fbpx
НаукаНаука и технологии

Съществува ли в астрономията понятие „парад на планетите“ и какво точно ще се случи на 4 юли 2020 година?

Ако ви се струва, че светът около вас не е достатъчно безумен, има вероятност да грешите. Отново се задава „опасно“ астрологично събитие. Оказва се , че на 4 юли 2020 година ще има „пълен парад“ на планетите в Слънчевата система. В интернет се появиха апокалиптични сценарии. Но съществува ли в астрономията такова понятие като „пълен парад на планетите“ и какво точно ще се случи на 4 юли? На тази дата всички планети от Слънчевата система ще се подредят от едната страна на Слънцето, но за да наблюдавате това явление ще ви се наложи да пропътувате няколко милиарда километра и да го наблюдавате оттам.

Какво представлява “пълния парад” на планетите?

Преди да сте потънали в астрологичните прогнози, да видим какво се подразбира под това понятие. Все пак астрономията, като наука за Вселената, изучава разположението, произхода, структурата и развитието на небесните тела и системи. И всички данни за далечния космос са получени благодарение на астрономите от миналото и настоящето.

Тъй като планетите в нашата Слънчева система обикалят около Слънцето, формата на техните орбити е елиптична и леко наклонена една спрямо друга. От гледната точка на наблюдателя от Земята можем да кажем, че планетите блуждаят по небето. Не напразно в далечното минало астрономите са наричали планетите „блуждаещи звезди“, защото те са се движели много по-бързо, отколкото „неподвижните“ звезди. Разбира се за неподготвения наблюдател те могат да му се сторят прекалено малки, едва различими отблясъци на светлина, но това са действително планетите от нашата Слънчева система. Понякога може да ни се струва, че някои от тях се намират на едно и също място в нощното небе, въпреки че ги разделят милиони километри една от друга. Това е така заради така нареченото подравняване на планетите.

Говорейки за астрономичните явления трябва да отбележим, че в астрономията не съществува такова понятие като „парад на планетите“. Под това популярно понятие се разбират няколко различни астрономически събития. От една страна това може да бъде подреждането на планетите от от едната страна на Слънцето, като съответно в това могат да участват от две до всичките осем планети. Но като правило, под парад на планетите се разбира , че за наблюдателя от Земята планетите ще се окажат в един участък на небето. В някои случаи разположението на планетите може да напомня права линия, но това се случва рядко и обикновено е свързано с участието на две или три планети. Например на 8 юни Луната, Юпитер и Сатурн предложиха прекрасно космическо шоу. Луната и двата газови гиганти се виждаха с невъоръжено око. Съседството на Юпитер и Сатурн ще може да се наблюдава до края на 2020 година.

Какво ще се случи на 4 юли?

Съгласно прогнозите на астрономите, на 4 юли трябва да се случи уникално небесно събитие. Всички планети в Слънчевата система – Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер,Сатурн, Уран и даже спорната планета-джудже Плутон ще се построят от едната страна на Слънцето. Трябва да се отбележи, че такъв подобен парад на небесните тела за последен път е имало през 1982 година, а следващият се очаква да се случи не по-рано от 2161 година. Така че ние имаме голям късмет да сме „свидетели“ на това уникално събитие!

Но „да сме свидетели“ е достатъчно условно понятие, тъй като ако искаме да наблюдаваме за този “пълен парад на планетите”, трябва да се отдалечим от Слънчевата система на няколко милиарда километра и от там да се наслаждаваме на това астрономическо явление.

Що се касае за земния наблюдател, на 4 юли през нощта Уран и Нептун няма да могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око, а Меркурий сега така е разположен, че Слънцето го затъмнява. Така че, ако има подходящи условия ще могат да се наблюдават през нощта Сатурн, Юпитер и Марс, а Венера ще се вижда сутринта.

Какви други астрономически събития можем да очакваме в близко бъдеще?

Но редкият парад на планетите в Слънчевата система ще бъде съпроводен с още едно астрономическо събитие. Съгласно timeandadate.com през нощта на 4 юли от Северна и Южна Америка и Африка ще може да се наблюдава лунно затъмнение. Това ще бъде необичайно затъмнение, защото ще се случи , когато Слънцето, Земята и Луната не са напълно подравнени и ще се наблюдава само сянка на Луната. То ще започне в 23:07 по американско източно време и ще продължи до 1:52 часа сутринта, когато небето ще бъде най-тъмно. Така че ако сте на източния бряг на САЩ, шоуто ви е осигурено.

Двете най-големи планети в нашата Слънчева система в близкия месец се очаква буквално да засияят. Сатурн и Юпитер ще навлязат в противостояние на Слънцето и затова се очаква те максимално силно да отразяват слънчевата светлина. Юпитер ще достигне пика на своята яркост на 14 юли 2020 година, а Сатурн на 20 юли 2020 година. Въпреки че е по-добре да наблюдавате тези явления през телескоп, но даже с невъоръжено око ще имате възможност да ги откриете на небесния склон.

Както споменахме, астрономите не използват термина „парад на планетите“, но не са против ако по този начин се популяризира науката. В самото явление няма нищо необичайно и даже не представлява интерес изследването на тази конфигурация. Според учените това събитие няма да окаже никакво влияние на живота на планетата. Останалото ще оставим на астролозите да обяснят, как това астрономическо събитие ще се отрази на всеки жител на планетата в зависимост от рождената му дата и местораждането му.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x