fbpx

Откриха в мозъка клетките, отговарящи за гъвкавостта на мисленето

Учени са открили клетки в мозъка, които помагат на човек да пробва нови начини за решаване на задачи и да се ориентира в променящия се около него свят. Откритието може да помогне в лекуването на доста тежки заболявания. Резултатите от изследването са публикувани в списание PNAS.

Да не изостанем от света

Ако в стаята ни влезе колега и започне интересен за нас разговор, ние оставяме своите занимания и се включваме в беседата. Не намирайки ключовете в джобовете си, ние започваме да ги търсим навсякъде в жилището си. Сортирайки дрехите на чисти и нуждаещи се от пране, ние ги разделяме по цветове, за да не изперем белите с цветните. Всички тези ежедневни задачи изискват превключване от една стратегия към друга. Психолозите наричат тази способност за превключване когнитивна гъвкавост.

Може да ви се стори, че това не е нищо особено. Но човек придобива подобна гъвкавост далеч не веднага. Например тригодишни деца, сортирайки карти по цветове, не могат веднага да превключат към друга задача да ги сортират по форма. А петгодишните деца с лекота се справят с такава задача.

Съществуват някои заболявания, които значително намаляват когнитивната гъвкавост. Например, при обсесивно-компулсивно разстройство човек зацикля на повторения на едно и също движение. Да речем, болният може отново и отново да извършва влажно почистване на помещението, даже и ако стаята блести от чистота като операционна. Трудности с превключването към нови стратегии възникват при аутизма и този списък може да бъде продължен.

Междупрочем когнитивната гъвкавост е изключително важно условие за възможността човек да се обучава и да се адаптира към променящите се условия. Това придобива все по-голяма актуалност сега, когато светът около нас се променя стремително бързо. В нашия живот навлязоха смартфоните, навигаторите, приложенията за запознанства, приложенията за дистанционна работа и много други технологични нововъведения. За възможностите да се приспособяваме към тях бързо и ефективно, значението на когнитивната гъвкавост все повече нараства.

Точките на гъвкавост

Къде в мозъка се „намира“ тази способност да превключваме? Учените отдавна подозират, че ключова роля в нея играят базалните ганглии, но по-точна информация за това досега нямаше.

За да могат да бъдат „изловени“ клетките, отговарящи за това ценно качество, биолози са провели експерименти с два макака-резуса. На маймуните им давали обучаваща задача , изискваща когнитивна гъвкавост. В същото време апаратура е записвала електрическата активност в ивичестото тяло (corpus stiratum), където се намират части от базалните ганглии. Измерването се е водило с точност до един неврон.

В резултат на тези експерименти учените открили клетките, които може би отговарят за когнитивната гъвкавост. Една от групите неврони се е активизирала в началото на обучението. Именно тогава маймуната е откривала подсказванията, които е трябвало да и насочат вниманието към нова важна информация. Друго струпване на нервни клетки се активизирало, когато обучението е завършвало и макакът вече е усвоил новата за него стратегия. Тази втора група неврони е подтискала активността на първата.

Както преподлага водещият изследовател на екипа Тило Вомелсдорф (Thilo Womelsdorf) от Университета Вандербилт , „клетките-превключватели“ карат мозъкът да превключи вниманието си на нов предмет или нова стратегия на поведение. Но ако вниманието се превключвало постоянно, маймуната не можела над нищо да се съсредоточи и да доведе задачата до успешен край. По тази причина са необходими „неврони-контрольори“, чиято задача е да подтискат активността на „превключвателите“, когато вярната стратегия е намерена.

Учените предполагат, че същият механизъм работи и при близките роднини на макаците-резуси – Homo sapiens.

5 2 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x