Дари
СаморазвитиеЧовекът

7 грешки, които ни пречат да възпитаме увереност на децата в себе си

В съвременния свят има все повече стрес, затова както никога досега, е важно да се възпитава емоционална и психологическа устойчивост в децата. Силните духом деца не само са по-добре подготвени към самостоятелни решения за бъдещите проблеми, но по данни от изследвания, по-активно участват в учебния процес и бъдещата си работа. Това не е лесно за родителите, но е добре да се избягват най-разпространените грешки.

Ето и някои от тези грешки:

1. Да  недооценяватe чувствата на децата

Децата трябва да знаят, че изразявайки своите емоции и говорейки за тях, те правят нещо правилно, Когато родителите говорят на децата нещо от рода“ не тъгувай за това“ или „това не е толкова важно“, те изпращат сигнал, че чувствата нямат значение и по-добре е да ги подтискаме.

Ако вашето дете се страхува от силни бури, му кажете нещо, например „Аз знам, че на теб сега ти е страшно“. След това го попитайте, какво ще му помогне да се почувства по-добре. Това учи децата да управляват емоциите си и да се справят с тях самостоятелно. Целта се състои в това, да се научи детето да търси решения с помощта на мозъчно усилие, докато не намери правилното за себе си решение.

2. Винаги да ги опазвате от неуспехите

На родителите им е трудно да наблюдават, как децата не могат да се справят със своите проблеми, които те могат лесно да решат заради тях.

Но помислете за това от друга гледна точка: ако вашето дете не се учи много добре в училище, ще стане само по-зле, ако вие му давате готови отговори на домашните работи. Но вие няма да бъдете в училище, когато на него ще му се наложи да прави контролно.

Неуспехът е голяма част от успеха. Ако на децата не им се дава възможност да се учат от своите грешки, те няма да развият настойчивост, необходима за да преодолеят неуспеха.

3. Твърде много го глезите с подаръци

Децата харесват много неща, а родителите обичат да ги обсипват с подаръци. Но по данни от проведени изследвания, когато вие им предоставяте всичко, каквото те поискат, те губят навиците си, свързани с психологическата устойчивост, такива като самодисциплината.

Вашите деца трябва да знаят, че могат да достигнат до това, което искат, полагайки съответните усилия. Родителите могат да научат децата си на самоконтрол, установявайки ясни правила, например да се правят домашните работи преди видеоигрите или да се помага вкъщи, за да получат повече джобни пари (за да могат да си купуват желаните от тях неща самостоятелно със спечелените от тях пари).

4. Да очаквате съвършенство от тях

Да желаеш твоето дете да си поставя големи цели и да бъде най-добър във всичко, това е естествено за всеки един родител. Но твърде високата цел може да доведе до проблеми със самооценката и увереността в бъдещето.

За да помогнат на децата си в укрепване на духа им, родителите преди всичко трябва да се убедят в реалистичността на очакванията си. И даже ако децата не съответстват на тях, възможните неуспехи ще им дадат ценни жизнени уроци и ще ги научат как да достигнат до успех следващия път.

5. Винаги да правите така, че на тях да им е комфортно

Има много неща, които карат вашето дете да се чувства некомфортно, особено когато е свързано с нещо ново : да пробва нова храна, да намира нови приятелства, да се занимава с определен вид спорт или да се премества на ново място или в ново училище.

Но както в случаите с неуспехите, приемането на неприятните моменти може да повиши силата на духа им. Поощрявайте децата си да пробват нещо ново. Помогнете им да направят първата си крачка, защото тя е най-сложната. Правейки това, те ще разберат, че това ново начинание не е толкова сложно, както те са си мислили, и могат в него да постигнат желаните успехи.

6. Да не се слага граница между родителите и децата

Важно е вашите деца да вземат свои собствени решения, но е хубаво да се знае, че вие сте главния вкъщи. Например, ако вие сте определили време за лягане на своето 12-годишно дете, следете то да се съобразява с това всяка вечер.

Родителите на силните духом деца разбират важността на границите и последователността на действията. Ако вие се откажете от правилата и твърде често се съгласявате с децата си, то това може да доведе до борба за власт между вас и детето.

7. Не се грижите за себе си

Колкото ние сме по-натоварени, толкова по-трудно поддържаме правилните навици, например здравословно хранене, ежедневни упражнения, време за почивка. Именно затова е важно да се дава на децата пример за това, как е добре да се грижиш за себе си. Освен това е важно да се обозначат границите. Например, ако сте много уморен от работа, обяснете на детето си : „Аз днес имах много тежък ден и много ми се иска да се отпусна с чаша чай и книга в ръка“.

Източник

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x