fbpx

Предполага се, че човечеството ще се откаже от смартфоните. Какво ще ги замени?

Глобалните ИТ корпорации прогнозират постепенното изчезване на смартфоните от пазара – не заради недостига на полупроводници, а заради преминаването към нов начин за комуникация и получаване на информация. На Световния икономически форум в Давос изпълнителният директор на Nokia Пека Лундмарк заяви, че в близко бъдеще човечеството ще изостави традиционните методи за комуникация. Но с какво ще е свързана бъдещата технологична революция, какви телекомуникационни преносими устройства вече са на пазара и какво ни пречи да общуваме без посредници под формата на смартфони или смарт часовници.

Вече не е същото

В ерата на развитието на 5G мрежите смартфонът остава най-удобното устройство за достъп до информация. Повечето от телефоните, които излизат на пазара през 2022 г., имат поддръжка за мрежи от следващото поколение. Nokia обаче вярва, че ерата на 5G ще приключи едновременно с ерата на смартфоните. Пека Лундмарк прогнозира, че преходът към нови начини за комуникация ще се осъществи през следващото десетилетие, не по-късно от 2030 г., което се свързва с навлизането на 6G.

„По това време смартфонът, какъвто го познаваме днес, няма да бъде най-разпространеният интерфейс“, казва топ мениджърът на корпорацията Nokia.

Според Лундмарк много от новите устройства ще бъдат интегрирани директно в тялото на потребителя. Идеята му се подкрепя от Google, където смятат, че хората ще изберат по-удобното и по-бързо средство за комуникация – високотехнологичните джаджи, базирани на технологията за допълнена реалност.

Историята показва, че правилните прогнози на ИТ гигантите са свързани с приоритетите и влиянието на пазара на мобилните технологии. През 2000-те Nokia загуби статута си на основен производител на телефони, губейки дела си от Apple, Samsung и много китайски компании. В момента финландската корпорация е фокусирана върху развитието и поддръжката на нови телекомуникационни мрежи. Смята се за един от основните играчи на пазара на 5G мрежите. Google от своя страна се занимава с производството на смартфони, но не може напълно да се конкурира с водещите производители на тези устройства. Според текущия доклад на StatCounter пазарният дял на телефоните Google Pixel на северноамериканския пазар е 2,32 процента, а на световния пазар не надвишава статистическата грешка.

Очевидно, че компаниите, които са загубили или все още не са придобили голяма пазарна мощ, участват по-активно в разработването на нови технологии. Например, Samsung, отстъпващ на Apple в производството на скъпи смартфони, представи устройството Fold през 2019 г. – корейската компания откри сегмента на сгъваемите устройства и стана неин лидер. В случай на отказ от традиционните телефони, Nokia ще предложи поддръжка за 6G мрежи, които според Пека Лундмарк могат да бъдат стотици или хиляди пъти по-бързи от настоящите мрежи. Говори се, че Google се опитва да навлезе на пазара на сгъваеми устройства, но проучва устройства от следващо поколение. В средата на май корпорацията показа концепция за умни очила, които ви позволяват да превеждате симултанно чужда реч и да я показвате като текст върху лещите на преносимото устройство.

Компанията вече има опит в производството на подобни джаджи: през 2014 г. на пазара навлезе гарнитурата Google Glass. Според експерти устройството изпревари времето си и поради високата си цена се провали на масовия пазар. Умните очила останаха нишово устройство.

Кой ще ги замести?

Най-близките заместители на смартфона засега изглеждат да станат умните очила или гарнитурите за виртуална и допълнена реалност. По оценка на компанията за пазарни проучвания TrendForce пазарът на VR/AR гарнитури до 2023 г ще се приближи до 19 милиона единици. Още през 2021 г. глобалните доставки на такива устройства достигнаха почти 10 милиона единици. Експертите смятат, че развитието на сегмента ще бъде повлияно от потребителския интерес към метавселената. В момента на пазара има няколко модела гарнитури, сред които челна позиция заемат Microsoft HoloLens 2 и Oculus Quest 2 от Meta.

Понастоящем умните очила се използват основно за получаване на нови изживявания във видеоигрите и от служители на някои компании, които се нуждаят от визуализация на производствения процес и бърз обмен на данни. Десетки корпорации и стартиращи фирми разработват гарнитури от следващо поколение. Например очилата Lenovo ThinkReality A3 с помощта на технологията за допълнена реалност помагат за създаването на виртуално работно място. Инженери, дизайнери, лекари могат да създадат до пет работни зони и по този начин да увеличат производителността и мобилността си. Представените на CES 2020, гарнитури на Panasonic ви позволяват да визуализирате информация в Ultra HD резолюция с HDR поддръжка – благодарение на дизайна, очилата почти не се усещат върху главата на потребителя.

Стартъпът CREAL използва технология за светлинно поле, с помощта на която техните очила могат да проектират триизмерни обекти с реална оптична дълбочина. Това помага на очите да възприемат по-естествено виртуалните обекти на различни разстояния. Умните очила на Vuzix имат чифт RGB проектори с размерите на гумичка за молив. Това е позволило на инженерите да създадат почти безтегловни гарнитури.

Нарастващото предлагане на гарнитури с допълнена реалност трябва да мотивира и другите мегакорпорации да работят активно в тази посока. Освен това анализаторите на TrendForce смятат, че растежът на сегмента ще насърчи Apple скоро да пусне собствени очила с поддръжка за алтернативна реалност. Според инсайдерът на Bloomberg Марк Гърман, американската компания от дълго време разработва умни очила. Друг реномиран инсайдър Минг-Чи Ко казва, че Apple вече е разработила няколко версии на бъдещите гарнитури.

