fbpx
Наука и технологииТехнологии

На “седмото” небе: как ще изглеждат първите летящи хотели

През лятото на 2022 г. дизайнер от Йемен представи концепцията за гигантския самолет Sky Cruise, способен да остане във въздуха години наред. Ще се превърнат ли летящите хотели в нова тенденция в туризма?

Какво представлява Sky Cruise

През лятото на 2022 г. йеменският дизайнер Хашем Ал Гаили публикува в своя YouTube канал видео с компютърна графика на огромен самолет, който прилича едновременно на огромен круизен кораб и космическа станция, носещ се свободно над облаците.

Създателят на анимацията твърди, че такъв самолет, построен в бъдеще, няма да има въглероден отпечатък, а благодарение на ядрената енергия и 20 електрически двигателя никога няма да му свърши горивото и ще може да остане във въздуха няколко години.

Концепцията за въздушен мини-град не е нова и даже е описана в произведенията на Джонатан Суифт от 18 век, много преди братя Райт да направят първия си полет. Феновете на анимацията също са гледали подобна идея в японския филм Castle in the Sky от 1986 г.

Разликата е в това, че в миналото авторите на подобни проекти са разчитали на фантастичните свойства на материалите, от които е изграден създадения от тях свят и които му придават летателни способности. Новата концепция заимства сегашните модерни технологии за да прогнозира на концептуално ниво възможното бъдеще.

Какво можем да очакваме от този “летящ хотел”

Според новата концепция пътниците, които възнамеряват да посетят летящия хотел, ще могат да наемат самолет или просто да резервират билети за самолет, който ще изпълнява редовни полети до Sky Cruise и ще може да се стикова с него. По време на круиза посетителите ще се наслаждават на гледки от много наблюдателни площадки, докато ресторантите и баровете ще се грижат за техните нужди от храна и напитки. В огромния летателен кораб ще има кина, театри, зали за игри и дори места за събития.

Летящият хотел ще се управлява от изкуствен интелект, който благодарение на умелото прогнозиране на метеорологичните условия, ще може да осигури комфорта на пътниците на борда дори при лошо време.

В писмо до редакторите на американското издание Interesting Еngineering, създателят на проекта Ал-Гайли обяснява какво го е вдъхновило да създаде концепцията:

„Намирам сегашното преживяване при въздушното пътуване за досадно и остаряло. Време е за иновации, които ще направят летенето ни в небето по-удобно и по-вълнуващо. Винаги съм бил фен на Studio Ghibli. Castle in the Sky е един от любимите ми филми, където можем да видим огромни летящи кораби с хора, живеещи в тях.“

На въпроса кога смята, че такива полети ще бъдат възможни, Ал-Гайли отговоря, че като разумен срок вижда 2030-те или най-късно 2040-те години.

„Всичко, от което се нуждаем, е достатъчно мощност за излитане. Ето защо ядрената енергия е част от проекта. Само въпрос на време е мощните ядрени реактори да станат достатъчно малки, за да се поберат в самолет с такъв размер“, казва той.

Създателят също така добавя, че когато бъдат създадени малки ядрени реактори, тогава ще остане само да се работи върху аеродинамиката на полета. Ал-Гайли не се смята за изобретател на самолета и приписва авторството на дизайнера Тони Холмстен. Той просто е вдъхнал живот на дизайна и го е пресъздал във видеото, показващо какво би било да имаш истински Sky Cruise, на който той е дал името Flytanic.

Мнозина са впечатлени от фантастичната идея, но има и скептици, които се съмняват, че нещо подобно може да лети. Потребител в YouTube е написал, че такъв самолет ще изисква писта за излитане, която няма да се използва от никой друг летателен апарат. Друг отбеляза липсата на каквито и да е подробности за размера на лайнера, неговото тегло или размах на крилата, както и някои от основните параметри, доказващи възможността му да лети. Има и по-крайни потребители които са написали, че „могат да повярват, че Sky Cruise може да лети само ако физиката и аеродинамиката не съществуваха“.

Други проекти в по-близко бъдеще

Докато за повечето хора идеята за комфортна почивка и пътуване във въздуха все още изглежда трудно осъществима, на Земята се разгръщат реални проекти, които да направят небето по-достъпно и комфортно за всички. Air New Zealand е първата авиокомпания в света, която ще инсталира двуетажни легла на самолетите си за дълги разстояния. На пътниците те ще продължат да продават места на традиционните седалки, но срещу допълнително заплащане ще е възможно да се закупят 4-часови сесии в спалните капсули Skynest. За тях ще бъдат осигурени матраци, чаршафи, USB зареждане и вентилация. Авиокомпанията очаква търсенето на тази услуга да бъде много силно. Планира се Skynest да се появят на осем самолета Boeing 787-9 Dreamliner още през 2024 г.

