fbpx
СаморазвитиеЧовекът

Мозъкът ще ви бъде благодарен: седем очевидни предимства на четенето

24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий се свърза с българската азбука, просвета и култура, със славянската книжовност. Този светъл ден е може би най-подходящото време да констатираме, че за съжаление в последно време все по-малко се чете, а това се отразява както на менталното здраве, така и на когнитивните възможности. Нашите мозъци нямат „настройка по подразбиране“, свързана със способността за четене и именно затова е много важно да знаем защо четенето е толкова необходима и полезна мозъчна функция, спомагаща за поддържането на нашето здраве и развитие.

Хората са единствените същества, които могат да четат. Това изобретение е само на няколко хиляди години. Но това време е било достатъчно, за да се образуват в мозъка специални структури за четене. В същото време е странно защо определени области на мозъка са свързани с четенето, независимо от културния произход на читателя.

Тази мистерия, известна като „парадокса на четенето“, отдавна озадачава учените. Как хората се научават да четат по начин, който активира едни и същи части на мозъка, независимо къде сме израснали и въпреки факта, че четенето е твърде съвременно явления, за да бъде продукт на еволюцията ? Тук възниква и следващия логичен въпрос, как можем да се възползваме от редовното активиране на тези области на мозъка, като четем всеки ден?

Парадоксът на четенето

Едно от обясненията на “парадокса на четенето” е предложено от когнитивният невролог Станислас Дийн, а именно хипотезата за рециклирането на невроните. Според тази теория нашите мозъци имат способността да пренасочат съществуващите невронни вериги за изпълнение на нови функции, което ни позволява да придобиваме нови когнитивни способности, например такива като четенето.

Вместо да развива съвършено нови мозъчни структури, по всека вероятност четенето разчита на системи, които първоначално са били създадени за други цели, например на области на мозъка, които са проектирани да разпознават визуални модели в природата.

Способността да правим разлика между формите на различни листа или животни в природата може да се използва, за да ни помогне да различаваме букви, сходни по изписване. Така чрез обучение и практика съществуващите мозъчни структури се „преориентират“ за четене на текст.

По този начин четенето се е превърнало в естествена дейност за мозъка. Нашите далечни предци са използвали умения за разпознаване на образи, за да четат природата, а сега ние използваме същите способности, за да четем текст. А това е полезно за когнитивното ни здраве и благополучие.

Защо трябва да се чете всеки ден

Тъй като четенето ангажира активно мозъка, то е едно от най-полезните хобита за ума. Четенето е не само образователно и информативно занимание, което само по себе си е полезно, но и пренастройва връзките в мозъка, което води до много ползи.

Намалява стреса. Изследвания показват, че четенето ви помага да се отпуснете, като се понижава сърдечната честота и облекчава мускулното напрежение. Например при хора , които четат само шест минути литературно произведение на ум, изпитват до 68% намаление на стреса.

Упражнява ума. Четенето може да забави прогресирането на болестта на Алцхаймер и деменцията, като поддържа мозъка активен, особено когато се чете на глас.

Подобрява паметта. Доказано е, че четенето забавя скоростта на намаляване на паметта и дори подобрява паметта и мисловните функции.

Подобрява концентрацията. Изследователите са установили, че четенето, в сравнение с използването на социалните медии, помага за подобряване на концентрацията.

Укрепва невронните връзки. Четенето на разкази подобрява връзките в левия темпорален дял на мозъка, област, свързана с езиковото възприятие. Подобряването на връзките се запазва няколко дни след четенето.

Развива аналитични умения. Когато четете художествена литература, мозъкът ви възприема много детайли и преминава в режим на критично мислене, установявайки причинно-следствените връзки.

Съмърсет Моъм веднъж е казал: „Да придобиеш навика да четеш означава да изградиш за себе си убежище от почти всички неприятности на живота.“

И все пак… Толкова много отвличащи фактори, толкова много сериали, които трябва да се гледат, толкова много подкасти, които ти се иска да чуеш, толкова други неща трябва да се свършат. В един момент се оказва, че намирането на време или мотивация за четене може да се превърне в сериозен проблем.

Как да развием навик за редовно четене

Има много различни техники, стимулиращи да се чете повече, но много от тях разчитат на силата на волята или на отговорността, което не е подходящо за всеки. Ето три прости съвета, с които можете да експериментирате точно сега, за да придобиете навик да четете повече:

Изберете книга, която предполагате, че ще ви хареса. Ако бизнес литературата не грабва вниманието ви, не се опитвайте да прочетете книга за бизнес, за която всички говорят на работа. Когато става въпрос за четене, всичко е възможно. Обичате научната фантастика? Кратки пиеси? Исторически произведения? Та дори комиксите се броят. Художествена литература, научна литература, поезия, блогове, списания… Въобще всяко четиво, което възбужда вашето въображение, ще бъде по-добър избор от четивото, която мислите, че ще ви е скучно.

Създайте си навик да четете по една страница всеки ден. Има много съвети, препоръчващи да четете пет, десет и повече страници на ден, но има периоди, когато е трудно да се придържате към тях. Вместо това се ангажирайте да прочетете задължително една страница на ден. Кажете си, че не можете да си легнете, докато не прочетете необходимата страница. Ако искате да прочетете повече, това е страхотно, но договорът със себе си трябва да включва, че задължително трябва да прочетете една страница на ден.

Изберете време и място за четене. Това може да е точно преди лягане, в леглото. Или сутрин на път за работа. Или пък на път от фитнеса. Определеното време и място ви помага да развиете навика за четене. След като се уверите, че нищо не ви разсейва, се потопете в избраното от вас четиво.

Четенето носи много ползи. Така че следващия път, когато имате малко свободно време, вземете си книгата, вместо да гледате видеоклипове в социалните медии. И насърчете близките си, особено децата, да четат повече. Мозъците им ще ви бъдат благодарни за това цял живот.

Честит празник!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x