Вниманието към корпорацията на Тим Кук се обяснява с факта, че с примера си компанията може да раздвижи пазара на преносими устройства и да ускори неговото развитие. Сега основният продукт на Apple е iPhone, който в началото на века революционизира и отбеляза нова ера в сегмента на телефоните.

Ръководството на компанията традиционно пази в тайна разработването на бъдещите си продукти, но топ мениджърите на ИТ гиганта казват, че са заинтересовани от устройства с алтернативна реалност. Слуховете говорят, гарнитурите със допълнена реалност могат да станат толкова важни за Тим Кук, колкото iPhone беше за Стив Джобс през 2000-те.

„Мисля, че допълнената реалност (AR) е една от онези немного дълбоки технологии, към които един ден ще погледнем назад и ще си помислим: как въобще сме живеели без нея?“ споделя Кук през есента на 2021 г.

Ако е вярно, че през 2030 г. смартфоните могат да заемат място в историческия музей до пейджърите и PDA, тогава водещият производител на премиум телефони явно трябва да има и план Б.

Според слуховете, устройството на Apple ще бъде проектирано под формата на умни очила или шлем за виртуална реалност, подобно на Oculus Rift или Valve Index. Устройството ще позволява показване на информация върху лещи и пресъздаване на триизмерни обекти в допълнена реалност. Засега не е сигурно, че първата версия на гарнитурата ще бъде насочена към обикновения потребител. Анализаторите отбелязват високата цена на компонентите и въобще високата крайна цена на умните очила, както и липсата на магазин за приложения, с който да се отключи потенциалът на устройството. Въпреки това се очаква след няколко години компанията да представи опростен модел на AR гарнитурите, който ще има малки размери и ще ви позволи да работите отделно от вашия смартфон.

Направо в мозъка

Според смелите прогнози хората от бъдещето ще могат да общуват и да получават информация чрез джаджи, интегрирани директно в тялото или облеклото им. Според учения от Вирджинския технологичен институт (САЩ) Уалид Саад, в широк смисъл 6G ще замени „традиционните рамкови структури с интелигентни и адаптивни протоколи“. Авторът на доклада прогнозира, че новата технология ще се превърне в първият безжичен комуникационен протокол, който ще позволи предаването на данни не към устройства, а директно към мозъка на потребителя. В този случай мрежовите импланти биха могли да заменят смартфоните. Саад вижда 5G протокола само като преходен стандарт, който ще демонстрира на потребителите и бизнеса на какви скорости са способни съвременните телекомуникационни мрежи.

Neuralink на Илон Мъск e един от най-споменаваните стартъпи за импланти в медиите. Основана през 2016 г., невротехнологичната компания предлага използването на специални интерфейси за взаимодействие с външния свят. Въпреки факта, че сега в Neuralink имат за цел да създадат инструмент за комфортно съществуване на хора с увреждания, в бъдеще те планират да „подобрят човека“.

Интерфейсът мозък-машина, описан от инженерите, се основава на електроди, поставени до неврони, които са способни да улавят и декодират информация на клетъчно ниво. Устройството позволява да се взаимодейства с компютър, управлявайки курсора на мишката или написването на текст буквално със силата на мисълта. Ако си помечтаете, можете да си представите как в черепа ви има устройство, което се свързва с безжична мрежа и ви позволява да изтегляте информация директно в мозъка. Няма нужда от никакви традиционни устройства, тъй като невронният интерфейс ще проектира изображение пред очите на потребителя и ще получава сигнали от човека, с помощта на които ще може да взаимодейства с другите хора, да решава определени задачи и да управлява устройства за „умния“ дом.

Neuralink все още са на етап тестване върху животни. Компанията чипира вече маймуни и обещава, че новите интерфейси ще започнат да се използват от хора в близко бъдеще. Илон Мъск наскоро каза, че компанията му се нуждае от инженери, които разработват смартфони и смарт часовници:

„Устройствата Neuralink са подобни по сложност на умните часовници (които съвсем не са прости!).

Нищо ново

Междупрочем масовото отказване от смартфоните или имплантирането на импланти на всички хора на планетата до 2030 г. все още изглежда прекалено амбициозна перспектива. Въпреки развитието на сегмента на преносимите устройства, изкуствения интелект, системите за гласово въвеждане, много анализатори смятат, че през следващото десетилетие смартфонът няма да остане в историята, а ще служи като допълнение към новите устройства. Максималната интеграция на човека в метавселената също изисква максимална откритост – едва ли много хора, знаейки за несигурността на мрежите и джаджите, ще си позволят имплантиране на чип в мозъка си и напълно да се отворят към машината.

Много футурoлози смятат, че след десет години човечеството може да разчита максимум на масово разпространение на умни очила и сгъваеми смартфони, които ще заменят съществуващите устройства. Такива преносими джаджи ще бъдат липсващата връзка между класическите средства за комуникация и системите, интегрирани в тялото. Разширяващите съзнанието устройства за виртуална и допълнена реалност ще могат да покажат колко много повтарящи се действия, като например въвеждане на съобщение, отпечатване на документ или извикване на такси, могат да бъдат визуализирани, опростени и подобрени с помощта на новите технологии.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x