Преди време писахме за проекта на компанията Space Perspective, която работи върху проект за полети на ниска околоземна орбита, за които няма да се изисква специално обучение и свръхчовешки усилия. Издигането в небето се предполага да става с помощта на SpaceBalloon, технология за балон с горещ въздух, която се използва от десетилетия от организации като НАСА. Според Space Perspective космическият кораб Neptune е проектиран да бъде най-достъпният, устойчив и безопасен космически кораб на планетата Земя. Състои се от балон SpaceBalloon, резервна система за спускане и капсула Neptune, в която ще се намират пътниците. За разлика от всички други космически кораби, при които отделението за екипажа се отделя от една полетна система по време на полета и преминава към друга полетна система, капсулата на космическия кораб Neptune остава прикрепена към космическия балон по време на целия полет от изстрелването до приводняването, осигурявайки плавен безопасен полет. Първият полет е планиран за 2024 г., а цената на билета ще е 125 000 долара.

въздушен балон
SpaceBaloon и капсулата Neptune в полет Източник: Space Perespective

В началото на април 2020 г. SpaceX уреди трима бизнесмени да пътуват до Международната космическа станция, където те останаха повече от седмица. Това е първият частен чартърен полет на SpaceX до орбитална лаборатория. Русия също изпрати туристи на МКС. През есента на 2021 г. там гостува снимачният екип на филма „Предизвикателството“. SpaceX планира да предлага търговски полети в орбита около Земята и Луната за всички желаещи.

За тези, които са готови да почакат, първият космически хотел Voyager може да отвори врати през 2027 г. Orbital Assembly Corporation се занимава с разработването и експлоатацията на гравитационни космически станции в околоземна орбита, в окололунното пространство и в цялата слънчева система. Корпорацията се е специализирала в създаването на хибридни космически станции, предназначени за комерсиално използване, отдих и изследвания. Orbital Assambly използва както готови търговски продукти, така и собствена иновативна технология за създаване на хибридни космически станции с изкуствена гравитация. Изграждането на космически хотел с площ от 50 000 м2 ще започне през 2026 г. В Orbital Assembly Corporation планират да предлагат на гостите си традиционна „космическа храна“, която включва дори лиофилизиран сладолед, както и да предлагат различни места за спорт и отдих, като например игра на баскетбол, използвайки предимствата на безтегловността в космоса. Хотел Voyager планира да посрещне първите туристи още през 2027 г.

Но не само Orbital Assembly Corporation се занимава със създаването на устойчиви и обитаеми пространства в космоса и на земята. Компанията Interstellar Lab разработва модули за разгръщане, съчетаващи надуваеми технологии, 3D отпечатани високоефективни материали и усъвършенствани системи за производство и преработка на храна, вода и отпадъци, за да поддържат човешкия живот във всяка една среда. Всеки модул може да отглежда над 300 вида растения в среда, контролирана от ИИ. Модулите могат да работят автономно или да бъдат свързани заедно, за да образуват станция. По този начин Interstellar Lab разработва устойчиви решения за отглеждане на растения на Земята и проправя пътя за регенеративна поддръжка на живота в космоса.

За тези, които силно желаят да летят в космоса, вече е написан и специален наръчник, наречен „Пътеводител по Слънчевата система“ ( Vacation Guide To The Solar System ). Красиво илюстрираното ръководство е пълно с реални научни данни и е вдъхновено от въображението на авторите Оливия Коски и Яна Гърцевич. Това е ръководство за планиране на междупланетно пътуване и според авторите, в справочника е дадена цялата информация, необходима за полетите: от данни за това как да стигнете до желаното място до препоръчителните действия при пристигането. Това ръководство, написано в свеж и ироничен стил, представлява творческо изследване на тема „какво-ако“ за космическите пътувания, което предоставя завладяваща информация за космоса и планетите от Слънчевата система.

„Представете си да се разхождате из брулените от вятъра червени равнини на Марс в търсене на признаци на живот или да пътешествате по една от 64-те луни на Юпитер, където можете да снимате бури, невиждани никога на Земята. За по-кратко пътуване с ограничен бюджет, Луната също е доста величествена и много тиха, ако можете да осъществите пътуването си до нея извън сезона“, пишат авторите в книгата си.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x