fbpx
АкцентиСаморазвитиеЧовекът

За ползите от четенето. 10 научно доказани причини редовно да четете книги

Учените отдавна са измислили как да поддържат яснота на ума си през целия живот: трябва постоянно да развивате мозъка си. Един от най-добрите начини да направите това е да четете редовно и внимателно. Но книги, а не новинарските съобщения или публикациите в социалните медии.

Защо е важно да четем книги?

Днес хората са твърде заети и все по-малко намират време за четене на книги. В крайна сметка е много по-лесно да се отпуснете, вземайки дистанционното управление на телевизора, включвайки смартфона си или отваряйки лаптопа си, потапяйки се във виртуалната реалност. Но редица научни изследвания доказват, че четящите имат по-голям шанс да изградят успешна кариера, по-добри семейни отношения, да изглеждат по-млади и да живеят по-дълго. Освен това съвременната наука потвърждава ползите от редовното четене и за човешкото здраве. Изследвания показват, че при хората, които четат редовно, има по-малък риск от развитие на болести като болестта на Алцхаймер, депресия, сърдечно-съдови заболявания и дори рак.

Особено полезно е четенето на хартиени книги. Въпреки че електронните книги и другите дигитални формати стават все по-популярни, книгите на хартиен носител продължават да остават актуални поради техните физически и психологически предимства, влияещи положително на читателя.

Ето 10 причини, поради които четенето на книги е полезно:

Четенето на книги увеличава вашия речников запас

Когато четете произведения от различни жанрове, вие срещате думи, които обикновено не се използват в ежедневната реч. Ако една дума ви е непозната, изобщо не е задължително да търсите нейното определение в речника. Понякога значението на дадена дума може да бъде разбрано от контекста и смисловото съдържание, в който тя е използвана.

Четенето не само помага за увеличаване на речников запас, но също така подобрява цялостната ви грамотност, както и интелигентност (IQ). Това е особено важно за децата. Изследвания показват, че по-добрите умения за четене в ранна възраст са свързани с по-висока интелигентност по-късно в живота.

Четенето помага в общуването с хората около вас

Четенето подобрява не само вашата грамотност, но и вашите речеви умения – способността ясно и красиво да формулирате мислите си. Четейки класически произведения, уменията ви на разказвач със сигурност ще се подобрят. Ще станете по-интересен събеседник, като по всяка вероятност ще правите особено силно впечатление на онези хора, които изобщо не четат.

Освен това четенето повишава емпатията и алтруизма, помага на читателите да разберат какво мислят другите, да идентифицират емоциите на хората около тях и развива способността да се поставите на мястото на някой друг. Този ефект е най-забележим сред любителите на фантастиката.

Четенето повишава увереността

Четенето на книги ни прави по-уверени. Помага за разширяване на кръгозора и за увеличаване на знанията ни за света. Научаваме все повече за различните култури, историческите събития, научните теории и други аспекти на живота.

Когато в разговор демонстрираме висока ерудиция и дълбоки познания по определена тема, ние неволно се държим по-уверено и спокойно. А признаването на знанията от другите има положителен ефект върху самочувствието.

Четенето намалява стреса и тревожността

В съвременния свят стресът и неговото намаляване е основен проблем за много хора. Научните експерименти показват, че четенето може да намали тревожността и депресията.

Богатството и ритъмът на един книжен текст има способността да успокоява психиката и да освобождава тялото от напрежение. А навлизането в света на книгата отвлича вниманието от ежедневните проблеми и създава положителен емоционален фон.

Четенето подобрява функционалността на мозъка

Екип от Унивеситета Ръш (Rush University) е провел изследване, доказващо, че активната интелектуална дейност помага за съхраняване на бялото вещество на мозъка твърдо и здраво. Бялото вещество на мозъка се състои от нервни клетки (неврони), а техните израстъци (аксоните) са покрити с миелиново покритие, което работи много подобно на изолационните материали около електрическите проводници. Учените са стигнали до извода, че анизотропността (избирателната проницаемост) на бялото вещество е доста по-висока при хората, занимаващи се с интелектуална активност. Четенето и други видове интелектуални натоварвания могат да забавят стареенето на мозъка, предотвратявайки отмирането на миелиновата обвивка на аксоните.

