fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Шведската SSAB ще премине на водород за производството на стомана и ще се откаже от въглищата до 2026 година

Шведският производител на стомана SSAB, съвместно с производителя на желязна руда LKAB и големия европейска енергийна компания Vattenfall, разработват от 2016 година програмата за трансформация на производството на стомана, наречена HYBRIT. Нейната цел е до 2026 година да се заменят въглищата с водород и на пазара да се появи „чиста“ стомана.

Това може да ви се стори странно, но основния продукт при стоманодобивната промишленост не е стоманата, а въглерода. Средно за един тон получена стомана се изхвърлят в атмосферата 1,8 тона СО₂ и тези печални показатели не се променят през последните десетилетия.

Но така или иначе, понастоящем отрасълът се променя преди всичко в насока разработването на производство на безвъглеродна стомана. Този сложен, но важен процес ще позволи с пъти да се намали нивото на вредните емисии.

Да си представим съвременният живот без стомана е невъзможно. Стоманата е ключов материал в строителството, машиностроенето, транспорта и стоките за бита. През последните две десетилетия се наблюдава значително увеличение на производството на стомана, основно в Китай, където се произвежда почти половината от стоманата, като много често за това се използват остарели технологии с огромни емисии.

Желязото, което се получава от желязна руда, е основния компонент в стоманата. Този етап от производството е много енергоемък, но най-главното e, че в процеса се използва голямо количество висококалoрични въглища. Новите технологии за преход към нисковъглеродно производство предполагат преход към електродъгови пещи, замяната на въглищата с природен газ и преобразуването на въглеродните емисии в синтетично гориво. Например, стартапът Heliogen, финансиран от Бил Гейтс вече предлага да се използва слънчева енергия за производството на стомана.

Друг пример е ArcelorMittal, най-големият производител на стомана в света, който понастоящем строи демонстрационен завод в Хамбург на стойност $70 милиона. В него за превръщането на рудата в железни гранули ще се използва водород, получен с помощта на електроенергия от ветропаркове, разположени в крайбрежните води на Северно море. Но в същото време, аналитиците на компанията заявяват, че мащабното комерсиализиране на производството на безвъглеродната стомана е невъзможно в близките 20 години, тъй като производството и е много скъпо – 90% по-скъпо от традиционните начини.

Шведският производител на стомана SSAB e готов да докаже точно обратното, използвайки подобна схема за получаване на водород. Компанията от 2016 година, съвместно с производителя на желязна руда LKAB и големия европейска енергийна компания Vattenfall, разработват програмата за трансформация на производството на стомана, наречена HYBRIT. Нейната цел е до 2026 година да се заменят въглищата с водород и на пазара да се появи „чиста“ стомана.

Това ще позволи да се намалят емисиите на СО₂ във Финландия със 7%, а в Швеция с 10%.

„Ние се приближаваме към нашата първоначална дата за постигане на целта, премествайки я от 2035 година – казва Хари Лепенен, директор по околната среда в SSAB – Ние обещахме на нашите клиенти, че нашата безвъглеродна стомана ще се появи на пазарите на Европа и Северна Америка през 2026 година. Ние ще преоборудваме нашите заводи и ще завършим този процес до 2040 година“.

Освен внедряването на тази революционна технология в стоманодобивната промишленост, SSAB се надява да намали изхвърлянето на своите емисии от СО₂ с 25% в Швеция до 2025 година, превръщайки своята доменна пещ в Окселосунде в електрическа. След това до 2040 година ще бъдат постепенно модернизирани и останалите пещи, което ще позволи на компанията да достигне въглеродна неутралност до 2045 година.

Един от проблемите, които трябва да бъде решен е необходимостта от създаването на непрекъснатото производство на „зелен“ водород в промишлени мащаби. Сега 95% от водорода се получава от природен газ и метан, но вървят интензивни изследвания за получаване на водород чрез евтина и ефективна електролиза на вода.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x