fbpx
АкцентиИкономикаПрирода и общество

Аквафотоволтаика: слънчеви електростанции заедно с ферми за развъждане на риба и скариди

Немският институт за слънчеви енергийни системи Фраунхолфер (Fraunholfer ISE) е много активен поддръжник на обединяването на слънчевата енергетика и селското стопанство. В изследванията на института в Германия и Южна Америка беше доказано, че съчетаването на слънчеви панели и селско стопанство може да повиши продуктивността на земята до 40%. Учените наричат този процес агрофотоволтаика. Сега немските инженери имат за цел да развият друго направление, а именно аквафотоволтаиката (Aqua – PV), съчетаващо слънчеви инсталации и ферми за развъждане на скариди и риба.

Виетнам, както и целия регион на Югоизточна Азия, се намира в зоната на икономически растеж и увеличаване числеността на населението. Необходимостта от електроенергия расте с 10% годишно. Проектът SHRIMBS ( абревиатура на английски, означаваща ” Скариди”) – това е „ интегрирана многослойна система за ресурсно ефективно използване при производството на слънчева електроенергия и аквакултури”, като под аквакултури се подразбират, отглежданите във ферми скариди и риба.

Разработчикът на тази система Fraunholfer ISE заедно със своите местни партньори искат да демонстрират възможността за двойното използване на площите, отделени за аквакултурни ферми и генериращите от слънчевата енергия енергомощности.

Във Fraunholfer ISE още миналата година са подготвили предварителната техническа обосновка за строителството на ферми с двойно предназначение в делтата на Меконг за немския провайдер на услуги в международното коопериране GIZ. Сега този проект преминава техническа и търговска проверка за приложимост при участието на лидера в производството на скариди на виетнамския пазар, компанията Viet Uc Seafood.

Заради санитарната безопасност все повече рибни стопанства и скаридени ферми в Югоизточна Азия се разполагат под покрив. По този начин се получа нещо като оранжерия, което предотвратява разпространението на болести, пренасяни от птиците. Теоретично много от тези покриви са подходящи за монтаж на слънчеви модули.

Сухоземните ферми за производство на скариди са затворени системи, обезпечаващи икономично използване на земните и водни ресурсите. Използването на по-малко площи за фермите съхранява мангровите гори, а освен това се използва по-малко вода. Затварянето на помещенията и затворения цикъл на хранене на скаридите с микроорганизми води до минимално използване на антибиотици. Освен това, в резултат на разполагането на слънчевите панели на покривите на оранжериите, вътре в тях ще намалява инсолацията (слънчевото облъчване), което благоприятно ще се отразява на условията на труд на работещите във фермите. Намаляването на температурата във фермите се отразява благоприятно и на растежа на скаридите.

Според последните изчисления, опитната слънчева електростанция с мощност 1 МВ във фермата за скариди в Бак Лиеу (Bak Lieu) ще намали изхвърлянето на CO₂ с 15 000 тона годишно и ще съкрати използването на вода със 75% в сравнение с традиционните скаридени ферми.

Друга слънчева инсталация с мощност 400 кВт ще се инсталира в сладководен басейн за развъждане на рибата пангасус. Слънчевите модули ще са разположени хоризонтално над повърхността на водата, което ще намалява изпаренията , тоест разхода на вода, а също така ще защитава басейна и рибата от атаки на птиците и произвежданото от тях замърсяване.

Сто процента от произведената слънчева електроенергия ще се използва в самата ферма по развъждане на пангасус, тъй като още отначало тя се разработва като автономна система. Това значително ще намали нуждата от дизелово гориво, използвано преди това за генериране на необходимата електроенергия.

Проект за развъдник на риба пангасус и слънчева инсталация
Проект за развъдник на риба пангасус и слънчева инсталация
Източник: Fraunholfer ISE

„Ние искаме да използваме този проект за да демонстрираме допълнителната ценност, която може да се получи от интегрирането фотоволтаични елементи в различни сфери на живота” – обяснява Максимилиан Тромсдорф от Fraunholfer ISE . Това е от особено значение за аквакултурите, казва той. „По отношение на Aqua-PV, ние понастоящем работим с предположението, че нивото на използване на земя може да бъде удвоено в сравнение с една наземна фотоелектрическа система”.

Проектът е с тригодишен срок и ще започне с моделиране на малки системи, преди да бъдат построени двете големи съоръжения. „ На третия етап ние отново ще намалим мащаба, за да разработим решения за малки и средни предприятия за аквакултури. Това ще направи подхода достъпен за средния селски жител от гледна точка на технологии и необходими инвестиции” – добавя Тромсдорф.

Излизането на пазара на технологията Aqua-PV в съчетание с усилията на местните партньори трябва да помогне за подобряването на енергийната безопасност в региона, а също така за подобряване на икономическите условия. Ако се вземе предвид, че фотоволтаичните инсталации и производството на аквакултури растат със стремителни темпове в целия свят, екипът от Fraunholfer ISE смята, че подходът може да бъде ефективен за много други развиващи се и промишлено развити страни.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x