fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Магията на безделието: защо често то е по-полезно от продуктивността

Постоянното фиксиране върху продуктивността превръща живота ни в безкраен списък от задачи. На всички ни е известен израза, че „мързелът е двигател на прогреса“. И въпреки това повечето от нас не могат да си почиват, без да правят каквото и да било. Вместо да похапнем пред дивана, да поиграем на някоя електронна игра, ние започваме да планираме пътувания, да си определяме срещи или включваме поредния онлайн курс, за да прекараме времето си с полза. За това , как периодичното безделие е полезно за организма разсъждава авторът на книгата „Хиперфокус. Как да сме продуктивни във времето на обърканост“ (Hyperfocus: How to Be More Productive in a World of Distraction) Крис Бейли.

Главната цел на продуктивността е да се изпълнят, колкото си може повече задачи за по-малко време, за да можем по-дълго да си почиваме и да се отпуснем. Но днес да се направи това става все по-сложно заради новите технологии и дистанционната работа. В такива условия може да се изпитва доста повече стрес и справянето с него се превръща в проблем. Често ние имаме тревожни усещания, че не правим достатъчно много и по-малко от необходимото. Но изследвания показват, че да се избавим от това усещане ни помага безделието.

Защо е вредна фиксацията върху продуктивността?

По време на работния ден в офиса ние сме свикнали да сме максимално концентрирани, за да можем да изпълним колкото си може повече от планираните задачи. Но по време на дистанционната работа този навик може да ни изиграе много лоша шега. Мозъкът на човек се фокусира избирателно не само върху важните неща, но и на различни заплахи. По тази причина ние често проверяваме лентите с новините и социалните мрежи или превъртаме в главата си тревожните мисли и ситуации от миналото.

Самоизолацията още повече задълбочи този проблем. Намирайки се вкъщи, ние се опитваме да съберем през работното време още повече задачи, лишавайки се от „бавните“ действия, които ни правят щастливи, например, четенето на книги.

Фиксацията към продуктивността превръща живота ни в безкраен списък от задачи и процесът на изпълнението им не ни носи удоволствие.

Ползата от безделието

Съгласно проведено изследване, когато ние не правим нищо, нашето внимание се намира в състояние на покой. В този момент ние ставаме по-креативни и измисляме по-добри решения за различните проблеми. При това, както отбелязват изследователите, повечето време ние провеждаме в мисли за бъдещето (48%) и настоящето (28%).

Трите главни достойнства на състоянието на покой могат да бъдат формулирани по следния начин:

Успешно планиране. Ние мислим за бъдещето 14 пъти по-често, когато нашето внимание не е концентрирано върху една задача. Отлагайки всички задачи, ние размишляваме за дългосрочните цели и формираме намерения, даже не осъзнавайки това.

Нови идеи. Кога за последен път в главата ви се е появявала креативна идея или решение? Едва ли това ви се е случвало по време на напрегната работа, преследвайки изпълнението на крайния срок. За да се мисли творчески, човек трябва да се отпусне.

Време за презареждане. Когато мозъкът се намира в състояние на покой, ние не само съхраняваме енергията си за изпълнение на бъдещите задачи, но и инвестираме в нашето психическо здраве.

Позволете си да помързелувате

Ние се нуждаем често от спокойствие и отпускане, но особено много в моменти на тревожност и неопределеност. Затова намерете подходящия момент и си позволете да не правите нищо. Престанете да циклите върху новините, забравете за ценността на своето време, не се фиксирайте върху продуктивността. Гледайте любим филм или сериал, или послушайте музика, вземете си гореща вана. Това време може да се превърне в един от най-креативните моменти през днешния или утрешния ден.

Приятен уикенд!

3.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x