fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Green City Solutions пречиства въздуха в големите градове, използвайки мъх и интернет неща (IoT)

Големите градове и възможностите в тях привличат все повече хора, но лошото качество на въздуха се отразява негативно на здравето на техните жители. Проектът Green City Solutions на младия немски предприемач Петер Зенгер решава този проблем, обединявайки съвременни технологии и природните свойства на растенията. Разработените от неговия стартъп устройства лесно се интегрират в градска среда и създават оазиси с чист въздух в места с голяма концентрация на хора.

Представяте ли си, че градската пейка може да служи не само като място за почивка, но и да ви помага по-лесно да дишате? Именно тази идея лежи в основата на City Tree, която представлява високоефективна пейка и очистител на въздух с височина от 14 фута (малко повече от 4 м.). Планира се такива обекти да бъдат разположени в много градове по цяла Европа и Азия. Обектът използва естествената способност на живия мъх да се свързва с твърдите фини частици и да ги поема до 82%, заедно с технология, използваща IoT, за измерване и регулиране на производителността на съоръжението в режим на реално време.

City Tree представлява проект на 29-годишния Петер Зенгер, който е градинар, предприемач и изпълнителен директор на Green City Solutions. Идеята за борба със замърсяването на въздуха възникнала при негово пътешествие по различни градове на Европа.

„Градовете са жизнено пространство на бъдещето и те имат много преимущества – казва Зенгер – Но в малко от тях има чист въздух“.

Зенгер е потомствен градинар и знае за какво става въпрос. По данни на Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха ежегодно убива най-малко 7 милиона човека по целия свят. В местата, където нивото на замърсяване на въздуха не съответства на нормите на СЗО, твърдите фини частици проникват дълбоко в белите дробове, сърдечно-съдовата система, предизвиквайки много заболявания, започвайки от инсулти и сърдечни заболявания и стигайки до рак на белите дробове и пневмонии. Според всеобхватно проучване на Института Макс Планк, наред с другите фактори, замърсяването на въздуха е съпътстваща причина при 26 % от смъртните случаи от Covid-19 в Германия, а в световен мащаб делът им е средно 15 процента.

Градските джунгли

Зенгер научил за пречистващото действие на различните видове растения, в частност на мъха, докато изучавал растениевъдство и управление на бизнеса в Дрезденския университет в Германия.

„ Това, което много ме вдъхнови за моята идея, беше, че проблемът със замърсяването може да се реши само в съчетание с природата. В края на краищата вече милиони години именно тя пречиства въздуха“ – обяснява той.

Когато Зенгер се запознал с Лян Ву, негов съкурсник, който ръководил семинар по градски дизайн и екологични проблеми, той разбрал, че е намерил партньор за проекта си. И двамата искали да разработят екологично и икономично решение на проблема.

През 2014 година, още преди завършването на университета, двамата събрали екип от експерти в областта на растениевъдството, информатиката, архитектурата и машиностроенето и стартирали стартъпа Green City Solutions.

Сега компанията има вече 35 служители. Тяхната задача е едновременно проста и сложна: да вкарат природата в града и да мащабират нейното положително влияние на атмосферата. Така се появила City Tree, конструкция, която може да пречиства обем от въздух, който се вдишва от 7 хиляди човека.

Оазис за чист въздух

Отстрани City Tree изглежда като пейка с кула, покрита с мъх. Но вътре в нея се намира напълно автоматизирана, управлявана от датчици система за оросяване, която осигурява на мъха оптимална влажност. Интегрираната технология с помощта на IoT осигурява постоянна обратна връзка за производителността и условията, а също така екологични данни за околната среда.

Източник: Green City Solution

По данни на Green City Solutions, City Tree подобрява качеството на околния въздух с 53% и може да го охлади с 4⁰С. Устройството не е предназначено за кардинална промяна на възхуха в целия град, но то може да създава оазиси с нормален за дишане въздух в места, където хората са склонни да се задържат.

Източник: Green City Solution

„Представете си автобусна спирка на оживена улица, улично кафене, железопътна гара, училищен двор в центъра на града или студентски общежития“ – казва Зенгер.

По неговите думи такива устройства вече се появяват в градовете на Европа и Азия, включително в Лондон, Париж, Амстердам, Берлин, Хонконг и Корк (Ирландия). В момента Green City Solutions преговарят за венчърно финансиране за навлизане на пазара на Северна Америка.

Амбициозен план

За Green City Solutions проектът Green Tree е само началото. Компанията вече тестира WallBreeze, модулна стена от мъх, която може да се монтира на външни стени на сгради. С помощта на същите технологии и системи за филтриране като в CityTree, WallBreeze може да осигурява много по-чист въздух около местата, където е монтирано.

Източник: Green City Solution

Следващата стъпка при Green Tree е създаването на усъвършенствана версия, която има рекламен щит от едната страна и стена от мъх от другата. Новият модел е под търговското име CityBreeze и предназначен за автобусни спирки и железопътни гари. Предполага се, че съоръжението ще може да се изплаща с помощта на приходите от реклами.

Източник: Green City Solution

Целта на Green City Solutions е да разположи 1 милион квадратни метра съоръжения, които да очистват въздуха за 500 милиона човека и да отделят от атмосферата до 80 хиляди тона въглероден диоксид.

Това е  амбициозен план, който изисква участието на градските власти по целия свят. Зенгер е обнадежден от реакциите към CityTrее и се надява на по-нататъшна подкрепа за развитието на техния екологичен проект.

„За щастие, изглежда, че обществеността и правителствата действително разбират важността на инвестициите в екологичните промени. Затова аз, като никога досега, съм убеден във важността на нашата мисия“.-резюмира Зенгер.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x