При четене се активира мозъчната дейност, стимулирайки развитието на умения като:

Памет: Четейки, трябва да се запомнят много неща, за да се разбере и проследи написаното. Това насърчава развитието на дългосрочната и краткосрочна памет.
Внимание: когато четете, трябва да се концентрирате върху съдържанието на произведението, което помага за развитие на вниманието и способността да се фокусирате, без да се разсейвате от външни дразнители.
Възприятие: Четенето помага за развитието на образното мислене и способности.
Въображение: когато четем книга, обикновено си представяме много детайли: герои, техните дрехи, околните предмети.
Логика: Четенето помага за развитието на логическото мислене, защото читателят трябва да вникне в причинно-следствените връзки между събитията и героите.
Мислене: когато четем, мислим повече, за да разберем тази или онази идея на произведението. Това развива обективността и способността за вземане на информирани решения.

Ако трябва да вникнете и запомните задълбочено това, което четете (например учебник), по-добре е да изберете хартиена книга, а не електронна. Тактилното усещане за хартиени страници на пръстите предоставя на мозъка ви контекст, което води до по-дълбоко запаметяване и по-добро разбиране на съдържанието, което изучавате. Цифровите формати и екранното четене влошават качеството на учене и запаметяване.

Четенето предпазва от болестта на Алцхаймер

Според научни изследвания четенето реално предпазва от редица мозъчни заболявания. Когато четете, мозъчната активност се увеличава и по този начин мозъкът ни постоянно е в добра форма, което подобрява състоянието му.

Тези, които упражняват мозъка си чрез дейности като четене, игра на шах или редене на пъзели 2,5 пъти са по-малко изложени на опасността да развият болестта на Алцхаймер от тези, които прекарват времето си в по-малко полезни дейности.

Четенето ви подмладява

Отдавна е доказано, че човешкото тяло старее по-бързо, когато мозъкът старее. Четенето кара мозъка ви да работи постоянно и в резултат на това остаряването се забавя.

С напредване на възрастта се наблюдава спад във ефективността на паметта и другите когнитивни функции на мозъка, но редовното четене забавя този процес и помага да запазите ума си в добра форма за доста по-дълго време.

Четенето ни прави по-креативни

Креативните хора могат да генерират няколко страхотни идеи наведнъж. Откъде мога да ги вземат? Много често – от книгите. Четейки едно произведение, можете да извлечете много идеи от него, които по-късно да въплътите в реалния живот.

Книгите ви учат да гледате на света от различни гледни точки и да разширявате границите на своите представи за него.

Израелски учени са провели интересен експеримент. В него те са предложили на участниците на гледат малък откъс от класическия уестърн „Добрият, лошият и злият” (“Il buono, il brutto, il cattivo”) и успоредно с това са измервали динамиката на активността на мозъка на участниците с помощта на МРТ (магнитно-резонансна томография). Получените резултати показали, че определени визуални образи, драматургични действия и други съставни части на филма, оказват практически едно и също въздействие на всички зрители. В същото време книгата дава възможност на всеки да фантазира. Текстовото възприятие е по-индивидуално и едва ли на края на четенето ние ще получим два еднакви образа.

Четенето подобрява съня

Четенето преди лягане ви помага да се отпуснете, да си починете физически и психически, което насърчава здравия сън. Ако системно четете преди лягане, организмът ви скоро ще свикне и тогава четенето ще се превърне в един вид сигнал за организма, който ще му подсказва, че скоро ще се окаже в света на сънищата. Така не само ще подобрите съня си, но и ще се почувствате по-бодри сутрин.

Трябва да се има предвид, че четенето на хартиени книги е полезно за съня. Напротив, четенето от екран е вредно, тъй като синята трептяща светлина на електронните устройства потиска производството на мелатонин, хормонът, отговорен за регулирането на съня.

Четенето удължава живота

Дългосрочно изследване на хора на възраст 50+, проведено в продължение на 12 години, е потвърдило, че тези, които четат 30 минути на ден, живеят средно 2 години по-дълго от тези, които не четат.

Така че много вероятно е само тези, които редовно четат книги, а не само новинарски сайтове или постове в социалните медии, ще могат да се възползват от предимствата на четенето за физическото и ментално здраве ( освен естетическата наслада и познавателната полза ), което то носи със себе си. Приятно четене!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x