fbpx

„Хормонът на любовта“ окситоцин в буквалния смисъл лекува разбито сърце

Преди се смяташе, че окситоцинът единствено ни помага да изпитваме чувства на обич, съпричастност и доверие. Но се оказва, че „хормонът на любовта“, произвеждан от хипоталамуса на мозъка, освен тези си функции в буквален смисъл „залепва“, тоест възстановява сърдечните клетки, увредени след инфаркт.

„Хормонът на любовтта“ окситоцин стимулира привързаността и ни помага да изпитваме приятни чувства, свързани с изкуството, физическите упражнения и секса. Но наскоро учени откриха, че този хормон притежава още едно неочаквано свойство: той помага да се лекува физически „разбито“ сърце. Съгласно ново изследване, окситоцинът стимулира превръщането на стволовите клетки в кардиомиоцити, тоест в мускулни клетки, каращи сърцето да бие и които се увреждат по време на инфаркт.

Когато сърцето не получава достатъчно кислород, кардиомиоцитите умират. За щастие тези клетки могат да регенерират благодарение на един тип стволови клетки, наречени епикардни прогениторни клетки (EpiPC). За съжаление, човешкото тяло е практически неспособно да произвежда EpiPC клетки и обикновено вместо това увредените сърдечни клетки се заменят с белези. Ако не се предприемат никакви мерки, това “заобиколно решение” често води до сърдечна недостатъчност. Именно по тази причина, Айтор Агире (Aitor Aguirre), професор в Мичиганския университет, решил да потърси начин за регенериране на кардиомиоцитите и впоследствие за възстановяване на сърдечната функция.

Лечебната сила на мозъка

За да разберат как да може да се излекува увредено сърце, Агире и неговите колеги се фокусирали върху мозъка. В него невронните структури като хипоталамуса и хипофизната жлеза регулират чрез производството на различни хормони функциите на сърцето и кръвоносните съдове, и преди всичко сърдечната честота и кръвното налягане. В допълнение, изследвания, проведени върху риби данио (известни и като риби зебри) показали, че някои хормони оказват въздействие върху процеса на регенерация на сърцето. Например естрогенът ускорява регенерацията, докато кортизолът я забавя. В допълнение, скорошно изследване, проведено с особен вид млади африкански жаби, които притежават способността да заличават раните си и да регенерират тъкани без белези, показало, че увреждането на хипоталамуса потиска регенеративните процеси при гръбначните животни. Въз основа на резултатите от тези изследвания Агире излязъл с хипотезата, че след увреждане на сърцето, мозъкът отделя хормони, насърчаващи регенерацията на сърдечните клетки. Агире предположил, че ако може да идентифицират тези хормони, те могат да бъдат използвани за ускоряване на възстановяването.

Той и неговият екип избрали 15 кандидат-хормона за своето изследване, включително хормонът на растежа (който в момента се изследва клинично, за да се определи ролята му в мускулната регенерация при пациенти с тежки изгаряния), пролактин (регулира регенерацията на черния дроб при мишки) и окситоцин (необходим за поддържането и регенерацията на мускулите). Учените са добавяли тези хормони към човешки EpiPC клетки, за да определят дали те могат по някакъв начин да повлияят на процеса на възстановяване на сърдечните клетки. Открили, че окситоцинът има най-силен ефект: той повишавал способността на EpiPC да се разрастват три пъти повече в сравнение с клетките, неподложени на такова въздействие.

Хормонът на любовта е от съществено значение за регенерацията на сърдечните клетки in vivo

Учените решили да изяснят дали окситоцинът е необходим за възстановяването на сърдечните клетки в жив организъм. За да направят това, Агире и неговият екип насочили вниманието си към майсторите на регенерацията на органи, рибите данио. Тези риби имат уникалната способност да регенерират увредените си органи, включително мозъка, ретината, вътрешните органи, костите и кожата. Разбира се, те не страдат от инфаркт, но много хищници не са против да отхапят парче от тях. Подобно на хората, рибите данио използват EpiPC клетки за възстановяване на тъканите си.

Учените отваряли гръдната кухина на рибите, за да причинят повреждане, разкривайки биещото сърце и внимателно слагали към сърцето за около 45 секунди метална сонда, охлаждана с течен азот. В последствие Агире и неговият екип зашивали кухината и връщали рибите в аквариума. В рамките на три дни след тази криотравма, нивото на синтеза на окситоциновата РНК в главния мозък се е увеличавал 18 пъти и този ефект се запазвал най-малко седем дни. Това накарало учените да предположат, че след сърдечна травма освобождаването на окситоцин от мозъка в кръвта протича за дълъг период от време.

За да разберат доколко това освобождаване на хормона на любовта е необходимо за регенерирането на сърдечната тъкан, учените инжектирали инхибитор (забавящ действието) на окситоцина на няколко риби със сърдечни увреждания. Те установили, че тези риби се възстановили с течение на времето, но имали повече белези в сърцата си, отколкото рибите, които не са получили доза от инхибитора на окситоцин.

„Резултатите от нашето проучване показват, че е много вероятно способността на окситоцина да стимулира производството на EpiPC клетки да се е запазила до голяма степен в еволюционния процес при хората. Окситоцинът се използва широко в медицината за други цели, така че приложението му на пациенти след инфаркт не изглежда немислимо. Дори ако регенерацията на сърдечната тъкан е само частична, ползите за пациентите могат да бъдат огромни”, отбелязва Агире в свое изявление.

“За бъдеще ще трябва да проучим въздействието на окситоцина при хора с увреждане на миокарда. Самият окситоцин остава в кръвта за много кратко време и това може да намали неговата ефективност при хората. При такива условия, по всяка вероятност ще трябва да се разработят специално лекарства с по-дълъг период на задържане в организма или с по-висока ефикасност. Като цяло са необходими предклинични изпитвания върху животни и клинични изпитвания върху хора, за да се продължи напред.” – резюмира Агире.

Източник

5 2 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x