fbpx
ЛюбопитноНаукаНаука и технологии

Сферите на Дайсън – мегаструктури на извънземни цивилизации – може да сa около поне 7 звезди в нашата галактика

Неотдавнашни изследвания предполагат, че в нашата галактика Млечния път може да има поне 7 звезди, заобиколени от изкуствени енергийни мегаструктури, известни като сферите на Дайсън. Съществува хипотеза, че тези невероятни структури са изкуствено създадени и обграждат дадена звезда, за да улавят и използват напълно нейната енергия.

„Сферата на Дайсън“ представлява хипотетична космическа мегаструктура, предложена през 60-те години на миналия век от физика и футурист Фрийман Дайсън. Той предполага, че ако енергийните нужди на определена високоразвита цивилизация надвишават капацитета на планетата ѝ, би моглo да изгради огромна структура около близката звезда за да събира максимално количество от нейната енергия. Теоретично подобна “сфера на Дайсън“ би могла да осигури колосалните енергийни нужди на една високоразвита цивилизация. Най-екстремните версии на подобни мегаструктури предполагат огромни сфери, която да капсулират цяла звезда, а по-малките версии биха могли да включват пръстеновидни станции и рояци от гигантски огледала.

Дайсън основава теорията си върху идеята, че една планета реално получава много малка част от енергията на най-близката до себе си звезда. В случая със Земята става дума за една милиардна част от енергията на нашето Слънце. По тази логика чрез създаването на подобна мегаструктура една цивилизация би могла да използва пълните възможности на своята звезда и да премине в следващ етап на еволюция.

Астрономите непрекъснато търсят признаци за съществуването на извънземни цивилизации. Едно от обещаващите направления в тази насока е откриването на изкуствени структури, подобни на сферите на Дайсън. Учените смятат, че когато се търсят извънземни цивилизации, трябва да се търсят не само странни радиосигнали, атмосферни парникови газове или изкуствена светлина, но и инфрачервено лъчение от потенциални сфери на Дайсън, тъй като топлината от звездата би накарала мегаструктурата да се нагрее и да излъчва големи количества анормално инфрачервено лъчение.

Изследвания, проведени от две независими групи, са обхванали милиони звезди и са били набелязани десетки обекти, които биха могли да бъдат потенциални сфери на Дайсън. Повечето от тези звезди представляват бели джуджета, охладени останки от звезди, които някога са били като нашето Слънце. Тези обекти са особено интересни, защото теоретично биха могли да поддържат живот в продължение на милиарди години, даже след като тяхната звезда източник е изчерпала голяма част от ресурсите си.

Според публикация в «Monthly Notices of the Royal Academy of Science» е стартиран проект, получил името „Хефест“ (древногръцкият бог на огъня и обработката на метал), който е насочен към изследване на инфрачервени данни от телескопите Gaia DR3 на Европейската космическа агенция, 2MASS ( Two Micron All-Sky Survey) и WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) на НАСА с цел откриване на потенциални високотехнологични мегаструктури.

В рамките на проекта с помощта на компютърни методи са били анализирани данните за 5 милиона звезди, като при някои от тях се наблюдавало инфрачервено излъчване, предполагащо съществуването на сфера на Дайсън. Изследователите са разработили метод, с помощта на който са успели да разграничат излъчването от предполагаеми изкуствени мегаструктури от това на естествените източници на излъчване във Вселената. По този начин те са имали възможност да филтрират мъглявините, праховите дискове и други космически обекти от данните на наблюденията, направени с помощта на трите телескопа.

„Разработен беше специален конвейер за идентифициране на потенциални кандидати за сфера на Дайсън, с фокус върху откриването на източници, които проявяват аномален излишък на инфрачервено излъчване, което не може да се припише на никой известен естествен източник на подобно излъчване“, се посочва в публикацията.

Учените са открили аномалии в 368 обекта, за които се предполага, че може да са потенциални сфери на Дайсън. Повечето от тези обекти са били отсортирани, защото при тях се наблюдавала смесена форма на излъчване (328), било е с променящ се интензитет (29) или са били мъглявини (4). От милионите анализирани звезди в крайна сметка са останали само 7, за които се предполага, че биха могли да бъдат високотехнологични мегаструктури. Всичките седем са звезди M-джуджета – клас звезди от главната последователност, които са по-малки и по-тъмни от Слънцето. Всички те се намират в рамките на 1000 светлинни години от Земята, пишат изследователите в своето изследване.

Статия с резултатите от почти идентично изследване, е качена на 27 март на сървъра за предпечат arXiv, в което също са анализирани около 5 милиона звезди, изследвани с помощта на Gaia, WISE и 2MASS, и са открити 53 потенциални кандидати. Не е ясно обаче дали и двете изследвания са анализирали един и същи набор от данни. Тази статия все още не е рецензирана.

В същото време учените подчертават, че откритите аномалии не са пряко доказателство за съществуването на сфери на Дайсън, тъй като наблюдаваното инфрачервено лъчение може да идва и от неизвестни досега източници. Ще бъдат необходими допълнителни наблюдения и анализ на данни, за да се изключи влиянието на други фактори, като например наличието на прахови дискове до звездите или характерни особености на тяхната звездна активност.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x