висока от 1000 градуса по Целзий с помощта на слънчеви огледала и изкуствен интелект.

С други думи, в Hеliogen са създали мощна слънчева пещ, която е способна да загрява вещества до температура, представляваща примерно една четвърт от температурата на повърхността на Слънцето.

Достигнатият пробив означава, че за пръв път съоръжение, базиращо се на концентрирана слънчева енергия, може да се използва за производството на такива материали като цимент, стомана, стъкло и други, чието производство изисква високи температури. По този начин, слънчевата енергия ще може да замени изкопаемите горива с техните огромни вредни емисии в индустрии, които до този момент не бяха засегнати от „зелената” революция.

„ Ние внедряваме технология, която е способна да срути цените на изкопаемите горива, като при това тя не изхвърля СО₂ в атмосферата въобще. Това действително е Свещен Граал” – казва Бил Грос, основател и генерален директор на Hеliogen в интервю пред CNN Business.

Инженерите от Hеliogen са уверени, че патентованото решение ще позволи значително да се намалят емисиите на парниковите газове от промишлени предприятия. Например, съгласно данните от Международната агенция по енергетика (IEA), на производството на цимент се дължат 7% от световните емисии на СО₂.

За разлика от слънчевата енергетика, използваща фотоелектрически панели, разработката на Hеliogen се базира на слънчеви концентратори. Тази технология е известна отдавна. При нея много огледала фокусират слънчевата светлина в една точка за получаване на висока температура.

Източник: Heliogen

Станциите с хелиоконцентратори понастоящем се използват за производство на електроенергия, а също така има системи, произвеждащи топлина за промишлеността. Проблемът до този момент беше в това, че такива системи не са способни да генерират температура, достатъчна за високотемпературни технологични процеси.

И по принцип до този момент възобновяемите източници практически не се използват в тежката промишленост, особено в производството на цимент и стомана. Проблемът с емисиите в тези производства с всяка година става все по-сериозен заради постоянното нарастване на търсенето на тези материали. И като цяло тези отрасли са отговорни за повече от 20% от емисиите, съгласно данните на Агенцията по опазване на околната среда на САЩ (EPA -United States Environmental Protection Agency).

Именно този потенциал в разработките на стартапа от Лос Анджелис е привлякъл вниманието на Бил Гейтс, основателя на Micrоsoft, чието състояние се оценява на 110 милиарда долара.

„Аз съм радостен, че станах един от първите инвеститори в новата слънчева технология на Бил Грос – казва Гейтс. – Възможността да се достигнат такива високи температури, необходими за такива процеси, се явява перспективна крачка по пътя към заветната цел да се избавим от изкопаемите горива.”

Източник: Heliogen

В своята работа инженерите на Heliogen са се обърнали за помощ към технологиите на изкуствения интелект. Те са използвали компютърно зрение , автоматично определяне на ъглите и други високи технологии, позволяващи максимално точно да се настройва системата от огледала за отразяване на слънчевата светлина.

„Ако вземете хиляда огледала и ги насочите точно в една точка, вие можете да постигнете много, много високи температури” –обяснява Грос.

По неговите думи , осъзнаването на пробива е дошло в първия ден на пускане на слънчевото съоръжение.

Източник: Heliogen

Освен това технологията може да бъде използвана за промишлено производство на чист водород. Този газ може да бъде абсолютно чисто екологично гориво за автомобили и самолети.

„Ако вие можете да получавате водород по чист начин, вие се превръщате в играч на пазара, който променя правилата – казва Грос – В дългосрочна перспектива, ние искаме да станем „зелена” водородна компания”.

Засега Heliogen се занимава със слънчева енергетика. Но главният проблем в момента е, че Слънцето не свети нощем и в облачно време, а промишлените компании с непрекъснати цикли на производство се нуждаят от енергия денонощно. Heliogen заявяват, че работят над решение за създаване на нов тип енергохранилище.

Освен това в компанията са се концентрирали на мащабирането на технологията. За големите производители са необходими доказателства за жизнеспособността на концепцията. Да убедиш някого да премине на „чисто” гориво вместо сигурните въглища и газ, може единствено ако производителите виждат реално намаляване на разходите , казва Грос.

В същото време, Heliogen се нуждаят от допълнителен капитал и работят с инвеститорите за нов рунд от финансиране. Компанията планира да получи допълнителни инвестиции и води преговори с потенциални клиенти.

Heliogen твърдят, че технологията, благодарение на изкуствения интелект, е вече по-изгодна, отколкото използването на изкопаеми горива.

„Единственият начин да се конкурираш е много умно да се разпореждаш със своите ресурси. С помощта на програмното осигуряване ние ще се справим с това” резюмира Грос.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x