fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Създадена е течност, която съхранява слънчевата енергия десетилетия

Вече не едно десетилетие учените се опитват да намерят ефективен и достъпен начин за получаване, съхраняване и използване на слънчевата енергия. Изследователи от Швеция казват, че са намерили решение, позволяващо да се използва енергията на слънчевите лъчи за отопление практически навсякъде, от жилищата до транспортните средства.

Екип от Технологичния институт Чалмърс в Гьотеборг, начело с професора по химия Каспър Мот-Поулсен, са разработили нов метод за акумулиране на енергия с възможност за нейното съхраняване до 18 години. Иновациите в новата технология включват молекула за улавяне на енергия, система за съхранение на енергия, която обещава да превъзхожда традиционните батерии, поне що се отнася до отоплението, и енергоспестяващо ламинатно покритие, което може да се използва върху прозорци и текстил.

В хода на изследването отначало учените са получили молекула от течност, съставена от въглерод, водород и азот. При попадане на слънчева светлина молекулата поглъща енергия и я съхранява, докато катализатор не започне да отделя енергията във вид на топлина.

За разработване на специалното устройство, което може да съхранява енергията и да служи 5-10 години по-дълго от литий-йонните акумулатори, са вложени 10 години работа и 2,5 милиона долара.

 Схема на система за отопление, използваща акумулатор на слънчева енергия
Схема на система за отопление, използваща акумулатор на слънчева енергия
Източник: Chalmers University of Technology

В най-напреднала фаза от технологията е създаването на специално прозрачно покритие, което може да се нанася по прозорците на жилищата, автомобилите и даже на дрехите. Този материал акумулира слънчева енергия и отделя топлина, съкращавайки количеството електроенергия, необходима за отопление на помещенията, намалявайки емисиите на въглерод. За демонстрация на тази технология Мот-Поулсен е покрил цяла сграда в университетското градче. По негово мнение покритието е най-подходящо за сравнително неголеми обеми, такива като жилища или транспортни средства.

Откритието на екипа от изследователи вече получи признание в научния свят. В частност, професорът по материалознание в Масачузетския Технологичен институт (MIT) Джефри Гросман, който също разработва молекули, акумулиращи енергия, нарича работата на своите шведски колеги „решаваща, ако ние искаме този подход за съхраняване на енергия да се използва масово.”

Питър Шосиг, който ръководи Института за слънчеви енергийни системи Fraunhofer във Фрайбург, Германия, казва, че иска да помогне за превръщането на изследванията на шведския екип в търговски продукт. Но допълва: „Все още има известен път, който трябва да се извърви.“

Засега не е ясно дали с помощта на новата технология ще се получава електричество. Въпреки, че създателите на технологията смятат, че такъв потенциал съществува , техните усилия са насочени към отоплението.

Професор Каспър Мот-Поулсен
Професор Каспър Мот-Поулсен
Източник: Chalmers University of Technology

Въпросът е дали проф. Мот-Поулсен ще може да убеди инвеститорите в търговската ефективност на откритието. Той планира да създаде компания, която да привлече рисков капитал за доработването на технологията. По оценка на учените новият акумулатор на база „слънчевите молекули” може да се появи на пазара минимум след шест години, а покритието – след три години, ако за тази цел се инвестират допълнително 5 милиона долара.

Мот-Пулсен засега не се наема да кажи колко ще струват технологичните продукти, но той е уверен, че те трябва да бъдат достъпни за потребителите. Безспорното преимущество на технологията е в това, че за нейната реализация не са нужни редки и скъпи материали.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x