fbpx
Наука и технологииТехнологии

Фотонната ера: какво ще замени електрониката

Много футуролози и експерти смятат, че бъдещите виртуални светове ще са царството на светлината,тоест ние ще преминем във фотонния свят и фотониката ще стане по-важна от електрониката.

Фотоните, подобно на електроните, могат да пренасят както енергия, така и информация. Имаме дебели проводници за електрони, които носят голям заряд от енергия, достатъчен да удари или убие човек, и имаме проводници за електрони по-тънки от човешки косъм, които носят информация (в електрониката и микросхемите) и тяхната енергия не може да се усети.

Имаме фотоните на слънчевата светлина. Извън защитния слой на атмосферата те могат да убият човек, но в земната атмосфера тези фотони ни затоплят, хранят растенията и косвено целия живот на планетата. Имаме лазери, които изстрелват фотони с достатъчно мощност, за да разрежат стомана или да ни убият. Но има и слаби потоци от фотони, които носят информация (оптични влакна и дисплеи), при които ние не усещаме енергията им по никакъв начин.

Цифровият свят се основава на електроните. Електроните са в основата на цялата област на изчисленията и съвременните комуникации. Почти всички битове са електронни. Ние използваме пакети от електрони за създаване на двоични кодове за включване/изключване. Електроните са близки до нашата представа за частици, движещи се като частиците материя.

Напротив, представата ни за фотоните е за вълни или вълнообразни частици. Светлината и всички електромагнитни лъчения, включително радиото, се разпространяват като частици-вълни. Всъщност тези частици не са дискретни. Те са непрекъснати, като вълните. Те на практика са противоположността на бинарните. В първо приближение фотонният свят изглежда по-близо до аналоговия свят, отколкото до електронния.

Ние притежаваме интерфейси, които осъществяват прехода между електрониката и фотониката. Така вие получавате снимки от Instagram на телефона си или гледате Netflix през оптични кабели. Електронните двоични пакети се устремяват към екраните, излъчващи фотони. С разширяването на виртуалните светове ние ще си имаме все повече и повече работа с фотоните. Допълнената реалност, смесената реалност или това, което наричаме Огледален свят, е областта на пространствената визуализация с напълно пресъздадени обеми и най-малки детайли, които ще имитират фотоните от реалния свят. За да можете да визуализирате обемни пространствени сцени с необходимата разделителна способност и да пресъздадете най-правдоподобната светлина в пространството, общо за множество участници, ще са необходими астрономически обеми от изчисления.

Тъй като фотоните са необходими за получаване на крайните резултати, може да се окаже, че ние ще правим всички изчисления с помощта на фотони, а няма да преминаваме от тях към електрони и обратно. Вместо електронни чипове ще имаме фотонни чипове. Представете си: движението на фотоните се използва за изчисляване на резултатите и след това резултатите се показват директно като фотони. Виждаме ги на екраните на нашите умни очила, използвайки камери, вътре в които откриваме фотони, генерирани от друг човек в Огледалния свят. И тези фотони се обработват във фотонен чип и се превръщат в нова сцена, показвана като фотони на екрана на някой друг. Дори и без 100% фотонен чип, Огледалният свят изисква огромно количество фотони, за да визуализира виртуалната многослойност и правилното осветяване. Огледалният свят и дори Метавселената ще се превърнат на първо място във фотонно царство, в което ще се пренасят милиони фотони, първо като възприемани, а след това като пресъздадени.

И тогава Фотонната ера ще настъпи!

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x