fbpx
Наука и технологииТехнологии

Илон Мъск обещава да покаже новите постижения на Neurolink съвсем скоро

По повод запитвания на свои последователи в Twitter, Илон Мъск разкри някои подробности по развитието на разработването на мозъчен имплант в неговата компания Neurolink и предстоящи събития, свързани с него.

Компанията на Илон Мъск Neurolink, занимаваща се със създаването на интерфейс мозък-компютър, продължава активно да напредва към своята цел. Доскоро нейната дейност беше обкръжена с голяма секретност, но в средата на миналата година главната цел беше разкрита пред обществеността. Това ще бъде сливането на изкуствен интелект и човек чрез невронни импланти, които ще осигурят на човека свръхспособностите на машините.

Преди няколко дена Илон Мъск написа в Twitter, че значението на ефективен невронен интерфейс с висока пропусквателна способност остава недооценено, особено в медицината. Освен това той очаква, че Neurolink ще може да представи готово техническо решение, превъзхождащо разработките на конкурентите си, още през тази година.

През юли 2019 година компанията демонстрира миниатюрна микросхема, която се съединява с мозъка посредством хиляди електроди. Следващата презентация може би ще се състои през лятото тази година и Мъск с няколко думи в своя туит съобщава тази новина без да дава никакви подробности.

По неговите думи Neurolink ще достигне значителен прогрес в сравнение с конкурентната технология Utah Array, която Мъск сравнява с инструмент за изтезание. Понастоящем тя се използва за изучаване на заболявания на нервната система, например епилепсия.

„ В крайна сметка той (имплантът) ще бъде използван за възстановяване на цели загубени участъци в мозъка заради инсулт/нещастни случай/вродено заболяване – пиши Мъск – Не искам да преувеличавам, но потенциалът (на импланта) действително е способен да трансформира възстановяването на мозъчните и моторни функции. Аз мисля, че друг начин да се осъществи това няма“.

Устройството, разработено от Neuralink, може значително да подобри живота на пациентите, облекчавайки тяхното взаимодействие с електрониката. По време на юлската презентация компанията представи чипа N1 с размери 4х4 мм с 1024 електрода, регистриращ мозъчната активност. Той е свързан чрез Bluetooth с малък предавател, закрепен зад ухото. По този начин пациентът може да дава команди посредством смартфон или компютър.

Мъск тогава каза, че Neurolink ще успее да „защити“ човечеството от твърде „разумния“ изкуствен интелект (по други определения – супер ИИ или свръхинтелект – бел.ред.) , създавайки симбиоза между човек и машина. По неговото мнение, досега заради неефективния невроинтерфейс, неадаптираните мозъчни сигнали се разпознават от компютъра като нискочестотен шум, но новите технологии вече позволяват това да бъде преодоляно. Това трябва да бъде направено колкото се може по-скоро, тъй като човечеството се приближава към технологическата сингулярност (*), в резултат, на която развитието на човечеството може да тръгне в непредсказуема посока. Освен това Илон Мъск призова за държавно регулиране на разработките в областта на изкуствения интелект.

Първите опити за използване на новите устройства при хора с квадриплегия (неподвижност на четири крайника), предизвикано от увреждане на гръбначния мозък, Neuralink планира да проведе в края на 2020 година. Сега Мъск потвърди тази цел , съобщавайки, че инженерите на компанията ще се постараят да спазят обещаните срокове.

Разработките на компанията ще могат да се използват и в неврохирургията. На миналогодишната презентация Neurolink представиха високоточен робот-хирург, който е способен да въвежда електродите в мозъка чрез микроскопични разрези, без да нанасят увреждания на кръвоносната система.

Засега здравите хора не могат да разчитат на използването на тази впечатляваща технология. Още през юли 2017 година Мъск заяви, че мозъчните импланти за масово ползване ще се появат на пазара след 8 – 10 години.

Източник

(*)Технологичната сингулярност е хипотетично събитие, което ще се случи в момента, в който скоростта на технологичния прогрес се увеличи до такава степен, че ще започне да променя човешката реалност. Концепцията за технологична сингулярност приема, че в един момент ще се появят свръхинтелигентни технологии (или супер изкуствен интелект), които ще бъдат извън контрола на човека.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x