fbpx
Наука и технологииТехнологии

BMW-трансформър и фурна-блогер: тези и други, поразяващи въображението нови продукти, представени на CES

В Лас Вегас в началото на всяка година се провежда традиционното изложение за потребителска електроника CES (Consumer Electronics Show), на което водещи технологични компании представят своите най-нови продукти и разработки. Тази година то се състоя от 5 до 8 януари и на него бяха представени повече от 3 хиляди устройства и разработки.

Ето 10 от най-интересните и любопитни представяния:

BMW-трансформър i Vision Dee

Германският автомобилен производител BMW е представил концептуален автомобил, който може да променя цвета и формата си в зависимост от настроението на собственика. Компанията e нарекла тази идея „Digital Emotional Experience“, като „Dee“ в името на модела i Vision Dee се разшифрова като „Digital Emotional Experience“.

Идеята за кола “хамелеон” е реализирана благодарение на технологията E Ink, която позволява да “пребоядисате” каросерията в 32 цвята. Нещо повече, собственикът може физически да променя части на каросерията, например зоната около фаровете и решетката , като избере подходящата опция от контролния панел. Достъпните за трансформация детайли пресъздават подобие на човешко лице, изразяващо различни емоции: щастие, концентрация или раздразнение.

Тренажор eKinekt BD 3 от Acer

Компанията Acer е представила велосипеден тренажор, оборудван с маса за лаптоп: така производителят очаква да помогне на офис служителите да поддържат форма, работейки. По време на тренировка устройството преобразува кинетичната енергия в електричество, което може да се използва за зареждане на устройства на масата чрез USB-C и USB-A конектори в тренажора. eKinekt BD 3 ще бъде пуснат в продажба през април първо в Тайван, а през юни и в други страни. Препоръчителната цена на новия артикул ще е $999.

Червило от L’Oréal за хора с ограничени възможности

Прототипът на апликатора за червило Hapta е предназначен да помогне на хора с ограничена подвижност на ръцете. По света много хора страдат от подобен вид заболяване. Апликаторът може да се върти на 360 градуса и да се огъва на 180 градуса с помощта на магнитна приставка. Тази технология се базира  на съществуващата вече  технология за стабилизиране, използвана в съдове за хора, страдащи  от треперене на ръцете. От L’Oréal казват, че ще разработят допълнително освен апликаторите за червило, и  други приспособления за гримиране.

Ултрабук с два дисплея от Lenovo

Lenovo е представила лаптопа-трансформър Yoga Book 9i с два 13-инчови OLED дисплея, който ще бъде пуснат в продажба през юни 2023 г. Екраните работят в синхрон един с друг – например можете да разширите една страница и на двата екрана, или да плъзнете прозорец от единия дисплей към другия. Двата екрана могат да бъдат свързани помежду си и към тях да се свързва мобилна безжична клавиатура, която също се синхронизира с другото оборудване , или да се инсталира виртуална клавиатура с тъчпад.

Първата електрическа кола на Sony

Sony е представила първия си електрически автомобил, Afeela, разработен в партньорство с Honda. Автомобилът е със задвижване на четирите колела и е оборудван с автопилот от трето ниво с 45 сензора и камери, които могат да поемат контрол, дори в трудни ситуации като задръствания, така че водачът да може да пише съобщения или да гледа филм. Процесорът Qualcomm позволява да се извършват 800 трилиона операции в секунда, което прави машината с рекордна производителност.

Външно колата е кръстоска между Porsche 911 и Lucid Air, вътрешно прилича на космически кораб. На предния панел на Afeela има четири екрана, които заемат цялата ширина на купето, още два заместват огледалата за обратно виждане, огледалото в купето също е заменено с дисплей, а още два са разположени на задните седалки. Sony Honda Mobility вече преговаря с Epic Games за разработване на графични приложения и онлайн услуги за новото си електрическо превозно средство.

PS5 контролер за хора с увреждания

Едно от най-вълнуващите представяния на CES в областта на геймърството е бил комплект от контролери от Sony с кодово име Project Leonardo. От Sony отбелязват, че новият джойстик ще реши проблемите, пред които са изправени геймърите с ограничени двигателни функции: те вече ще могат да настройват контролера за игри според индивидуалните си нужди и да играят на PS5 по-дълго. Устройството ще се предлага с набор от взаимозаменяеми компоненти: аналогови стикове, бутони с различни форми и размери и др. Контролерът разполага и с четири 3,5 mm допълнителни порта, които ще позволяват свързването с други аксесоари към него. Все още не е известно кога контролерът ще бъде пуснат в продажба.

Нов вид безжично зареждане от Apple

Консорциумът Wireless Power Consortium (WPC) е съобщил за одобрението на новия стандарт за зареждане Qi2. Той е базиран е на вече добре познатото магнитно зареждане MagSafe, разработено от Apple. Първите устройства от новия стандарт се очаква да излязат на пазара в края на 2023 г., заменяйки оригиналния Qi.

Новият модел за безжично зареждане трябва да зарежда устройствата по-бързо поради идеалното разположение на бобините на мобилните и зарядни устройства едни спрямо други. Освен това новото зарядно устройство ще се отличава с подобрена енергийна ефективност и по тази причина голямата мощност няма да влияе на живота на батерията. В допълнение, новите Qi2 устройства ще намалят количеството отпадъци, свързани с подмяната на кабелните зарядни устройства заради счупени щепсели и натоварвания върху кабелите.

Най-широкият извит монитор в света от Samsung

49-инчовият Odyssey G95SC на Samsung е първият в света 32:9 OLED монитор за игри и най-широкият съществуващ екран. Разделителната способност от 5120×1440 и честота до 240 Hz прави изображението „изключително ярко и реалистично“.

В допълнение към DisplayPort, HDMI 2.1 и другите стандартни портове, мониторът разполага с интерфейс Samsung Gaming Hub, който позволява свързването на безжичен контролер, за игра през Xbox Cloud Gaming и Nvidia GeForce Now без персонален компютър или конзола.

Прозрачен хладилник Mood Up от LG

Новият хладилник на LG може да възпроизвежда музика и да променя цвета си в зависимост от сезона и декора на кухнята. За тази цел той е оборудван с LED панели с повече от 19 хиляди цветови комбинации. Mood Up има и вграден Bluetooth високоговорител, който му позволява да синхронизира музиката с цветове. Може да се контролира както цвета, така и музиката с помощта на мобилното приложение LG ThinQ.

Друга особеност на хладилника са прозрачните врати. Благодарение на тях хората най-после ще бъдат освободени от необходимостта да стоят пред отворена врата на хладилника, избирайки какво да ядат или търсейки необходимия продукт, а хладилникът – от ненужни разходи за енергия и обледеняване.

Фурна-блогер Bespoke AI от Samsung

Фурната Samsung е оборудвана с вградена камера, която може да заснема и споделя в социалните мрежи изображения и видеоклипове от процеса на готвене, което ще избави притежателите й от необходимостта да стоят на вратата със смартфон. Устройството работи на базата на изкуствен интелект, който може да разпознава и препоръчва температурата и времето за готвене на 80 ястия от всички кухни на света и ако има опасност храната да загори, фурната задължително ще изпрати предупреждение за това в специално приложение.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x