Дари
Здраве и дълголетиеЧовекът

Учени са доказали, че хормонът на стреса реактивира раковите клетки

Учени са открили, че норадреналинът, хормон който се отделя по време на стресови ситуации, реактивира раковите клетки, което може да доведе до опасни рецидиви при онкологичните заболявания. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science Translational Medicine.

Рецидивът на злокачествените образувания е една от основните причини за смъртта на болните от рак. Често той се появява, когато спящите туморни клетки, които са се разпространявали през ранните фази на рака, но след това са били подтиснати, отново стават активни. Досега учените нямаха доказателства какво може да предизвика повторно пробуждане на раковите клетки.

Изследователи от САЩ, Германия и Русия под ръководството на Микела Перего (Michela Perego) от Института Уистър във Филадефия са предположили, че имунните клетки, наричани неутрофили и определени хормони, такива като норадреналина и кортизола, могат да спомагат за рецидива след месеци и години на туморите , след като те са били лекувани с помощта на хирургична интервенция и химиотерапия.

Лабораторните експерименти потвърдили, че норадреналинът активира спящите клетки на рак на белите дробове и яйчниците при мишки.

Нивото на норадреналин в кръвта рязко се повишава при стресови състояния, шок, травми, тревожни състояния, страх, нервно напрежение. Даже при рязко ставане от стол съдържанието на хормона в плазмата на кръвта на човек само след минута нараства няколко пъти.

Както са открили учените, при стрес, предизвикан от обездвижване, при мишките също така се повишава нивото на норадреналин, което кара неутрофилите да отделят възпалителните протеини S100A8 / A9 и миелопероксидаза. Това води до натрупването на окислени липиди. След освобождаването от неутрофилите, липидите активират фактора за растеж на фибробластите в раковите клетки, предизвиквайки излизането на туморните клетки от състояние на покой и образуването на нови туморни образувания.

Освен това учените са изучили кръвните серумни проби на 80 доброволци, които са имали рак на белите дробове и туморът им е бил отстранен по хирургичен път. Те са установили, че при пациентите с по-висока концентрация на протеина S100A8 / A9, е имало по-голяма вероятност за завръщане на болестта в продължение на 33 месеца след операцията. При това, колкото по-високо било нивото на S100A8 / A9 в кръвта на пациентите, толкова по-бързо настъпвал рецидива на болестта.

Авторите предполагат, че използването на нацелените към хормона на стреса одобрени лекарствени препарати, известни като бета блокери, ще помогне за предотвратяване повторната поява на туморни образувания. При проведените експерименти с мишки, болни от рак, използването на бета-блокери оставяло раковите клетки бездействащи.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x