Дари
На фокусСамопознаниеЧовекът

Мисли на глас: защо по време на стрес и тревога е добре да изговаряме всичко, което мислим

Често ли по време на изпълнение на задачи започвате да коментирате на глас случващото се? Това помага ли ви да се концентрирате и успокоите? Оказва се, че когато се сблъскваме със сложни задачи или се занимаваме със спорт, мисленето на глас може да ни помогне да се справим със стреса и по-добре да се фокусираме, над това което правим. Особено ярък пример за това са професионалните голфъри.

Обикновено при изследвания, свързани с „мисленето на глас“ учените молят участниците в експеримента да изговарят всичко, което им идва в главата по време на изпълнение на поставените задачи – чувствата си, емоциите си, идеите си. Това позволява да се наблюдават метакогнитивните процеси, протичащи в човека. Те отговарят за „опознаване на знанието“ и за „обмисляне на мисленето“, тоест дейността, насочена към изследване на собствените мисловни процеси и тяхното регулиране.

Има различни видове подобни експерименти. Например, в едни от тях молят участниците да филтрират и да обмислят своите мисли, преди да ги кажат на глас. Има и друг вариант, при който хората трябва да казват всичко, което им идва в главата, без да се опитват да анализират мислите си.

Психологът Вилхелм Вундт още през 1888 година е започнал да изследва мисленето на глас. Той е създал техника за самонаблюдение и самоанализ. По време на своите експерименти той е молил участниците внимателно да се вслушват в своя мисловен процес, изговаряйки с думи своя „поток на съзнанието“.

През 80-те години на миналия век учените Андерс Ериксон и Херберт Саймън са продължили изследването на мисленето на глас. На база на техните научни работи е бил разработен метода юзабилити-тестване (тестове за ползваемост), който се използва от компании и разработчици да оценяват как всъщност клиента/потребителя работи с техния продукт или приложение.

В свое ново изследване психологът Алекс Оливър е установил, че ако на спортисти им се предложи да изговарят емоциите и мислите си, техните метакогнитивни процеси се подобряват, благодарение на което се повишава нивото на тяхната концентрация. Предишни експерименти са показали, че професионалните голфъри често мислят на глас в особено стресови моменти. Това им позволява по-добре да се справят с напрежението по време на състезанията.

В друго изследване учени отбелязват, че мисленето на глас се явява важен практически инструмент за рефлексия. То позволява на спортистите по-добре да анализират собствените си резултати, тъй като те едновременно се дистанцират от ситуацията и гледат на нея отстрани, и в същото време все още активно действат на спортната площадка.

Има една модификация на тази техника, която се ползва с особена популярност. Тя се състои в това не само да се изговаря всичко каквото правите, но и да се коментира все едно от името на трето лице. Тази техника позволява не само човек по-добре да се концентрира, но и да намали вътрешната тревога.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x