fbpx
Наука и технологииТехнологии

„Слънчева кожа“ ще обезпечи енергия за електронни устройства, електромобили и даже цели сгради

В развитието на технологиите за слънчева енергия от следващо поколение е направен сериозен пробив, благодарение на научните търсения на учени от Университета на Куинсланд, Австралия. Те са разработили гъвкаво покритие от наночастици, известни като „квантови точки“, които обменят електрони помежду си и създават електрически ток под въздействието на слънчевата светлина. Учените са постигнали най-високия досега коефициент на конверсия на слънчева енергия с помощта на „квантови точки“. Разработеното гъвкаво фотоелектрическо покритие („слънчева кожа“) може да бъде използвано за зареждане на смартфони, автомобили и даже сгради.

„Квантовата точка е полупроводников материал, който поради малкия си размер има някои много уникални характеристики“, казва д-р Ян Бай, участник в разработката на новата технология.

„Kвантови точки“ представляват малки изкуствени кристали, които са толкова немислимо малки, че попадат в квантовия диапазон. При такива малки размери квантовият свят на наночастиците изглежда почти вълшебен, благодарение на уникалните си физични свойства, отличаващи се до голяма степен от обичайните свойства на материята.

Новата технология за нанасяне на „квантови точки“ е разработена от екипа на професор Лянжу Ванг, лауреат на премията на Австралийския изследователски съвет в сферата на инженерните науки. Благодарения на нея е поставен световен рекорд за ефективност на конверсия с помощта на квантови точки. Предишната максимална производителност е била 13,4%, докато екипът на Ванг е успял да постигне 16.6%. Това постижение вече е потвърдено от Националната лаборатория за енергийни разработки на САЩ.

Професор Лянжу Ванг със своя екип
Източник: The University of Queensland

При разработената от австралийските учени технология, “квантовите точки” се нанасят върху гъвкави прозрачни листи и служат като допълнително покритие върху твърди повърхности с функция да изработват електроенергия. Ванг казва, че повишаването на производителността на конверсията с почти 25% се явява пробив в перспективата за комерсиално използване на „слънчевата кожа“ и в бъдеще ще спомогне за намаляване на обемите на изхвърляне на въглерод в атмосферата. Като преимущества на материала той посочва неговата лекота и гъвкавост, че е сравнително евтин и може да генерира енергия даже при относително слаба слънчева светлина, включително в помещения и при облачно време.

Със „слънчева кожа“ ще могат да се покриват електромобили, различни електронни устройства и даже прозорци. Например телефоните ще могат да се зареждат автоматично и без участието на собственика чрез дисплей, притежаващ способността да трансформира светлината на база новата технология. В близките две години може да се очаква началото на промишленото производство на покрития за малки устройства, а в течение на три до пет години – материал за сгради.

Сега екипът на Ванг работи за по-нататъшно повишаване на показателя на конверсия, като се надяват в скоро време да достигнат до ефективност от 20%.

Наскоро ви запознахме с откритие на шведски учени, които са създали специално прозрачно покритие, което може да се нанася по прозорците на жилищата, автомобилите и даже на дрехите. Този материал акумулира слънчева енергия и отделя топлина, съкращавайки количеството електроенергия, необходима за отопление на помещенията, намалявайки емисиите на въглерод.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x