fbpx
НаукаНаука и технологии

Целта е същата, начинът е друг: нановаксина предотвратила разпространението на рак на кожата

Изследователи от Тел-Авивския университет са разработили нановаксина против меланом, най-агресивната форма на рак на кожата. Иновационният подход на израелските учени е доказал своята ефективност в предотвратяването на развитието на опасната болест и лечението на първичните тумори и метастази.

Меланомът обикновено се локализира на кожата, като туморното образование често рецедивира след лечение и метастазира по кръвен и лимфен път почти до всички органи. Учени от много страни разработват собствени методи за борба със заболяването и ранната му диагностика.

В своето изследване израелските учени са взели за основа наночастици с размер примерно 170 нанометра, направени от биоразлагащ се полимер. Вътре във всяка от тях се намират два пептида – къси вериги от аминокисeлини, които експресират в клетките на меланома. Учените вкарвали получените наночастици в организма на мишки с меланом.

„Наночастиците действаха точно така както известните ваксини против вирусни заболявания. Те стимулираха имунната система на мишките и „учеха” имунните клетки да определят и атакуват клетките, съдържащи двата пептида, тоест клетките на меланома.” – обяснява водещият автор на изследването професор Ронит Сатчи-Фаинаро (Ronit Satchi Fainaro).

С други думи, продължава професора, отсега нататък имунната система на имунизираните гризачи ще атакува клетките на меланома, aко те се появят в организма.

След това екипът изучил ефективността на ваксината, провеждайки серия от експерименти.

Отначало учените въвели ваксината в здрави мишки, след което вкарали клетки от меланом в организмите на гризачите.

„Мишките не се разболяха, а това означава, че ваксината е успяла да предотврати заболяването”– добавя проф. Сатчи-Фаинаро.

Така ваксината доказала своето профилактично действие.

След това, в следващите експерименти наночастиците се използвали за лечение на първичен тумор. Специалистите решили да използват съвместно лечение с иновационната ваксина и имунотерапия. Те изпитали тази комбинация на мишки с меланом. Това лечение спряло прогресирането на болестта и значително удължило живота на всички гризачи, върху които била приложена съвместната терапия.
Ефективността на лечението била три пъти потвърдена.

„Войната против рака като цяло, и с меланома в частност, продължава много години. На нас ни помагат такива методи, като химиотерапията, лъчевата терапия и имунотерапията”. – отбелязва проф. Сатчи-Фаинаро.Но ваксините, които са доказали своята ефективност в борбата с вирусните заболявания рядко се използват в лечението на рак, продължава тя.

В нашето изследване, ние за пръв път показахме, че може да се създаде ефективна нановаксина против меланом и да сенсибилизираме (да повишим чувствителността) на имунната система към имунотерапията” – добавя проф. Сатчи-Фаинаро.

На специалистите все още им предстои да докажат, че този метод е ефективен и безопасен за хората. Те са далеч от провеждането на клинически изпитания, резултатите, от които могат да се видят минимум след 10 години.

Така или иначе учените са доказали възможността за използването на такъв подход за лечение на меланом и са демонстрирали потенциала, откриващ се пред нановаксините.

„Нашето изследване отваря вратите за съвършено нов подход за лечение с  помощта на ваксини, които могат да се справят с меланома, даже на късен стадии на развитие на болестта. Ние смятаме, че нашата разработка може да помогне за лекуването на други видове рак и нашата работа се явява основа за създаването на други противоракови нановаксини” – резюмира проф. Сатчи-Фаинаро.

Пълен отчет за изследването е публикуван в изданието Nature Nanotechnology.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x