fbpx
АкцентиИзкуствен интелектНаука и технологии

Изкуствен интелект за всичко и за всеки ден

Към средата на века изкуственият интелект сигурно ще се научи да изпълнява всякакви задачи, с които може да се справя човек. С други думи всичко каквото човек е постигнал за своето съществуване ще е достъпно на машините. Но и в момента изкуственият интелект има доста приложения в нашето ежедневие, например превръща всяка рисунка в шедьовър, няма да ви позволи да се откажете от диетата си и ще ви помогне при развод.

Изкуственият интелект вече може доста неща – например да търси нужната информация в огромни масиви от данни, да определя диагноза по определени симптоми, да играе в различни настолни и видео игри. Прави го по-добре от хората, като например без проблем побеждава световните шампиони по шах (още в далечната 1997 година), и това, което по-рано ни се струваше доста невероятно, на играта го (през 2016 г.). Но тази технология е достъпна вече не само на тесен кръг от специалисти, но и за масовия потребител. Тя помага за решаването на множество ежедневни задачи. Изкуственият интелект дълбоко е проникнал в нашето ежедневие : той ни препоръчва видео в Youtube, музика в Spotify, анализира поведението на потребителите в социалните мрежи, сортира ни електронните писма или ни чете прогнозата на времето по гласова команда.
Потребителите са готови да доверяват своите данни на ИИ и да прибягват до неговата помощ. До този извод са стигнали учените от Purdue University, САЩ , анализирайки психофизическите данни (пулс и електроенцефалография) на 581 доброволеца в процес на комуникация с гласови помощници.

Но за повечето хора изкуственият интелект остава технология от областта на фантастиката. Съгласно изследване на Hubspot , 63% от хората използват ИИ без да знаят, че са го използвали.
Технологията е способна съществено да облекчи всекидневните задачи, като търсенето на информация в интернет, обработка на изображения, превод на текст, създаване на индивидуални диети или планове за тренировки.
Ето някои приложения, които използват възможностите на изкуствения интелект и получаването на полза от него.

Работа с изображения

AutoDraw

Една от областите, в която разработчиците на ИИ са достигнали най-големи успехи е обработването на изображения. Невронната мрежа вече се е научила да поправя лоши селфита, да разпознава емоционална нагласа на снимката, пола на човека по усмивката, а така също да превръща прости рисунки във фотореалистични пейзажи. Въпреки че последните версии са достъпни все още само на специалистите, Googlе пусна подобна услуга за потребителите.
Става въпрос за услугата AutoDraw , която определя какво иска да нарисува потребителя и му предлага няколко варианта на готови изображения. При избора на един от вариантите невронната мрежа превръща схематичната рисунка, създадена от потребителя, в картина или илюстратрация.

AutoDraw позволява да се рисува не само на настолни компютри и на лаптоп, но и на екрана на смартфон. За да изобразим автомобил ни е нужно да нарисуваме правоъгълник и две окръжности в долната му част. При това формата на обектите не трябва да е идеална. ИИ разпознава и неправилни линии.

Mug Life

Друго, не толкова полезно приложение, е MugLife , което позволява превръщането на статично изображение в анимация.
Невронната мрежа обработва изображението на три етапа. Отначало снимката се разделя на обемни блокове, след това им се променят местата в съответствие от начина на обработка, който е избрал потребителя, а след това те се връщат на първоначалните си места. Приложението е безплатно и е достъпно за потребителите на iOS и Android.

Smartify

ИИ ще ви помогне да разпознаете изображения даже в музей. Разработчиците на Smartify са създали аналог на Shasam за картини. Потребителят трябва само да насочи камерата на смартфона си към някое произведение на изкуството и приложението ще ви покаже информация за картината, която включва заглавието на картината, описанието и историята на създаването и.

Диета

OnТrack

ИИ не само ни помага да се ориентираме в големи масиви от данни, да намерим стари приятели в социалните медии и да обработваме изображения, но и да отслабнем.
Група учени от Drexel University, Филаделфия САЩ са разработили приложение , което анализира ежедневните навици на потребителите и на основа на тези данни прогнозира кога човек може да прекъсне диетата си, тоест да настъпят моменти на диетични “пропуски”. На базата на машинно обучение се изчислява вероятността за настъпване на такива пропуски и приложението предлага подходящ изход от ситуацията. Авторите на приложението са го тествали на 43 доброволеца, спазващи диета. По техни думи, те в течение на осем седмици не само не прекъснали диетата си, но и отслабнали.

Pinto

Приложението Pinto не следи дали се придържате към диетата си, а проследява с какво човек се храни. Изкуственият интелект, който се използва в него, може по фотографията на храната да определи какви вещества се съдържат в ястията, колко калории се съдържат в него и съответства ли порцията храна на предварително зададената от потребителя програма.
Ако потребителя нарушава определената калорийна програма, ИИ в игрова форма изказва своето недоволство. GIF – изображение с подскачащо блокче шоколад или порция пържени картофки започва да се показва и излиза колко на потребителя ще му се наложи да тренира за да се избави от излишните калории.

Медицина

Molly

Стартапът Sensely е разработил приложението Molly. Това е дигитална медицинска сестра, помагаща да се следи състоянието на пациента и да му помага да приема необходимите медикаменти в периода между посещенията на лекуващия лекар.
Приложението използва машинно обучение за подпомагане на пациенти с хронични заболявания, но умее да проследява за лечение и на вирусни заболявания, такива като грип, ОВИ и други.

AiCure

AiCure е приложение, разработено от National Institutes of Health (NIH) САЩ . То следи за дозировката и графика за приемане на лекарствата от пациента. С помощта на камерата на смартфона ИИ проследява кои именно медикаменти взема пациента и как това повлиява на състоянието му.
Приложението помага на пациенти с хронични заболявания , а така също на хора, които забравят да си вземат лекарствата. Използва се също при клинични изпитания на нови препарати.

Домашни животни

Mookkie

Технологиите облекчават живота не само на хората, но и на домашните животни, особено ако във вашия дом те са няколко. Италианската компания Volta е започнала продажба на умни купички за хранене, снабдени с ИИ. Mookie разпознава котките по муцунките им и отваря контейнера с храна само за определен домашен любимец.
Когато котката попадне в полезрението на умната купичка, устройство с помощта на широкоъгълна камера и технология за лицево разпознаване определя конкретното животно , потвърждава самоличността му и му отваря секцията с храна.

Юридически въпроси

coParetner

ИИ помага и при решаването на юридически въпроси, в това число в едни от най-сложните казуси при развод: проблемите свързани с децата.
Приложението позволява на съпрузите да обсъждат въпросите, свързани с развода, да си обменят документи, да получават квалифицирана юридическа помощ, да водят календар за времето, провеждано с децата. То позволява да се решават и по-странични проблеми като възпитанието на децата и ежедневните им разходи.
Разработчиците твърдят, че благодарение на услугата предоставяна от ИИ, участниците успяват да водят конструктивен диалог. Невронната мрежа определя оскърбителните думи и изрази, и ги изключва от обмена на информация. Това позволява диалогът да не се превърне в кавга, твърдят в компанията.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x