fbpx
ИкономикаПрирода и общество

В S&P се усъмниха в способността на криптовалутата на Facebook да замени парите

Libra няма да стане пълноценна алтернатива на фиатните пари, а ще бъде още една платежна система, смятат аналитиците на S&P.

Рейтинговота агенция Standars&Poor’s (S&P) публикува отчет, в който експертите са оценили потенциала на криптовалутата на Facebook Libra., стартирана наскоро. „ Мисията на Libra е да създаде опростена глобална финансова инфраструктура, която да разшири възможностите на милиарди жители на планетата” – се казва в официалния документ при стартирането на Libra. Засега валутата е достъпна само за самия Facebook и 27 корпоративни партньори на проекта. Достъпът за широката публика е планиран за 2020 година. От отчета на анализаторите на S&P следва , че с голяма вероятност, това няма да се случи в първата половина на годината.

Libra няма да стане пълноценна на фиатните пари, а ще бъде още една платежна система, пиши в отчета. „Заради проблемите с финансовата и макроикономичската стабилност, ние смятаме, че националните правителства може да и попречат да стане паралелен източник за кредитиране извън рамките на финансово-кредитната система на централните банки. В този смисъл Libra може да бъде разглеждана като платежна система, подобна на PayPal или WeChat, но с блокчейн и своя валута” – се казва в документа.

Libra ще трябва да бъде одобрявана от регулиращите органи в различните страни и валутни съюзи и на Facebook едва ли ще им се отдаде да убедят всички. В S&P очакват, че позициите на различните държави ще се различават, както стана при останалите криптовалути, което ще забави старта на Libra. Така Facebook няма да може да реализира плановете си за първата половина на 2020 година.

Внедряването на Libra във финансовите процеси може да наруши работата на плащанията и паричните преводи, тъй като сред партньорите на Facebook няма нито една банка. „ Според нас, това е или признак на скептицизъм към потенциалния успех на проекта, или израз на потенциалното негативно влияние, което Libra може да окаже върху банковия бизнес” – се казва в отчета. Освен това правителствата едва ли ще одобрят трансграничните валутни преводи, които те няма да могат да контролират.
Инвеститорите също няма да имат достатъчно доверие на Libra. „Срокът на действие на частната инициатива може да е кратък, което заплашва криптовалутата Libra с по-висок риск за изчезване, отколкото например американския долар”.

Още един проблем за Facebook може да бъде намалялото доверие към социалната мрежа след скандала с Cabridge Analytica. В частност, заради него S&P изключиха Facebook от индекса на компаниите с най-висок показател за екологична и социална отговорност, а също така за ефективност на управление. Facebook от своя страна подчертават, че те няма да използват данните на потребители на криптовалутата за рекламни цели и да ги споделят с трети страни „без съгласието на потребителите”.

Facebook се надява да печели от потребителите на своите месинджъри , които в момента са около 1,5 милиарда. Сега компанията практически няма възможност да ги монетизира . Но при представявянето на Libra компанията заяви, че скоро ще добави дигитални портфейли в тези приложения , за да могат потребителите лесно да изпращат преводи към свои приятели или да извършват покупки във всяка точка на планетата. Ако планът им проработи, Facebook Mesenger и WhatsApp ще станат новите платежни и търговски центрове, което ще позволи на Facebook да печелят от комисионни на потенциалните милиарди транзакции.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x