fbpx
ОбществотоПрирода и общество

„По-добрата моя версия“: защо поколението Z премахва фотографии от Instagram само след няколко часа

Съвременните подрастващи са първото поколение, което израства в епохата на социалните мрежи и вижда, че некоректни изказвания в интернет могат да струват на по-възрастните и работата, и репутацията. Те използват много време за да поддържат своите страници в идеално състояние и вече в училищна възраст се замислят за това как бъдещите им работодатели ще се отнесат към техните постове.

Тийнейджърите още от ранна възраст прекрасно разбират, че свойствените за възрастта грешки, заблуждения, „неловки моменти“. изложени на всеобщо внимание, могат негативно да повлияят на тяхното бъдеще. Затова те отделят много време за да подбират абонаментите си и да отстраняват собствените си постове само няколко дена или даже часа след публикацията им, пише The Wall Street Journal. Освен това , много от тийнейджърите имат два акаунта в Instagram. Единият, така наречения rinsta (съкращение от real Instagram) акаунт, е предназначен за роднини,познати и приятели. Вторият – finsta (fake Instagram) е личния акаунт, до който достъп имат само най-близките.

Подрастващите възприемат себе си като бранд, а социалните мрежи, в частност Instagram,като резюме, казва основателят на консултантската компания Front Row Insights & Strategy Джейн Чарнески.

„При тийнейджърите всичко много бързо се променя и те редактират своите страници, за да могат те да съответстват на случилите се промени. На 14 те постват такива неща, които на 15 вече ще са надраснали“ – обяснява тя.

Освен това, добавя тя, децата осъзнават необходимостта да делят аудиторията си в социалните мрежи, например за колежа, за възможна бъдеща работа, или за потенциален приятел/ка. Те навсякъде се стремят да създават идеалните страници и затова толкова време прекарват в интернет, казва Чернески.

„Бъдещият работодател няма добре да ме оцени“

The Wall Street Journal разказва няколко реални истории, които много добре илюстрират в какво положение се намират тийнейджърите.

„Моето поколение все по-добре и по-добре управлява собствения си образ в Интернет – казва 16-годишната Бри Форд от Харисбърг, щат Пенсилвания – Имаше времена, когато мен нещо ме разстройваше, аз веднага пишех за него. Но по-късно, вече не исках да виждам тези постове на своята страница и затова ги премахнах. Никой не трябва да вижда това, което аз ще преодолея след час.“

Габриел Балас от Сан-Диего веднъж премахнал всичките си постове, които той е направил в последните години. Той решил, че всичките шеги вече не са смешни, а фотографиите не показват какъв е станал. „Аз си помислих, че е по-добре да се отърва от тях и да започна да публикувам материали, които по моя и на моето поколение преценка, са по-актуални. Сега в своите 15 години Балас премахва почти всички фотографии два или три месеца след публикацията им. Изключение правят само най-значимите постове, в които например той благодари за подкрепата от страна на приятелите си.

„Аз гледам фотографии, които съм си направила преди две или три години, и повече не искам да се показвам такава – обяснява 15-годишната София Бьом от Чикаго – Тогава публикувах фотографии на дървета или селфита с приятели на танцов конкурс. Не отделях време да редактирам снимката или да поставя подходящ филтър. Сега аз искам да показвам на света своята най-добра версия. Аз вече не съм дете.“

„Понякога ние качваме нещо и получаваме нужното внимание, но след това разбираме, че този пост може да не изглежда добре в очите на бъдещите ни работодатели“ –казва 16-годишната Дария Иранманеш от Лексингтън, щат Масачузетс. “Много често аз ругая или разказвам за лошия си ден. След това емоциите преминават и аз разбирам , че това не е образа, който аз искам да показвам“ – обяснява тя.

Как реагира Instagram

Фактът, че в Instagram се появяват все повече finsta-акаунти, показва желанието на потребителите да споделят някои неща само с малка група от хора, казват от компанията. За такива хора Instagram през 2018 година добави функция „близки приятели“, която позволява да се показват Stories само на ограничен кръг от лица без да има необходимостта от създаването на втори, затворен акаунт.

Но тийнейджърите не обичат да публикуват само Stories, които изчезват след 24 часа. За тях лайковете от приятелите са важни, пише The Wall Street Journal. Това потвърждава и 16-годишната Иранманеш:

„Да получа лайкове и коментари си е приятно. След това мога спокойно и да премахна поста.“

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x