fbpx
НаукаНаука и технологии

Спокойна планетна система, намираща се „само“ на 11 светлинни години, може би е пригодна за живот

Астрономи са наблюдавали планетна система на звезда – червено джудже, намираща се само на 10,8 светлинни години от нас. На орбита около нея се въртят две планети, които са много близо до вътрешния край на обитаемата зона. Освен това са открити намеци за съществуването и на трета планета, която ако съществува, би трябвало да бъде точно по средата на зоната за обитаемост, тоест да е пригодна за живот. Това прави тази система изключително интересна за изучаване. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science.

Да се открие потенциално обитаема планета не е толкова лесно, колкото може би си мислим. Въртенето на умерено разстояние от звездата-стопанка е само първия показател. Размерът и съставът също играят съществена роля, а също така и активността на звездата. И всичко това няма голямо значение, ако системата се намира толкова далеч, че да не могат да се проведат подробни наблюдения, за да се изясни годна ли е тя за живот.

Наскоро бе открита планетна система, която се намира невероятно близко по космическите мащаби до нас – само на 10,8 светлинни години.Това означава, че тя скоро може да стане една от най-изучаваните планетни системи в близост до нашата Слънчева система.

„Тези планети предоставят най-добрите възможности за детайлно изучаване, включително търсенето на живот извън пределите на нашата Слънчева система“ – казва астрофизикът Сандра Джефърс от Унивеситета в Гьотинген, Германия.

Звездата се нарича Lacaille 9352 или GJ 887. На орбита около нея са открити две планети, за които се предполага, че са скалисти и подобни на Земята и Марс. Интересно е, че има намеци за съществуването на трета планета, въртяща се на по-голямо разстояние от звездата си.

Тези неясни индикации все още не са потвърждение за нейното съществуване, но откриването на двете планети с близки орбити и потенциалното съществуване на трета е достатъчно основание да предизвика сериозен интерес сред астрономите към системата GJ 887.

Самата звезда, която има маса приблизително половината от слънчевата, се класифицира като червено джудже. Това са тип звезди, които съществуват дълго, малки са и са относително прохладни. Такъв тип звезди са най-разпространените в нашата галактика – Млечния път.

Червеното джудже GJ 887 действително е много спокойна звезда. При нея се наблюдава много ниска активност на звездните петна и яркостта и е сравнително равномерна.

В рамките на изследването звездата е изучавана в продължение на три месеца с използване на 3,6-метровия телескоп La Silla , намиращ се в Европейската южна обсерватория в Чили.

Минималната маса на едната от планетите GJ 887b е приблизително 4,2 пъти по-голяма от масата на Земята и планетата прави един оборот около звездата си за 9,3 дена. Минималната маса на другата открита планета GJ 887с е приблизително 7,6 пъти по-голяма от масата на нашата планета и прави един оборот за 21,8 дена.

Тези маси класифицират планетите като „суперземи“, но без по-нататъшно детайлно изучаване не е възможно да се определи дали те са скалисти или газообразни. При близкото си разположение до звездата те едва ли ще са пригодни за живот, но от друга страна се намират много близо до вътрешния край на обитаемата зона ( в обитаемата зона се предполага, че има вода в течно състояние).

Третият сигнал, ако той се окаже планета, ще представлява суперземя, намираща се точно в средата на зоната за обитаемост и нейният период на въртене ще е 50,7 дена.

Това означава, че изследователите са много заинтересовани да продължат търсенето на третата планета, а освен това много по-внимателно да изучат GJ 887b и GJ 887c.

Заради отсъствието на активност от избухвания на звездата, е много вероятно двете планети да са съхранили своите атмосфери и тъй като светлината, идваща от звездата е толкова устойчива, че тези атмосфери могат да бъдат открити, защото светлината от звездата се отразява от тях.

„Ако следващите наблюдения потвърдят присъствието на третата планета в обитаемата зона, то GJ 887 може да се превърне в една от най-изучаваните планетни системи в близост на нашето Слънце“ – резюмират астрономите.

Наскоро ви запознахме с изследванията, отново на немски астрономи от Гьотинген, които откриха система от далечна планета и звезда, порaзително приличащи на нашата система Земя-Слънце и това е може би най-значителната прилика от всички откривани досега. Учените, участвали в наблюденията, описват звездата и нейната планета като „огледален образ“ на нашата система и се надяват, че тя може би е пригодна за живот. Но тази планетна система се намира на 9000 светлинни години от нас и е доста по-трудна за детайлно проучване.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x