fbpx
ИкономикаПрирода и общество

6-те най-технологични градове на планетата

Ако искате да знаете как ще изглежда бъдещето на планетата , трябва да се вгледате в тези мегаполиси. Те повече от другите са отворени за внедряване на иновационни идеи и технологии.

Улично осветление със свръхскоростен интернет, щаб-квартири на най-известните IT-компании, огромно количество успешни технологични стартапи , а също виртуални супермаркети и роботи, правещи кафе. Всичко това го има в най-иновационните градове на планетата. Градовете, които ще разгледаме не изчерпват списъка на най-технологичните градове, но сами по себе си са интересни като действително градове, устремени в бъдещето.

Амстердам, Нидерландия

Амстердам се е оформил като сериозен играч на международната технологична арена. Тук работят повече от 1650 технологични компании, в които се трудят около 69 хиляди човека (това е почти 13% от местната работна сила). В столицата на Нидерландия се базират главните офиси на 170 международни IT-компании, които винаги са готови да приемат нови талантливи специалисти. По тази причина много чужденци се местят в Амстердам. Не е маловажен факта, че около 90% от жителите на холандския мегаполис говорят английски.

Източник: Michelle Maria / Pixabay

Този технологично ориентиран град е идеално място за стартапи. В него има немалко инкубатори и акселератори, които помагат да се стартират и развиват нови проекти. Освен това в Амстердам не стимулират преработването. Голяма част от служителите посвещават свободното си време на почивка и общуване със семейството. Само 0,4% от служителите прекарват в офисите си повече часове, отколкото е регламентирано. Още един бонус е че чуждестранните IT-специалисти първите 8 години могат да не плащат данък върху 30% от трудовото възнаграждение. Средният доход е 64,4 хиляди евро годишно.

Сеул, Южна Корея

Южнокорейският мегаполис е просмукан с иновации. Свръхскоростен Wi-Fi се излъчва даже от уличното осветление, интелигентни видеокамери публикуват снимки в Twitter, а кафето в кафенетата приготвя от роботи. Отделно внимание заслужава метрото на Сеул. Тук има асансьори за инвалиди, тоалетни, тактилни плочки, стъклени прегради между платформите и релсите. Докато чакат своите влакове, пътниците могат да си поръчват продукти във виртуален супермаркет, сканирайки QR-кодове. А освен това, стойността на едно пътуване е само 1,5 долара.

Сеул, Южна Корея
Източник: Pixabay

Недвижимите имоти в Сеул са значително по-евтини от другите мегаполиси. Средната цена на жилище е около 533 хиляди долара. И това е при положение, че Южна Корея затваря петицата от страни с най-благоприятни условия за правене на бизнес. Освен това, тя бие рекордите по количество издадени патенти. В числото на най-активните са технологичните конгломерати LG Electronics и Samsung Elecrtronics. През 2017 година те са регистрирали съответно 7,6 хиляди и 5,2 хиляди разработки и технологии.

Лондон, Великобритания

Лондон се оформи като най-големия технологичен клъстер в Европа (във всеки случай преди Brexit). Той става все по-голям център за иновации и творчество. Само за първото полугодие на 2019 година местните технологични компании привлякоха 3,3 милиарда долара. Стартапите са представени в няколко основни направления: изкуствен интелект, технологии за търговия на дребно, финансови технологии, блокчейн. Ако не се смятат Китай и САЩ, във Великобритания са създадени повече технологични стартапи, отколкото на всяко друго място.

Лондон
Източник: Pixabay

Тук са се концентрирали повече от една трета на най-бързо развиващите се технологични компании в Европа. В Лондон са базирани офисите на Barclays, BP, Monzo, Revolut, TransferWise, ASOS. И това не е учудващо. Великобрирания осигурява всички условия за водене на бизнес. Талантливи специалисти получават грантове и данъчни облекчения от правителството, а освен това бързо и сравнително евтино може да се регистрира компания. За технологичните професионалисти също така действа програмата Tech Nation Viza, опростяваща процедурата за получаване на работна виза. Не на последно място трябва да се отчете и традиционната британска правосъдна система.

Ню Йорк, САЩ

Ню Йорк е не само банков център и Бродуей. Американският мегаполис се смята за един от най-иновационните градове, благодарение на огромния обем венчърен капитал и хилядите високопрофесионални специалисти, които се стичат тук от цял свят. Технологичните корпорации и стартапи са основна част от местната икономика. В Ню Йорк се намират офисите на WeWork, Verizon, IBM, Citigroup, Kickstarter, Twitter, Tumblr. Тук също работят лаборатория на Microsoft и бизнес-център на Google.

Ню-Йорк
Източник: Pixabay

В града са създадени благоприятни условия за поддържане на хармоничен баланс между работата и личния живот. Ръководствато на компаниите не стимулират овъртайма, предлагат гъвкав работен ден, редовно организират семейни празници и призовават служителите да се възползват от отпуските си. Цената за живот съответства на статуса на града. Средната наемна цена в Манхатън е около 3,2 хиляди долара месечно, което е около 82% от средната американска заплата. Жилищата в другите райони са малко по-евтини.

Токио, Япония

Въпреки че столицата на Япония външно и не изглежда толкова иновационно, колкото другите изброени тук градове, Токио е един от най-напредналите технологично градове на планетата. Токио е известен със своите свръхбързи пътнически влакове, най-добрата роботехника, успехите в 3D-моделирането и напредничавите програмни осигурявания. Градът привлича както съвсем нови стартапи, така и световно известни корпорации, като SoftBank, Hitachi, Toshiba, Mitsubishi, Sony Corporation. Освен това японците се славят със своето трудолюбие и лоялност.

Токио
Източник: Pixabay

В предверието на Олимпийските игри 2020 в Токио в града са инсталирани системи за лицево разпознаване, инвестирани са огромни средства в изкуствен интелект за транспорта, болниците и финансовите услуги. Интересно е . че в японската столица се преработват 90% от всички отпадъци (в Европа този показател е около 60%). Средната наемна цена за жилище с две спални е около 1,9 хиляди долара.

Сан Франциско, САЩ

Сан Франциско в Калифорния е признат за световната столица на съвременните технологии. Икономиката на града стремително нарасна, когато на югозапад се появи Силициевата долина. В този иновационен клъстер са концентрирани много големи международни компании, разработващи компютри, микропроцесори, програмно осигуряване, мобилни устройства и биотехнологии. Тук се намират офисите на Apple, Google, Facebook, HP, Intel, Amazon, Netflix, Tesla и други технологични гиганти.

Сан Франциско
Източник: Pixabay

Не е учудващо, че средната наемна цена в Сан Франциско е около 3,7 хиляди долара месечно. За тази сума може да се наеме жилище с една спалня. Градът започва да става вече скъп даже за работещите в Силициевата долина. За последните две години бездомните в Сан Франциско са нараснали с 17%, като повече от 5 хиляди човека предпочитат да не наемат жилище и спят в собствените си автомобили. Като цяло, в последно време все повече се увеличават случаите на наркомания, престъпления и улична мръсотия.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x